fiedotow Napisano 31 Marca 2013 Share Napisano 31 Marca 2013 Ciepła woda i szczypce z "obandażowanymi szczękami", żeby nie zostawić śladów. Najlepiej, żeby łopaty były oddzielne. A jeśli nie są, odetnij je... Pod wpływem ciepłej wody gotowa łopata może powrócić częściowo do pierwotnego stanu i po zawodach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 31 Marca 2013 Autor Share Napisano 31 Marca 2013 Ciepła woda i szczypce z "obandażowanymi szczękami",... chyba musi być nieźle ciepła - ostudzony wrzątek? ? Najlepiej, żeby łopaty były oddzielne. A jeśli nie są, odetnij je... hoho - Boguś chyba mnie przeceniasz - śmigło jest w całości - mam trochę obaw z odcinaniem ale przemyśle to - operacja jutro morzna się jeszcze z tym przespać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 31 Marca 2013 Share Napisano 31 Marca 2013 Pomalowałeś i teraz dopiero będziesz wiercił otwory na napędy steru i mechanizmu przestawiania statecznika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 31 Marca 2013 Autor Share Napisano 31 Marca 2013 Pomalowałeś i teraz dopiero będziesz wiercił otwory na napędy steru i mechanizmu przestawiania statecznika? na śmierć o nich zapomniałem - a tak przy okazji masz może jakieś zdjęcie albo rysunek - kilka razy o to prosiłem w temacie ale nikt dokładnego nie podesłał - dostałem od Bogdana monografię z rysunkami technicznymi widac je na nich ale niezbyt dokładnie-jesli masz coś w swoich zasobach to będę zobowiązany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 31 Marca 2013 Autor Share Napisano 31 Marca 2013 ze śmigłem zacznę walczyć od rana może dostanę jakiegoś objawienia (z początku myślałem o suszarce ale to chyba zły pomysł) najgorsze że nie mam na czym potrenować (złom z tego samego plastiku Tamiyi) póki co zakończyłem na tę noc prace - dolna część okapotowania silnika okazała na zdjęciu mały babol i będę musiał to poprawić na całość położyłem dwie warstwy sido pod kalki które również z samego rana zaczynam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 31 Marca 2013 Share Napisano 31 Marca 2013 Obecność tych otworów wnioskowałem na podstawie słabego rysunku...Nie mam niestety wiele więcej. Zdjęcie poniżej pokazuje wyraźnie otwór na sterowanie kątem zaklinowania statecznika. Nic więcej nie znalazłem. http://www.qsl.net/w/wd4ngb/fieseler%20werke.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 31 Marca 2013 Autor Share Napisano 31 Marca 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 3 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2013 bardzo drobna aktualizacja - teraz pora na kalkowanie zbaboliłem trochę 'trójkę' - nie wiem jak zrobić czarną obwódkę - chyba źle wykorzystałem maski i nie będę w stanie tego poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 4 Kwietnia 2013 Share Napisano 4 Kwietnia 2013 Nigdy nie korzystałem z gotowych masek, ale czy nie można wrócić do nich i przymaskować czerwień trójki, dać maskę ogólną i prysnąć czarnym? Jeżeli nie, to może nakleić maskę na trójkę i rapitografem (nie wiem czy dobrze napisałem) wykorzystując brzeg maski jako prowadzenie zrobić obwódkę, na pewno ryzykowne, więc nie namawiam, a szkoda by było popsuć taki kawał dobrej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 4 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2013 Gdyby to było takie proste w zestawie masek była trójka 'pełna' i 'z obwódką czyli wyciętym na ploterze obrysem w postaci niespełna milimetrowego paseczka. Wydedukowałem, że nakleję najpierw 'pełną; trójkę pomaluję całość na czerwono następnie na nią nakleję trójkę bez obwódki która powinna być mniejsza - i trysnę na czarno, ale w praktyce wycentrowanie tych trójek jest nie możliwe przynajmniej dla mnie. Na razie się zastanawiam co z tym zrobić nie chcę na tym etapie niczego zepsuć, tym bardziej że dzisiaj już jeden Meser trafił do kosza (przykro mi Robert), jeśli ktoś wie co zrobiłem źle to niech pisze - znowu się czegoś nauczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 4 Kwietnia 2013 Share Napisano 4 Kwietnia 2013 Jeżeli jest tak jak napisałeś, to złe było odklejenie szablonu "dużego" przed wklejeniem "małego". Centrowanie pewnie nie jest bardzo łatwe, ale możliwe. Sugeruję też trochę obszerniejsze maskowanie - masz czerwoną plamkę w tylnej części osłony kabiny. Poza tym podoba mi się robota. Jest duża staranność w nałożeniu dotychczasowego malowania, a i detale ładnie się prezentują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 4 Kwietnia 2013 Share Napisano 4 Kwietnia 2013 A może zewnętrzną część rozciąć i nakleić z przesunięciami. Resztę zakleić taśmą maskującą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 4 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2013 A może zewnętrzną część rozciąć i nakleić z przesunięciami. Resztę zakleić taśmą maskującą... a to wygląda mi na najprostsze rozwiązanie (naj mniej ryzykowne) - czekam aż kalki mi 'siądą' tak więc mam trochę czasu na pokombinowanie n maską. a propos kalek dołączonych do zestawu to jestem rozczarowany - co prawda nie rwią się ale sa tak grube że nie 'siadają' w linie podziału - z bliska wygląda to niestety bardzo sztucznie. trochę żałuję że nie zaadoptowałem samych krzyży z innej kalkomanii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 4 Kwietnia 2013 Share Napisano 4 Kwietnia 2013 Jako płynu na kalki używam zmywacza Wamodu 1:5 z wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 5 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2013 Jako płynu na kalki używam zmywacza Wamodu 1:5 z wodą. ok a co sądzicie - skoro już nawilażałem kalki płynem SOL (dwa razy ok 40h temu) i teraz przejadę je wamodem oczywiście rozcieńczonym to nic się z nimi nie stanie? Wszystkie kalki są zestawowe z Tamiyi Boguś po tej miksturze Wamodowskiej po jakim czasie nakładasz lakier? (ja z reguły daję kalkom jedną nockę na pomarszczenie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 5 Kwietnia 2013 Share Napisano 5 Kwietnia 2013 No minimum te kilka godzin aż się aligancko wciągną i rozprostują... Kładłem tak kalki Airfixa i dosłownie "w oczach" się wtapiały... Warto po przeschnięciu delikatnie (BARDZO!!!) wykałaczką przerysować linie blach, ale to w razie konieczności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 5 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2013 ... Warto po przeschnięciu delikatnie (BARDZO!!!) wykałaczką przerysować linie blach,... tak niemal zawsze robię, ale jak widać na Tamiyię to nie działa - no dobra idę do mojego warsztatu i przecieram wamodem jutro zobaczymy efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 5 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2013 jeszcze muszę powalczyć z kilkoma problemami mianowicie 'poszarpaną' kalka przy apteczce (chyba to jakoś zamaluję RLM 02) no i będę musiał zeszlifować koła tak aby mieściły sie zamknięte w komorach, póki co przykleiłem elemnty fototrawione imitujące felgi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 6 Kwietnia 2013 Share Napisano 6 Kwietnia 2013 Tomek ale nadal kalka Ci sie nie ułozyła w linie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 7 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2013 Doświadczenie Robert - a gdzieś czytałem o tym że kalki Tamiyia są grube i niewdzięczne, jeszcze mógłbym się usprawiedliwić ale mam w segregatorze cały zestaw niemieckich kalek do skali 1:48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 7 Kwietnia 2013 Share Napisano 7 Kwietnia 2013 A nie można ich potraktować jakimś szpikulcem / wykałaczką albo usunąć w diabli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 7 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2013 szpikulcem próbowałem (tzn zaostrzoną wykałaczką). oj jedno usuwanie kalek też mam za sobą i nie będę ryzykował; jeszcze zrobię jedno doświadczenie i zobaczymy na wieczór w między czasie tak i tak muszę popracować nad podstawką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 7 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2013 i właśnie tak zrobiłem Kamil - naciąłem i nałożyłem jeszcze raz płyn zmiękczający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 7 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2013 tak (używam płynu Microscale) te kalki 'moczyłem' wcześniej wamodem rozcieńczonym z wodą 1:4 niestety bez efektu - teraz wygląda to coraz lepiej ale poczekam aż płyn jeszcze podziała i wieczorem wrzucę zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 7 Kwietnia 2013 Share Napisano 7 Kwietnia 2013 Miałem takie coś i dałem rozrzedzony lakier. Delikatne dociskanie wykałaczkę pomogło, ale duże ryzyko, że zamiast na modelu kalka zostanie na wykałaczce :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi