Jump to content

Jak-11, 1:72, ABC Modelfarb. Czyli...

drabik
 Share

Recommended Posts

... kapitalistyczny wyrób na straży socjalistycznej Ojczyzny;)

Po raz kolejny postanowiłem pozamęczać swoją osobą i popełnioną przeze mnie zabawką politechnizacyjną, tym razem oferowaną przez niegdysiejszą (a może i gdysiejszą?) firmę ABC Modelfarb, "słynącą z tego, że zasłynęła" wprowadzeniem na rynek serii modeli samolotów na których rodzimi lotnicy latali i walczyli. Jednym z produktów tej serii jest poniższy Jak-11, choć koszmarny, to i tak mam wrażenie, że jeden z najlepszych... Niby w kawałkach ładny, ale przy próbach składania go do kupy przestaje już taki być.

Zlepiłem go w zasadzie prosto z pudła, jedyne, przy czym nie zdzierżyłem to: lotki i stery z jakimiś dziwnymi żebrowaniami, które uznałem, że i tak będą lepiej wyglądały zeszlifowane na gładko (odchudziłem je przy tym o połowę) i koła od Jaka-1 (po przyklejeniu zestawowych Jak wyglądał, jakby stał na kołach ciężarówki, nie mówiąc już o fantazyjnym ustawieniu klap podwozia)... No i tak powstało to, co poniżej... Z kalkami zawartymi w pudełku.

Zdjęcia jak zwykle plenerowe, wbrew pozorom, nie silące się na udawanie "prawdziwka" Wychodzę raczej z założenia, że skoro już "lepię jak lepię", to niech one chociaż nadrabiają na ile mogą a co mogą - chowają przed wzrokiem

v2012120610451596370920.jpg

v2012120610451676099159.jpg

v2012120610451728966382.jpg

v2012120610451863081466.jpg

v2012120610451958350857.jpg

v2012120610460097651328.jpg

Zapewne zaraz pojawią się wpisy ...to za czysty/to za brudny...za prosty/ za krzywy... bla bla...

Ja napiszę tylko, fajnie, że się pojawił, bo niewiele jest galerii tego Jaczka. Pomimo tego co zastałeś w pudełku, wyszedł Ci bardzo fajny modelik.

Gratulacje!

Pozostaje pogratulować kolejnego ładnego modelu w kolekcji

Ja mojego kiedyś w czasach szkolnych tak zrobiłem

Obraz320.jpg

Obraz319.jpg

Sorki że się wtryniam ze swoim ulepkiem ale tylko porównawczo

Model aż taki tragiczny nie jest. Spasowanie całkiem znośne, gorzej z kabinka było.

Mógłby kolega podać nazwę i numer farby?

Pewnie, że mógłby, chociaż to kolorek dobierany "na czuja"... To Pactra 84... nie mam pojęcia, czy dobry, ale na mój nos i moje oko pasował...

I dziękuję przy okazji wszystkim za odwiedziny:)... miłe słowa... ale i z łyżeczkami dziegciu się liczę:)

No fajny ten Jaczek, zwłaszcza, że niedawno taki sam pudełkowy wylądował u mnie.

W pudełku faktycznie, wygląda przyzwoicie...

Tak się zastanawiam i chyba nie widziałem modelu w innym malowaniu niż ta "11"

Mógłby kolega podać nazwę i numer farby?

Pewnie, że mógłby, chociaż to kolorek dobierany "na czuja"... To Pactra 84... nie mam pojęcia, czy dobry, ale na mój nos i moje oko pasował...

I dziękuję przy okazji wszystkim za odwiedziny:)... miłe słowa... ale i z łyżeczkami dziegciu się liczę:)

Wiesz, porywając się na kiepskie zestawy, organizujemy sobie alibii: To nie ja spieprzyłem, to oni!

Porównując zdjęcia modelu Artura i tego Twojego, to zastanawiam się, który z Was prawidłowo ustawił szachownice i który dobrze nalepił numery, bo na Twoim numer raz jest przed szachownicą na kadłubie, a raz za...

Odchudzanie steru kierunku też nie poszło najlepiej. Nie dało się tego zrobić od wewnątrz?

Ładna "jedenasteczka" - znaczy ładnie zrobiona. Bo sama bryła daleka od oryginału... Mam gdzieś w magazynku(czyt. strych) Jaczka 11 vacu... Chyba bardziej prawidłowo wygląda.

A, że czysty? Świeżo po remoncie...

Wiesz, porywając się na kiepskie zestawy, organizujemy sobie alibii: To nie ja spieprzyłem, to oni!

Porównując zdjęcia modelu Artura i tego Twojego, to zastanawiam się, który z Was prawidłowo ustawił szachownice i który dobrze nalepił numery, bo na Twoim numer raz jest przed szachownicą na kadłubie, a raz za...

Odchudzanie steru kierunku też nie poszło najlepiej. Nie dało się tego zrobić od wewnątrz?

1. Alibii w zasadzie trafne, z tym, że lepiej się czuję, jak spartolę coś, co wyjściowo jest spartolone; niż jak z czegoś wyjściowo genialnego zrobię gniota. A nie wątpię, że potrafię...

2. Nie mam zielonego pojęcia, które ustawienie jest prawidłowe - instrukcję wysłałem w niebyt, nie wiem, czy coś mądrego możnaby z niej jeszcze wyświetlić... Najlepiej byłoby dorwać gdzieś zdjęcia dwóch stron tego samego samolotu

3. Ster kierunku możnaby pewnie lepiej odchudzić od wewnątrz, gdyby... się wcześniej o tym pomyślało. A tak - się skleiło, wkurzyło i zrobiło co zrobiło...

Grześ: "jedenastka" ma w sobie widać coś magicznego, ale i inszy numerek też się pojawia (nawet w pudle): http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=26240

Ładna "jedenasteczka" - znaczy ładnie zrobiona. Bo sama bryła daleka od oryginału... Mam gdzieś w magazynku(czyt. strych) Jaczka 11 vacu... Chyba bardziej prawidłowo wygląda.

A, że czysty? Świeżo po remoncie...

Ja to nawet i bym może spróbował, ale się boję... Zresztą - najwyżej zostanę obsobaczony:P

Model zrobiony ze 20-25 lat temu, więc wybaczcie prymitywne wykonanie. Mam jeszcze jednego do zrobienia (nie na sprzedaż).

Vintage org. pełną gębą.

Nie jest znowu tak prymitywnie, wydaje się, że symetrię trzyma. Drobne niepokoje w malowaniu osłony kabiny i coś przy osłonie silnika, ale nie byłbym taki samokrytyczny.

Chętnie bym popatrzył jak sobie radzisz z vacu w dziesiejszych czasach?

Porównując zdjęcia modelu Artura i tego Twojego, to zastanawiam się, który z Was prawidłowo ustawił szachownice i który dobrze nalepił numery
Szachownice i numery prawidłowo są przyklejone na modelu Drabika

Samolot w 1:1 nigdy nie budził u mnie żadnych emocjii, ale model wygląda całkiem fajnie, mimo że malowanie do atrakcyjnych nie należy. Model należy zaliczyć do niszowych produkcji i należą się tobie gratki za wybór właśnie tego modelu. Jest ten model jeszcze wykonany chyba przez dewertusa w malowaniu północnokoreańskim na PWM-e.

Samolot w 1:1 nigdy nie budził u mnie żadnych emocjii, ale model wygląda całkiem fajnie, mimo że malowanie do atrakcyjnych nie należy. Model należy zaliczyć do niszowych produkcji i należą się tobie gratki za wybór właśnie tego modelu. Jest ten model jeszcze wykonany chyba przez dewertusa w malowaniu północnokoreańskim na PWM-e.

Tamten koreański to chyba był Jak-18?

A ja sobie sprawiłem:

http://allegro.pl/show_item.php?item=2831199594

Nie daję mu wielkich szans na wyjście z opakowania, a jeszcze mniejsze na stanięcie na półce, ale żal było nie brać:)