MIRO Napisano 2 Lutego 2013 Share Napisano 2 Lutego 2013 Nic nie za mocno, a nawet za słabo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 2 Lutego 2013 Autor Share Napisano 2 Lutego 2013 Cóż, każdy zrobi to wg. swojego gustu estetycznego(dzięki za zdjęcie Miro), zostaje tak jak na fotce poniżej. Łopaty jeszcze raz na czarno, i lekkie przetarcia suchym pędzlem (humbrol 27002) na krawędziach natarcia łopat. Całość wypolerowana filcem. Żeby nie było przestoju(czas dostawy klap-nieznany), na szybko machnę sobie I-16 Eduarda Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 2 Lutego 2013 Share Napisano 2 Lutego 2013 O, teraz ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 29 Maja 2014 Autor Share Napisano 29 Maja 2014 Jak miał wylądować w koszu z uwagi na zwichrowane skrzydła, ale wrócił na warsztat, Poprostowałem co się dało, teraz trochę szpachlowania dopieszczania paru detali i trzeba będzie malować. Koncepcji na malowanie nie mam - ale coś wymyślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 29 Maja 2014 Share Napisano 29 Maja 2014 No i fajnie, że jest reaktywacja. A o co chodzi z tym brakiem koncepcji na malowanie? Bo jeśli nadal 1 PLM to nie ma szczególnie wielkich rozterek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 29 Maja 2014 Autor Share Napisano 29 Maja 2014 A o co chodzi z tym brakiem koncepcji na malowanie? ) Pomysł na malowanie - czyli jak pomalować żeby fajnie wyglądał, wypłowienia, przebarwienia i inne bajerki. W jaku nie ma za dużo lini podziałowych, nitów też jak na lekarstwo. Są za to duże płaskie powierzchnie i pomalowanie tego żeby nie wyglądał jak zabawka to jest wyzwanie. Ale zobaczymy, jak pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 30 Maja 2014 Share Napisano 30 Maja 2014 A o co chodzi z tym brakiem koncepcji na malowanie? ) Pomysł na malowanie - czyli jak pomalować żeby fajnie wyglądał, wypłowienia, przebarwienia i inne bajerki. W jaku nie ma za dużo lini podziałowych, nitów też jak na lekarstwo. Są za to duże płaskie powierzchnie i pomalowanie tego żeby nie wyglądał jak zabawka to jest wyzwanie. Ale zobaczymy, jak pójdzie. No jak ma nie wyglądać jak zabawka, skoro nią jest Jeśli jednak w oryginale były duże płaskie powierzchnie, to nie ma się czego wstydzić i obawiać. Czasem mniej znaczy więcej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 30 Maja 2014 Share Napisano 30 Maja 2014 Jak miał wylądować w koszu Następny co uciekł z niebytu.... Nie myśl o koncepcji czy wyzwaniach tylko maluj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias13_84 Napisano 31 Maja 2014 Share Napisano 31 Maja 2014 Kołpak klasa podrapany niema co poprawiać, bywało gorzej. Długo szukałem tego zdjęcia w końcu trafiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 4 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2014 Po położeniu podkładu wyszło kilka rzeczy do poprawki, w okolicach klap, i owiewki. Trzeba trochę jeszcze popracować szpachlówką przed malowaniem. Szukam gwiazd z szeroka białą obwódką na kadłub i statecznik pionowy. Jakby ktoś miał do dostąpienia to proszę o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 4 Czerwca 2014 Share Napisano 4 Czerwca 2014 mam pytanie, buduję właśnie Yaka 9DD w malowaniu z 1PLM Warszawa, producent sugeruje kolory płatoca jako oliwkowo - zielony w połaczeniu z czarnym. Nigdzie nie trafiłem na zdjęcia takiego samolotu, czy może ktoś to potwierdzić? Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 4 Czerwca 2014 Share Napisano 4 Czerwca 2014 Zapewne mowa o tym malowaniu. Źródło to właśnie ten rysunek z publikacji w "Aviation and Times" 2005, No.3 (No.78). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 4 Czerwca 2014 Share Napisano 4 Czerwca 2014 mam pytanie, buduję właśnie Yaka 9DD w malowaniu z 1PLM Warszawa, producent sugeruje kolory płatoca jako oliwkowo - zielony w połaczeniu z czarnym. Nigdzie nie trafiłem na zdjęcia takiego samolotu, czy może ktoś to potwierdzić? Dzieki A były w ogóle Jaki-9DD na stanie w1PLM? Według mojej wiedzy była to wersja dalekiego zasięgu i nie występowała w tej jednostce. Polskie Jaki nie miały raczej czarno-zielonego malowania, bez względu na wersję. Może jakieś treningowe w początkach działaności, ale nawet Jaki-1b były w stylu późnowojennym w odcieniach szarości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 4 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2014 Ripper1- DD nie mieliśmy. Z wersji Jak-9 mieliśmy D, M, T, W i P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias13_84 Napisano 4 Czerwca 2014 Share Napisano 4 Czerwca 2014 Jaków-9D było około 7-8sztk przy końcu wojny, "dziewiątek"DD w ogóle nie mieliśmy. Natomiast rzekomy "86" to Jak-9M(choć są opinie co do wersji T) nr. ser. 3215686, na którym poległ Kpt. Oleg Matwiejew w dniu 14/02/1945r. wpis z dziennika strat 1PLM. "Zestrzelony przez czołg nad m. Piła, samolot spłonął pilot zginął" Podobno mieliśmy 2-3 sztuki wersji B ale ile w tym prawdy, ciężko określić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 5 Czerwca 2014 Share Napisano 5 Czerwca 2014 dzieki wielkie za podpowiedzi, też to malowanie wydawało mi sie co najmniej dziwne, teraz muszę tylko poszukać odpowiednich wzorów kolorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 7 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2014 Płynna szpachlówka Wamodu ostatecznie załatwiła kilka niedoróbek, ponownie podkład gunze 1000 i czarnym po liniach. Po pierwszej warstwie kolorów preszejding będzie jeszcze korygowany precyzyjnie, na razie nie pieściłem się zbytnio tylko potraktowałem to z grubej rury piwatą z dyszą 0,5. Góra będzie malowana gunze 317 i 331, dół Pactra RLM 65 z dodatkiem kilku kropel ciemnoniebieskiego bo rlm 65 jest trochę za jasny na spód jaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 8 Czerwca 2014 Share Napisano 8 Czerwca 2014 Wygląda obiecująco. Skrzydła bardzo fajnie przygotowałeś. Czekam na malowanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 14 Czerwca 2014 Share Napisano 14 Czerwca 2014 cześć, polerujesz jeszcze papierem po surfacerze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi85mig Napisano 30 Czerwca 2014 Share Napisano 30 Czerwca 2014 Ja kiedyś nie lubiłem,teraz kocham Jaczki a zwłaszcza trójeczki z czerwonymi nosami...Wszystko przez pewną reklamę na Twojej Tubie ;) Model zapowiada się bardzo ładnie.Ps Panie Leszku kiedyś na tym forum w wątku z budowy modelu Jaka(niestety nie pamiętam tytułu owego wątku) napisał Pan że samolot ładny ale nie chciałby Pan nim latać...w czym rzecz,troszkę off-topic ale chodzi mi po głowie.Pozdrawiam i przepraszam za zaśmiecenie wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 30 Czerwca 2014 Share Napisano 30 Czerwca 2014 Ja tam nie kojarzę, aby Leszek zarzekał się, że nie chce latać Jakiem. Sam bym chętnie się z taką maszyną zmierzył. Odnośnie współcześniaków - ciekawy artykuł z ładnymi zdjęciami można znaleźć w Przeglądzie Lotniczym 5/14 - m.in. Jak-3UA i Jak-9UM (wedle podanego w artykule nazewnictwa) - przy drobnej korekcie zestawów można by wykonać ich modele i wystawiać np. w kategorii "współczesne-cywilne" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 16 Lipca 2014 Autor Share Napisano 16 Lipca 2014 Koniec, wyszło jak wyszło. Jutro zrobię zdjęcia i wstawię do galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi