fiedotow Napisano 1 Lutego 2013 Autor Share Napisano 1 Lutego 2013 Coraz bliżej do końca tła scenki. Wydechy poprawiłem. Żałuję, że nie kupiłem w odpowiednim czasie Airesa. Mimo sporego wyboru Mk. V tylko Tamkowskie były jako-takie. Pomalowałem najpierw HB113 a później wtarłem sproszkowany grafit. Stery wysokości otrzymały oś łączącą je. Z przezroczystego plastiku wykonałem światła pozycyjne. Pomalowaniem je transparentnym zielonym i czerwonym a po wyschnięciu kolorami kamuflażu. Limuzyna kabiny nałożona na próbę. Niestety muszę ją jeszcze raz malować. Jeszcze tylko zatrzask zamykający kabinę, drzwiczki i lusterko a'la Zumbach Przede mną najtrudniejsze zadanie - Kościuszkowcy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 2 Lutego 2013 Autor Share Napisano 2 Lutego 2013 I tak budowa Spitka dobiegła końca. Teraz czas no otoczenie i głównych bohaterów...Sklepy pozamykane,więc nie mam materiałów do zrobienia podłoża Ale póki co pozostałe zdjęcia Donalda: drzwiczki, limuzyna kabiny i lusterko. I całość... Niebawem relacja z pozostałych działań. Aha... Łom można wyjąć z drzwiczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 2 Lutego 2013 Share Napisano 2 Lutego 2013 Noo Panie Fiedi, gdzieś w podczas trwania warsztatu miałem pewne obawy, a tu bardzo miła niespodzianka! Don Donald coś w sobie ma - to chyba dusza Dużo spokojniej czekam na "tło". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 2 Lutego 2013 Autor Share Napisano 2 Lutego 2013 Jarku... To jest właśnie tło... Szczerze mówiąc miałem kilka chwil zwątpienia ale chyba się udało i to w półtora miesiąca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 2 Lutego 2013 Share Napisano 2 Lutego 2013 Jarku... To jest właśnie tło... No tak, faktycznie tło sam widzisz, skubany ma to coś i odwracał będzie uwagę od bohaterów fotki. Hmm, czyżby działanie celowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 5 Lutego 2013 Autor Share Napisano 5 Lutego 2013 I początek prac nad Kościuszkowcami. Jako wzorca użyłem elementów ICMowskiego zestawu o którym pisałem na początku. Tak wygląda przygotowany do zalania silikonem zestaw elementów. Płytkę umieściłem w foremce zrobionej z pudełka po... Kitekacie ( za zgodą kota). Karton sztywny i impregnowany. Silikon łatwo się od niego oddziela. Zalałem różowym silikonem szybkim (jestem niecierpliwy). Mimo, iż jest to silikon szybkowiążący odczekałem 24 godziny na wyjęcie modelu. I pierwsze odlewy. Przygotowuję niewielką ilość żywicy (ok.2 cm3) i za pomocą strzykawki i wykałaczki napełniam foremki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 5 Lutego 2013 Share Napisano 5 Lutego 2013 Czy możesz napisać dokładniej co to za silikon i jaka to żywica? Wygląda obiecująco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 5 Lutego 2013 Autor Share Napisano 5 Lutego 2013 To żywica kupiona na Allegro RenCast FC 52 a stronka sklepu www.progmar.waw.pl. Silikon też od nich. MM922 z katalizatorem MM 5NT (czerwony bo niebieski długo wiąże) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 5 Lutego 2013 Share Napisano 5 Lutego 2013 Odpowietrzniałeś żywicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 5 Lutego 2013 Share Napisano 5 Lutego 2013 To żywica kupiona na Allegro RenCast FC 52 a stronka sklepu www.progmar.waw.pl. Silikon też od nich. MM922 z katalizatorem MM 5NT (czerwony bo niebieski długo wiąże) Dziękuję za konkretną odpowiedź . Widzę, że 50 PLN wystarczy aby spróbować swych sił w o(d)lewnictwie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 5 Lutego 2013 Autor Share Napisano 5 Lutego 2013 Zaznaczam Szlachetni, iż jest to moja pierwsza w życiu figurka w 1:48 i w ogóle poza wczesnymi pilotami w kabinach pierwszych modeli, PIERWSZA!!! Więc bądźcie wyrozumiali. Nie malowana nawet podkładem. Zdjęcia trudno robić czemuś jasnemu. Wykonanie tego gościa zajęło mi 3 godziny z malutkimi przerwami... Czy odlewanie z żywicy istniejącego zestawy ma sens? Ależ tak. Jak coś spie.. pójdzie źle to biorę kolejny odlew... GrzesiekW. Tu nic nie odpowietrzałem. Przy tak małej ilości żywicy wystarczy delikatnie nagniatać np zapałką miejsce obok wlewu i powietrze wychodzi. A do "upychania" żywicy w zakamarkach form używam wykałaczki... Wszystko kwestia poćwiczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 7 Lutego 2013 Autor Share Napisano 7 Lutego 2013 To jest zrobione na obecną chwilę. Niestety mam tylko jeden wzór głowy bez nakrycia i zmieniając fryzurę staram się choć troszkę upodobnić do tych ze zdjęcia... I zestawienie ze zdjęciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 7 Lutego 2013 Share Napisano 7 Lutego 2013 To ja przerwę ci monolog... ...