niemcy3 Napisano 24 Grudnia 2012 Share Napisano 24 Grudnia 2012 Witam wszystkich Na gwiazdkę dostalem ten oto model polskiego sredniego bombowca pzl 37 b łoś. Jest to jeden z moich pierwszych modeli bombowców wiec proszę o wyrozumiałość. Relacja powinna być dosć częsta bo mam czas. zdjęcia pzdr ANDRZEJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 24 Grudnia 2012 Share Napisano 24 Grudnia 2012 napisałes ,że to jeden z twoich pierwszych modeli bombowców ,to jakie juz masz na swoim koncie? Nie że bym był złosliwy ,ale prosze puki czas schowaj go z powrotem do pudełka bo to za trudny model dla Ciebie i kup sobie za 15 złociszy cos z Hobby Bossa Easy Kit /z pełnym kadłubem/ ,Łosiek jest naprawde wymagający Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 24 Grudnia 2012 Share Napisano 24 Grudnia 2012 faktycznie nie łatwy model - hobby boss to dobra koncepcja dla początkujących, ale jak raczej można się spodziewać po koledze niemcu to nie odpuści - mam tylko jedą prośbę a raczej wigilijne życzenie przyłóż się do tego i słuchaj rad kolegów;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 24 Grudnia 2012 Share Napisano 24 Grudnia 2012 ło Jezu kolejny model na śmietnik no ale w Wigilię cuda ponoć się zdarzają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niemcy3 Napisano 24 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2012 ło Jezu kolejny model na śmietnik no ale w Wigilię cuda ponoć się zdarzają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 24 Grudnia 2012 Share Napisano 24 Grudnia 2012 ło Jezu kolejny model na śmietnik no ale w Wigilię cuda ponoć się zdarzają Do pasterki bedzie gotowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 24 Grudnia 2012 Share Napisano 24 Grudnia 2012 Spokojnie pany - pewnie potrwa to trochę dłużej, gdzieś tak do jutra wieczorem - przecież z tego Łosia będzie pojazd wojskowy (chyba że kolega przypadkiem pomylił działy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 24 Grudnia 2012 Share Napisano 24 Grudnia 2012 Spokojnie pany - pewnie potrwa to trochę dłużej, gdzieś tak do jutra wieczorem - przecież z tego Łosia będzie pojazd wojskowy (chyba że kolega przypadkiem pomylił działy ) żartowniś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 24 Grudnia 2012 Share Napisano 24 Grudnia 2012 Dajcie chłopakowi szansę, może jednak tym razem bardziej przyłoży się do budowy. Może lepiej byś odłożył go do czasu gdy nabierzesz nieco więcej wprawy. Jeśli jednak zdecydujesz się kontynułować prace to pamiętaj, że to model niełatwy i wymaga wielu wielu przymiarek elementów "na sucho" czyli bez kleju. Dopiero gdy masz 102% pewności, że części będą pasować używaj kleju. Czytaj instrukcje, zaglądaj do sąsiednich warsztatów gdzie powstają "Łosie" a jak będziesz miał wątpliwości to zapytaj zanim zrobisz coś czego nie da się poprawić. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niemcy3 Napisano 25 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2012 Jeżeli mówicie że to niełatwy model na co powinienem szczególnie uważać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Grudnia 2012 Share Napisano 25 Grudnia 2012 (edytowane) ło Jezu kolejny model na śmietnik no ale w Wigilię cuda ponoć się zdarzają Do pasterki bedzie gotowy? A swoją drogą - nie potrafisz poprawnie i bezbłędnie napisać w tytule nazwy wytwórni i samolotu, a nawet producenta modelu to o czym tu mówić... Niestety, zbyt wiele bylejakości nam tu serwujesz... Edytowane 25 Grudnia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 25 Grudnia 2012 Share Napisano 25 Grudnia 2012 jest bardzo dużo elementów wymagających szczególnej uwagi począwszy od sklejenia kadłuba poprzez spasowanie skrzydeł po montaż szklarni. Ten ostatni element wymaga jeszcze zamaskowania najlepiej na samym początku, szklarnie przymierza się kilka razy wziązku z czym można ją bardzo łatwo 'upaprać klejem', niemal wszystkie łączenia wymagają szpachlowania, w przypadku kadłuba musisz pamiętać że po szpachlowaniu trzeba odtworzyć linie podziału blach, i wiele innych drobnych elementów jak np klapy; generalnie trudny modelik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niemcy3 Napisano 25 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2012 Dziękuje za szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 25 Grudnia 2012 Share Napisano 25 Grudnia 2012 Achhhhh niemcy, niemcy nie ten dział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 25 Grudnia 2012 Share Napisano 25 Grudnia 2012 ło Jezu kolejny model na śmietnik no ale w Wigilię cuda ponoć się zdarzają Niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niemcy3 Napisano 25 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2012 ło Jezu kolejny model na śmietnik no ale w Wigilię cuda ponoć się zdarzają Niestety. Nie powiedział