greatgonzo Napisano 21 Stycznia 2013 Share Napisano 21 Stycznia 2013 Co to są znaki eksploatacyjne? Linie wyznaczające strefy chodzenia po prawym skrzydle masz z późniejszych wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 22 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2013 Bogdan a te jasne kropeczki na prawym płacie co to ? jakis odkurz Jakoś tak się światło lampy odbiło... Znaki - napisy eksploatacyjne ze "świeżego" pofabrycznego płatowca... A co jest nie tak z tymi liniami GG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 22 Stycznia 2013 Share Napisano 22 Stycznia 2013 Linie wyznaczające strefy chodzenia po prawym skrzydle masz z późniejszych wersji. Nie znam sie ale z tego co widac na tej fotce to w ogóle ich nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 22 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2013 Linie są, tyle że wytarte bo i kamuflaż mocno sfatygowany. Podmalowaniu poddano chyba tylko rondle i litery. Przyglądałem się tym liniom na kilku zdjęciach i są widoczne ledwo, ledwo..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 22 Stycznia 2013 Share Napisano 22 Stycznia 2013 Naprawdę ładnie, jak dla mnie, to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 22 Stycznia 2013 Share Napisano 22 Stycznia 2013 Bogdan a te jasne kropeczki na prawym płacie co to ? jakis odkurz Jakoś tak się światło lampy odbiło... Znaki - napisy eksploatacyjne ze "świeżego" pofabrycznego płatowca... A co jest nie tak z tymi liniami GG? A, rozumiem. Część napisów jednak dałeś. Z doświadczenia kojarzę, że akurat takie napisy bardzo lubią ukryć się na zdjęciach, jak choćby ta linia przed Robertem, ale to mocno kłopotliwy temat. Na prawym skrzydle masz lustrzane odbicie linii z lewego. To wersja dla Spitów z dodatkową chłodnicą intercoolera. W wersjach z asymetrycznymi obudowami chłodnic strefy do chodzenia też były asymetryczne. Na prawym prosta linia do nasady skrzydła - chodzenie tylko po kesonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 22 Stycznia 2013 Share Napisano 22 Stycznia 2013 Bogdan a te jasne kropeczki na prawym płacie co to ? jakis odkurz Jakoś tak się światło lampy odbiło... Za gęsta farba-kaszka na modelu odbija światło. Bardzo to widać, zwłaszcza w przejściu skrzydło-kadłub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 22 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2013 Za pomocą czyścika do rur miedzianych (lekko przechodzonego na plastiku) usunąłem chropowatości i prysnąłem Sido. Na to delikatny natrysk mieszanki HB 135 i 35. Nie wiem czemu Satin 135 po natrysku jest matowy jak 49. Dodałem troszkę błyszczącego i oto efekt: I obtłuczone śmigło P.S Tak mniej więcej będzie wyglądać na podstawce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 22 Stycznia 2013 Share Napisano 22 Stycznia 2013 a co z liniami na skrzydłach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 22 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2013 Na pewno podczas postarzania i nanoszenia brudu i odrapań nie będą tak razić, bo są... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erolek Napisano 23 Stycznia 2013 Share Napisano 23 Stycznia 2013 Brak gumowego dywanika na skrzydle to przeoczenie, czy bedziesz dorabial pozniej? Pozdrawiam Eryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 23 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2013 Zwróć uwagę, że do końca budowy głównej części dioramy jeszcze daleko. Dywanik przewidziany zgodnie ze zdjęciem. Nie wszystko na raz, A' propos dywanika a raczej wycieraczki ze względu na długość... Późniejsze Spite miały również na prawym zejściu. A jak jest tu, bo wg zdjęć prawej strony formacji Spitfirów 303 Dywizjinu ciężko wywnioskować... Uprzedzam kolejne pytanie - antena IFF będzie - są stosowne otwory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 23 Stycznia 2013 Share Napisano 23 Stycznia 2013 (edytowane) archiwum Edytowane 23 Stycznia 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 23 Stycznia 2013 Share Napisano 23 Stycznia 2013 Super fotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 23 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2013 Doskonale widać też z lewej strony linię... Za to z prawej nie ma? Może się aż tak starła? Pomoc dajcie Rodacy w tej kwestii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 23 Stycznia 2013 Share Napisano 23 Stycznia 2013 Tu nie ma żadnych pułapek. Linie wyznaczające strefy chodzenia po skrzydłach Spitfire'ów z niesymetrycznymi obudowami chłodnic: No, prawie żadnych. Zdarzało się, że przy końcówkach skrzydeł linie załamywały się pod kątem prostym i biegły do krawędzi natarcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 23 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2013 Greatgonzo! jesteś nieoceniony Teraz pozostaje tylko delikatnie podmalować i przedłużyć linię.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 24 Stycznia 2013 Share Napisano 24 Stycznia 2013 Trochę Ci zazdroszczę. Zrobiłem przyzwoity research w temacie tych linii, dowiedziałem się co jak i dlaczego, po czym, gdy przyszło do malowania pojechałem na logikę, zamiast zerknąć na zdjęcie i machnąłem lustrzane odbicie. Masz dwa razy mniej poprawiania niż ja miałem. To na pewno poprawi Ci humor, bo jak wiadomo, nic tak nie cieszy, jak cudze nieszczęście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 25 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2013 Cudze nieszczęścia nie cieszą mnie. Mogę współczuć, ale znając Cię troszkę z netu dasz sobie zapewne radę hihihihihihi. Myślę teraz nas śladami zużycia powłoki malarskiej. Spore wyzwanie jak dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 25 Stycznia 2013 Share Napisano 25 Stycznia 2013 Dałem. To było z pół roku temu . Powodzenia przy zużywaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 26 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2013 Zacząłem niszczyć ładniutkie malowanko. Miejscami rozjaśniłem, gdzie indziej przyciemniłem. Popróbowałem też "solenia" - z tym muszę poeksperymentować. No i suche pastele... Wiem, że zaraz mi głowę zmyjecie, że przesadziłem ale zdjęcia pokazują bardzo zużyte malowanie. Zostało jeszcze "odrapanie" do gołej brachy i zacieki na brzuszku... A teraz wystawiam się na śmiech i krytykę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 27 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2013 Ciąg dalszy z wczoraj. Założyłem też antenę IFF. Przez otwór w stateczniku poziomy przewlokłem odcinek nici do repasacji pończoch i kropelką SG przykleiłem w kadłubowym otworze. Naciągnąłem nić i kolejna kropla ustaliła naciąg anteny. Kropelka farby zaimitowała izolatory. Anteny, żeby się nie rozplątywały nasączyłem Sido. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 28 Stycznia 2013 Share Napisano 28 Stycznia 2013 Jak zrobiłeś ten naciąg? Kropelka kleju na powierzchnię i przykleiłeś linkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 28 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2013 Oj kub, kub Masz napisane tu i na 4tej stronie hihihihi. Powiercone otwory 0,3 > Na styk nie kleję nic takiego, a tym bardziej do kalek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 29 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2013 Dziś tylko tyle... Przednia sprężyna już przesunięta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi