Skocz do zawartości

т 34 /76 чтз Tamiya /REAKTYWACJA/

Robert Ostrowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak w tytule ,reaktywacja ,model sklejony ok 10 lat temu doczeka sie dzieki Tomkowi ,nowego życia

"Zestaw" Tamki ,gasiennice zestawowe gumisie ,metalowa lina eureki i antena Abera.

Obciąłem przednie błotniki ,starej farby nie zmywałem tylko lekko przeszlifowana a jutro czarny podkład .

dsc09733fq.jpg

dsc09734y.jpg

dsc09735j.jpg

dsc09736d.jpg

dsc09737g.jpg

Tak sobie patrzę na tego "sołdata" i dochodzę do wniosku, że szkoda rzucać na pancerz tych skrzyń. On ma tak ładną linię kadłuba, że poprostu szkoda. Może co najwyżej zrobić je bez przyklejania? I tak oparte o kadłub nie spadną.

Klasyka i proza życia frontu wschodniego. Prawda jest taka, że różnica pomiędzy wschodem, a zachodem była gigantyczna. Na zachodzie usystematyzowane i precyzyjne oznakowania jednostek, barwy i emblematy pułków szwadronów i plutonów w szwadronie etc, etc..... Na wschodzie jednolicie zielono lub biało. Czasem element szybkiej identyfikacji dla lotnictwa, czasem pean na cześć jedynie słusznego wodza i tyle. Oznakowania wcale nie były obligatoryjne. Zatem ten typ kamuflażu nie powala nie oszałamia ale jest najzwyczajniej w świecia standardem jak najbardziej na miejscu.

Koledzy i rzecz tu chyba najważniejsza? Jest to zabytkowa Tamka dziś już praktycznie nie do dostania, a co najważniejsze dla lubiących nie tylko modelarstwo ale i historię przedtawiająca rzadką wersję z tłoczoną wieżą produkcji URALMASZ-u!

Nie pamiętam w jakich okolicznościach ale ten produkt Roberta trafił w moje ręce wiele lat temu. Po wypadku "obraziłem" się na cały świat i kolekcja modeli została zlikwidowana. Przezornie jadnak nie wszystko poszło w obce ręce jako prezenty. Kilka rzeczy pieczołowicie spakowanych wylądowało w piwnicy tak jak ta trzydziestkaczwórka. Najzwyczajniej w świecie zapomniałem i o niej i o całej reszcie. W tym roku przy okazji jesiennych porządków została odkryta na nowo. Wierzcie mi to kawał dobrej i precyzyjnej roboty w wykonaniu Roberta, ale w standardzie z przed ok 10 lat. Czyli pędzel, suchy pędzel i pastele. Dlatego należy mu się doprowadzenie do współczesnych standardów i to właśnie zleciłem Robertowi. Malowanie jest dla mnie niestety w moim przypadku pracą zbyt precyzyjną i niestety sobie nie poradzę.

akcja reaktywacja - to lubię, no może nie do końca ale pochwalam

już miałem pisać co to za straszny kolor ale w następnej sesji okazało się że jest całkiem inny, lepszy

teraz malunek wygląda fajnie ale trochę szkoda że nie pomęczyłeś dłużej samego plastiku

mam na myśli jakąś fakturkę na wieży i może wymianę siatki osłony transmisji...

no nic, czekam na galerię