bym,że na śmietnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 27 Grudnia 2012 Share Napisano 27 Grudnia 2012 niemcy3, Jakiś czas temu obserwowałem Twój temat z PZL-ką 24 i postanowiłem nic nie komentować, chociaż palce same się rwały do pisania.Ale teraz muszę coś napisać i zadać pytanie:POCO TAK SIĘ SPIESZYSZ ? Obserwując twoje poczynania potwierdza się że modelarstwo plastykowe to drogie hobby, tyle że wielu z Nas zaczynało w latach 70-tych/80-tych w których ot tak sobie nie można było pójść do sklepu i kupić jakąś tam Hasegawkę, czy inna Tamiykę, i w tak brutalny sposób ją SPARTOLIĆ tak jak ty czynisz i się tym chwalisz na forum. A rady starszych masz w ... . Jedno jest pewne: z takim w mojej modelarni za długo byś miejsca nie zagrzał. A jestem dość cierpliwy i wyrozumiały. A wracając do Łosia: po co malujesz każdy element osobno, bez szpachlowania, szlifowania. Ogon będziesz musiał dokleić do reszty kadłuba i ..... no właśnie. Będzie masakra. Czemu ignorujesz instrukcję, czyż byś chciał być "mistrzem świata" w szybkości sklejania coraz bardziej skomplikowanych modeli ? I na koniec jeszcze jedno naiwne pytanie: czy zadałeś sobie trud poczytania wątków warsztatowych na tym lub innym forum ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niemcy3 Napisano 27 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2012 niemcy3,Jakiś czas temu obserwowałem Twój temat z PZL-ką 24 i postanowiłem nic nie komentować, chociaż palce same się rwały do pisania.Ale teraz muszę coś napisać i zadać pytanie:POCO TAK SIĘ SPIESZYSZ ? Obserwując twoje poczynania potwierdza się że modelarstwo plastykowe to drogie hobby, tyle że wielu z Nas zaczynało w latach 70-tych/80-tych w których ot tak sobie nie można było pójść do sklepu i kupić jakąś tam Hasegawkę, czy inna Tamiykę, i w tak brutalny sposób ją SPARTOLIĆ tak jak ty czynisz i się tym chwalisz na forum. A rady starszych masz w ... . Jedno jest pewne: z takim w mojej modelarni za długo byś miejsca nie zagrzał. A jestem dość cierpliwy i wyrozumiały. A wracając do Łosia: po co malujesz każdy element osobno, bez szpachlowania, szlifowania. Ogon będziesz musiał dokleić do reszty kadłuba i ..... no właśnie. Będzie masakra. Czemu ignorujesz instrukcję, czyż byś chciał być "mistrzem świata" w szybkości sklejania coraz bardziej skomplikowanych modeli ? I na koniec jeszcze jedno naiwne pytanie: czy zadałeś sobie trud poczytania wątków warsztatowych na tym lub innym forum ? tak codziennie przegladam watki warsztatowe nie ignoruje,czemu tak uważasz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 27 Grudnia 2012 Share Napisano 27 Grudnia 2012 Zauważyłeś może że masz nie równo przyklejone stateczniki pionowe w ogonowej części? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 28 Grudnia 2012 Share Napisano 28 Grudnia 2012 AKTUALIZACJA (przy lotce zjadłem'' beczke soli'') (poprawione smigielka) pzdr niemcy3 Ja przepraszam, ja się nie znam na Łosiach, ale jakoś konstrukcyjnie to To usterzenie dziwnie mi wygląda... Może się mylę, może się nie znam. Może nasz kolega jest w posiadaniu materiałów dotyczących usterzenia które nie ujrzały jeszcze światła dziennego... Pan J.B. Cynk może się czegoś nauczyłby od naszego kolegi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 28 Grudnia 2012 Share Napisano 28 Grudnia 2012 (poprawione smigielka) pzdr niemcy3 Że tak się głupio spytam - to koniec pracy nad silnikami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niemcy3 Napisano 28 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2012 AKTUALIZACJA (przy lotce zjadłem'' beczke soli'') (poprawione smigielka) pzdr niemcy3 Ja przepraszam, ja się nie znam na Łosiach, ale jakoś konstrukcyjnie to To usterzenie dziwnie mi wygląda... Może się mylę, może się nie znam. Może nasz kolega jest w posiadaniu materiałów dotyczących usterzenia które nie ujrzały jeszcze światła dziennego... Pan J.B. Cynk może się czegoś nauczyłby od naszego kolegi... Dziękuje za poradę spróbuje wyrównać usterzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 28 Grudnia 2012 Share Napisano 28 Grudnia 2012 (edytowane) Postępy są, rób dalej. Starszych kolegów proszę o mniej złośliwości. Nie wszystkie wasze rady kolega wdraża w życie ale tak to już jest - jajko mądrzejsze od kury. Łoś w 1/48 to wyższa szkoła jazdy - jak już napisano, kombinuj z tańszymi, prostszymi zestawami w 1/72. Edytowane 28 Grudnia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niemcy3 Napisano 28 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2012 Chyba jednak bd kontynuował relacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.Durant Napisano 28 Grudnia 2012 Share Napisano 28 Grudnia 2012 Chyba jednak bd kontynuował relacje. Pewnie że tak... robisz dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi