Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wreszcie znalazłem drut kolczasty i mam wymiary średnisa drutu 2.5mm razy dwa druty , długość zwoju kolców 14.5 mm odległość między początkami kolców 122mm , jest to dokładnie pięć zwojów drutu . Czyli na każdęm piątym zwoju są kolce . To co znalazłem to nie jest nowy drut może mieć z 60 lub więcej lat .Był znaleziony przed Uniejowem koło rzeki Warty .Może być z czasów wojny .

• Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

przy tej skali to sobie za bardzo tym głowy nie zaprzątaj, ile było zwojów, bo łatwo nie dorwiesz idealnego drutu "bazowego" w skali - 0,04mm mi wychodzi z przeliczenia...

Napisano

Mam nawet cieńszy ,ale problem jest ze zrobieniem zwojów z kolcami jest za mało sztywny i ciężko jet go wiązać .W sklepie widziałem taki drut jaki mi jest potrzebny właśnie do mojej skali , jak nie wykonam samemu to po prostu kupię i będę miał problem z głowy.Choć to nie będzie już to samo .

Napisano

W opisanej przeze mnie metodzie niczego się nie wiąże...

Napisano

Wiem -już doszedłem jak wykonać drut kolczasty .Mam drucik o średnicy 0.035 to właśnie taki jaki jest potrzebny 40 cm zrobiłem w ciągu 10 min. Przy ostatnim druciku którego robiłem 4 h to spory wyczyn ,podziękować Ci muszę za pomysł z tą ramką DZIĘKUJĘ a reszte to już moja praca i chyba dość prosty sposób na robienie kolcy w odpowiedniej odległości i z odpowiednią szybkością , i jeszcze drut jest podwójny tak jak w prawdziwym drucie , chętnie podzielę się z Tobą moim wynalazkiem .

Napisano

Zapodaj fotki, bom ciekaw, czy mój instruktaż "werbalny" daje jakieś wyniki...

Napisano

Na razie muszę odpocząć od wykonywania drutu kolczastego gdyż się pokułem i nie mogę patrzeć na to co zrobiłem , jeszcze raz muszę przemyśleć jak to zrobić , po prostu ten drucik który mam jest zbyt cięki może trzeba pomyśleć na temat żyłki jest owiele mocniejsza . I jeszczę muszę odpocząć od tego modelu

Napisano

Żyłka wędkarska się nie nadaje. Ca jej nie łapie.

Napisano

Wymiar drutu który powinienem zastosować to 0,o38 i jak wykożystałem taki drut to był zbyt giętki i za słaby , przy większym wygląda to zbyt wyzywająco (uwag na temat drutu były by nie do zniesienia ) - muszę szukać coś innego albo muszę go kupić choć dość drogo kosztuje .A ja nie lubię się poddawać .

• 2 weeks later...
Napisano

2ekjd76.jpg

2j4qzoz.jpg

28ssaie.jpg

wbw107.jpg

ftq2c.jpg

1s1pxu.jpg

kdve55.jpg

Model jest wykończony , jeśli są jakieś uwagi to proszę pisać , jeśli będę mógł to poprawię . W kabinie jest papier by wnętrze nie zostało pomalowane.

Napisano

Mam mieszane odczucia- na pewno na plus sam wkład pracy w onitowanie 7TP.

Za szczeliny obserwacyjne i podział blach wież.

Ale wielkość tych nitów...za duże,stanowczo za duże.

Mam nadzieję że chociaż zamarkujesz mocowania na siekierce.

Napisano

Kurde sam temat zacny ale te nity z proporcji z 6 cm średnicy mają o malowaniu ech zrób coś z ta kaszką strasznie psuję to efekt ,nawierć otwory w żółwiach, dotnij do końca zęby na kole napędowym pod gąskami tyle na szybko

Napisano

Kaszkę spróbuj usuwać szczoteczką do zębów pod bieżącą wodą. Miałem to w Spicie ale to było 1:48

• 1 month later...
Napisano

nie przejmuj się, On już tak ma

Napisano

Została tylko ramka , jestem świadomy że żołnierzyki zepsuły całą moją pracę , ale nie mam czasu się bawić i na tym skończę .2ut48jk.jpg

ih5i12.jpg

zes4.jpg

o53kwi.jpg

Ocena mojej pracy będzie druzgocząca , choć model i dioram wyszły dobrze , a nad tym nad czym pracowałem najdłużej spaprałem śpiewająco - może kiedyś poprawię

Napisano

ostatnie zdjęcia przed galerią tymi zdjęciami zamykam swój warsztat z tym tematem 160279u.jpg

8z1llf.jpg.

Reszta to milczenie , oraz ocena klubowiczów a może nie !