ładnie ci idzie z tymi kukiełkami... a teraz kontynuuj swe poczynania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 7 Lutego 2013 Share Napisano 7 Lutego 2013 Bogdan - a ja tak sobie myślę, że monolog masz dlatego, że dajesz takie wielgachne foty, że jak ludzie klikają, to mogą iść na obiad, wracają i jest połowa zdjęć. Już kilka razy się z tego powodu przełączałem, nawet w pracy, gdzie mam w miarę dobry sprzęt średnio to chodzi. A poza tym... Temat fajny, te figurki to niezła szkoła, ja tam się na razie nie podejmuję. Sam Spit mi się podoba i muszę stwierdzić, że w ramach założonej przez Ciebie masowej produkcji jest jednym z najlepszych ostatnio wypuszczonych. Może to jest sygnał, że warto zluzować linie produkcyjne? Masz już zapotrzebowane kalkomanie na statecznik Niemiaszka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 7 Lutego 2013 Autor Share Napisano 7 Lutego 2013 Witaj w mych skromnych progach Mikołaju .No jeśli chodzi o linię produkcyjną, to zbyt wiele wariantów do zrobienia jeszcze przede mną, żebym miał ją wstrzymać . Dzięki za miłe słowa... Co do kalki jeszcze nie kombinowałem... Uczę się Corela. mam kilka pomysłów na wykonanie, ale to na razie jeszcze w powijakach... Co do zdjęć to mam Imaga ustawionego na 17". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 7 Lutego 2013 Share Napisano 7 Lutego 2013 u mnie foty otwieraja sie ja w kazdym inny warsztacie czyli o drazu /internet 20 mega / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danio Napisano 8 Lutego 2013 Share Napisano 8 Lutego 2013 Witam i podziwiam... U mnie również z fotkami nie ma problemu, choć net ma 10 mega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 8 Lutego 2013 Share Napisano 8 Lutego 2013 Za granicą tez otwiera się błyskawicznie. Nawet gdy mam otwarte kilkanaście temató z Modelworka. Łącze jakieś 50mb i więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 8 Lutego 2013 Autor Share Napisano 8 Lutego 2013 OK. Waszmościowie. Wystarczy już dysput kto ile ma... Może nowy temat... Ze względu na chwilowy brak weny w zabawie w Doktora Frankenstina przerwa w figurkowaniu. Może pomysłu na podłoże? Kto rozpoznał rodzaj nawierzchni na której stoi Donald? Beton, czy asfalt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba9575 Napisano 8 Lutego 2013 Share Napisano 8 Lutego 2013 Może asfaltobeton . Model zacny, a figurki ciężko mi na razie ocenić (choć patrząc na poziom nie mnie tu oceniać ) Pozdrawiam, JK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 8 Lutego 2013 Share Napisano 8 Lutego 2013 Na fotce nie widać żadnej dylatacji, choćby we fragmencie, dlatego też obstawiam asfalt, niezbyt dokładnie położony, ale asfalt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 10 Lutego 2013 Autor Share Napisano 10 Lutego 2013 Przybyło dwóch gentlemanów. Po pomalowaniu podkładem wyłapię błędy. Tak wyglądają razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 11 Lutego 2013 Share Napisano 11 Lutego 2013 Fajnie się przestrzeń wypełnia aktorami Ten pierwszy z prawej to tak trochę do tyłu leci, czyż nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 11 Lutego 2013 Autor Share Napisano 11 Lutego 2013 Chyba coś zbroważył Tymczasowo do zdjęć przyklejone do płytek plastikowych taśmą dwustronną, więc i chwiejny krok mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 11 Lutego 2013 Share Napisano 11 Lutego 2013 Chyba coś zbroważył Może jakiegoś Spitfire'a? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi