Tenggeri Napisano 5 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2013 Wszystkie numery to kalki. Co do szczeliny to wiem, ze nie powinno jej byc, jednak nie zaklejam jej gdyz po zaladowaniu przodu workami i tak nie bedzie tego widac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 5 Stycznia 2013 Share Napisano 5 Stycznia 2013 Tylko dlaczego kalki krzywo? Zwłaszcza ta z tyłu wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 5 Stycznia 2013 Share Napisano 5 Stycznia 2013 Może się mylę, ale chyba masz źle pomalowane światła z tyłu. Jedno powinno być czerwone a drugie czarne.Tylko nigdy nie pamiętam które jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keisyzrk Napisano 5 Stycznia 2013 Share Napisano 5 Stycznia 2013 Górne na czerwono te w kształcie elipsy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 5 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2013 dzięki, przemaluję tak jak powinno być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 7 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2013 Model po washu. Ja jestem zadowolony z osiągniętego efektu. Cieszę się, że rozjaśnienia stały się w miarę widoczne. Czekam co powiedzą inni bardziej doświadczeni, jeśli jest ok to biorę się za biedronkę. Figurant zagości już na stałe. PS. Zamówiłem tobołki, koło środy- czwartku powinny być, wtedy zacznie się obładowywanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 8 Stycznia 2013 Share Napisano 8 Stycznia 2013 Jest bardzo ładny chodź bardziej przypomina skalę 1/48. Czekam na tobołki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 8 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2013 bardziej przypomina skalę 1/48. Czekam na tobołki! Dlaczego tak sądzisz, za słaby detal? Ja też czekam z niecierpliwością na pakunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 8 Stycznia 2013 Share Napisano 8 Stycznia 2013 Nawierć dziurki w osłonach (kryzach) wlewów paliwa i wokół osłony wlotu powietrza, tej za wieżą. Wszyscy zwracają na to uwagę, kwity i zdjęcia na to sa i wiele razy było to powtarzane. moim zdaniem powinieneś trochę mocniej nasadzić dowódcy hełm na głowę, bo teraz wygląda tak, jakby miał jakąś podhełmówkę albo wełnianą czapkę-Radarówkę pod spodem - dziwnie trochę. popraw wascha na szprychach kół jezdnych - nie ma go tam na wszystkich kołach... poza tym bardzo ładne malowanie i cieniowanie większych powierzchni EDIT: tu masz watek ze zdjęciami po nawierceniu: viewtopic.php?f=87&t=35659 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 9 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2013 Dzisiaj wolne to i robota idzie Nawierciłem te kołnierze przy wlewach paliwa i pobawiłem się trochę olejami. Starałem się rozświetlić niektóre powierzchnie. Na tą chwilę, tj po dawce farb olejnych i lakierze satynowym Sherman tak się prezentuje: PS. Miałem niezłą akcję z lakierem satynowym vallejo, mianowicie zawsze rozcieńczam go wodą. Tak rozcieńczony lakier nakłada się znakomicie pędzlem, natomiast kiedy wlałem mieszankę do aero i naprysnąłem na model na jego powierzchni zaczęła się robić taka jakby rosa, jakby psikał samą wodą. Wie ktoś może czym to jest spowodowane? Wina tego, że lakier rozcieńczany wodą czy nie nadaje się pod aero? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Stycznia 2013 Share Napisano 9 Stycznia 2013 Też mi się tak robiło i nie wiem czemu. Dlatego kupiłem sobie lakier z Mr.Hobby. Teraz rozcienczam dedykowanym thinnerem i nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 9 Stycznia 2013 Share Napisano 9 Stycznia 2013 Dzisiaj wolne to i robota idzie Nawierciłem te kołnierze przy wlewach paliwa i pobawiłem się trochę olejami. Starałem się rozświetlić niektóre powierzchnie. Na tą chwilę, tj po dawce farb olejnych i lakierze satynowym Sherman tak się prezentuje: PS. Miałem niezłą akcję z lakierem satynowym vallejo, mianowicie zawsze rozcieńczam go wodą. Tak rozcieńczony lakier nakłada się znakomicie pędzlem, natomiast kiedy wlałem mieszankę do aero i naprysnąłem na model na jego powierzchni zaczęła się robić taka jakby rosa, jakby psikał samą wodą. Wie ktoś może czym to jest spowodowane? Wina tego, że lakier rozcieńczany wodą czy nie nadaje się pod aero? Ja maluje satyną z tej firmy z areo i nie ma problemu tylko rozięczam wódką może miałeś za małe ciśnienie albo za słabo roscięczyłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 9 Stycznia 2013 Share Napisano 9 Stycznia 2013 Gąsienice są za długie, DS-y do Shermanów trzeba skracać. Wózki jezdne nie domalowane od wewnątrz. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 14 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Dostawa gratów na kadłub Nie wiedziałem który zestaw wybrać więc wziąłem dwa Black dog duuuuużo lepszej jakości. Czym obrabiacie żywicę, bo strasznie to twarde, skalpel nie chce iść?? Edytowane 14 Stycznia 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keisyzrk Napisano 14 Stycznia 2013 Share Napisano 14 Stycznia 2013 Możesz pomoczyć w ciepłej wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keisyzrk Napisano 14 Stycznia 2013 Share Napisano 14 Stycznia 2013 Możesz pomoczyć w ciepłej wodzie. pewnie, zeby zdeformować.. Kwestia doprowadzonego ciepła, efekt deformacji da się naprawić ponowną deformacja... Najlepiej popróbować na pojedynczych elementach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 14 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2013 Zrobiłem tak jak Kamil Feliks Sztarbala polecił, ostry skalpel i jazda. Pakunki zamontowane: Układ pakunków może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 15 Stycznia 2013 Share Napisano 15 Stycznia 2013 a te na burtach to właściwie jak są zamocowane? przyśrubowane do pancerza? dokładnie - dorób na płytach bocznych jakieś druty, przelotki, oczka, paski - cokolwiek, co mieści się w realiach historycznych i możliwości warsztatów Amerykanów na polu walki w 1944, a co pozwoli realnie przymocować bambetle na bokach. Poza tym cały czas ładnie. Zostanie Ci coś z tego Black Doga? Może jakiś mały deal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 15 Stycznia 2013 Share Napisano 15 Stycznia 2013 a te na burtach to właściwie jak są zamocowane? przyśrubowane do pancerza? dokładnie - dorób na płytach bocznych jakieś druty, przelotki, oczka, paski - cokolwiek, co mieści się w realiach historycznych i możliwości warsztatów Amerykanów na polu walki w 1944, a co pozwoli realnie przymocować bambetle na bokach. Poza tym cały czas ładnie. Zostanie Ci coś z tego Black Doga? Może jakiś mały deal? Dokładnie te tobołki nie były na magnesy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 15 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2013 Spokojnie panowie, pakunki będę mocowane, na pewno ich tak nie zostawię, przymocowałem je tylko tak poglądowo żeby zobaczyć jak to będzie wyglądać. Dzięki, że trzymacie rękę na pulsie Planuję wykonać mocowania mniej więcej w tym stylu. Zdjęcie pochodzi z książki "US Tank Battles in Germany 1944-45" Lipstein, mam jeszcze do zrobienia 5 shermanów czekających w pudłach, więc pewnie nic mi nie zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 17 Stycznia 2013 Share Napisano 17 Stycznia 2013 mogę się mylić ale chyba zrobiłeś błąd w malowaniu łopaty jej rączka nie była cała drewniana tak mi się zdaję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 17 Stycznia 2013 Share Napisano 17 Stycznia 2013 łopata ok, poprzeczka była strugana z twardego drewna, jak i trzonek. Kurcze, mam tylu figurantów US Army z dawnych czasów, że ostatnie z wstawionych zdjęć dałbym radę odtworzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 17 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2013 Kurcze, mam tylu figurantów US Army z dawnych czasów, że ostatnie z wstawionych zdjęć dałbym radę odtworzyć No to ładną kolekcję uzbierałeś W takim razie podpowiesz może jaki kolor nada się do pomalowania kurtki dowódcy, chodzi mi o ten kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 21 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2013 Pomalowałem część pakunków: Trochę się świecą, ale warstwa lakieru załatwi sprawę. Na wieży nie ma jeszcze pakunków, bo robią się mocowania, na burtach też jeszcze będą mocowane zaczepy, także uprzedzam opr za brak mocować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 21 Stycznia 2013 Share Napisano 21 Stycznia 2013 co do mundurów, to weź w łapkę: pędzel nr 4, takie coś co zostaje po wyciśnięciu wszystkich pastylek np. Strepsils, Humbrol 155 i 94 lub 93 i mieszaj, do zielonego dodając stopniowo ten drugi brąz. właściwy kolor musi wyjść, a poza tym z mundurami US Army było tak, jak z każdymi innymi armiami - w jednej drużynie mogły być różne wzory butów, bo np. koleś spadochroniarz się wymienił z piechociarzem, różne spodnie - jedne zimowe wełniane, inne letnie z bawełny z nylonem, kurtek (coat) cała masa, podobnie cieńszych bluz kilka wzorów, kolorów i splotów materiału (np. tzw. HBT). Pokaż figurki, to pewnie coś podpowiemy wspólnymi siłami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi