Stojkovic Napisano 21 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2013 No ja nie mam wyboru. Musze wykorzystać ten nieszczęsny zestaw od AK. Przecedzę farby przez rajstopy żony (zniszczone i stare oczywiście) i spróbuję z retarderem który kupię. Jak to nie zda egzaminu, to poleci olive drab z Model Mastera i na to rozjaśnienia we własnym zakresie. Póki co pozły tylko dwie warstwy ciemne na model więc zawsze można jednym bazowym kolorem dobrze to zakryć. Dziś puściły mi nerwy jak aero zapluło mi model... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 28 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2013 Już 4 dzień walki z malowaniem. Cieniutkie warstwy jedna po drugiej nanoszone są na model. Obecnie model dostał dwa ciemne kolory w zacienionych miejscach czołgu i jeden bazowy tym razem nie akrylowy z Vallejo a z Model Mastera emalia. Widać jeszcze sporo niedomalowanych miejsc, ale wolę psikać małymi ilościami i cienkimi warstwami niż zalać całość detali na raz. Efekt poniżej. Maluję też elementy KM-u na wieży. Powoli ale do przodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 3 Maja 2013 Autor Share Napisano 3 Maja 2013 Kolejna aktualizacja. Tank prezentuje się obecnie tak: M2 Browning już skończony, czeka na montaż na gotowym modelu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keisyzrk Napisano 3 Maja 2013 Share Napisano 3 Maja 2013 M2 Browning już skończony, czeka na montaż na gotowym modelu. Rączki wymagają korekty, wyglądają jakby ktoś je obsmarował masłem orzechowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 3 Maja 2013 Autor Share Napisano 3 Maja 2013 Ok, wezmę to pod uwagę i przemaluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurgen75 Napisano 3 Maja 2013 Share Napisano 3 Maja 2013 Właśnie trafiłem na tą relację - raz się skusiłem na szermanopodobnego M-10 z Academy i wdzę, że podobne rafy jak w Dragonie... A myślałem, że po prostu miałem pecha. Spóźniony, ale obecny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 4 Maja 2013 Autor Share Napisano 4 Maja 2013 Model już w całości pocieniowany. Wrzucam dwa rodzaje zdjęć, ze względu na to, że przy lampie błyskowej model wygląda jak przykurzony a bez lampy cieniowanie jest mniej widoczne. W rzeczywistości efekt uzyskany jest dokładnie pośrodku obu efektów widocznych na zdjęciach. Przy tej okazji słów kilka o zestawie AK Interactive do modulacji - albo ja trafiłem na tak parszywy zestaw z megaglutem w każdym z pojemniczków albo farby leżały bardzo długo na pułce w sklepie. Kompletnie nieużyteczne i fatalnie się nimi maluje. Każdy kolor przez rajstopę i do filtracji wodą przed malowaniem. Pigment zglutowany i kompletnie bardzo złe wrażenia po pracy z tymi farbami. Ostatni z kolorów (ten najjaśniejszy) chciałem użyć do wyciągnięcia szczegółów... efekt to totalnie rozmokły washopodobny zaciek na płycie górnej wieży widoczny na zdjęciu który będę musiał jakoś zakurzyć lub zakryć... Dziś model pokryję sidoluxem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 4 Maja 2013 Share Napisano 4 Maja 2013 pryśnij na ciemny olive drab miejsce łączenia się błotnika z kadłubem - Ty masz je pryśnięte na jasny kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 4 Maja 2013 Autor Share Napisano 4 Maja 2013 kolor na styku błotnika z wanną już pryśnięty. Na wszystko nałożone sido. Na to parszywie rwące się kalki. Jutro kolejne etapy w tym malowanie szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 5 Maja 2013 Autor Share Napisano 5 Maja 2013 Po nałożeniu Micro sol kalki się zmarszczyły i po 12 h okazało się, że w dwóch miejscach na gładkich powierzchniach się podwinęły... Dziwi mnie to, bo przy stosowaniu Sola nic takiego się nie działo wcześniej nawet przy dużych zakamarkach... Nałożyłem drugą warstwę sola ale i to nie pomogło. Co dalej? Nakładać warswę sido na to czy co? Proszę o pomoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keisyzrk Napisano 5 Maja 2013 Share Napisano 5 Maja 2013 Po nałożeniu Micro sol kalki się zmarszczyły i po 12 h okazało się, że w dwóch miejscach na gładkich powierzchniach się podwinęły...Dziwi mnie to, bo przy stosowaniu Sola nic takiego się nie działo wcześniej nawet przy dużych zakamarkach... Nałożyłem drugą warstwę sola ale i to nie pomogło. Co dalej? Nakładać warswę sido na to czy co? Proszę o pomoc... Można by spróbować naciąć skalpelem bądź nakłuć igłą i zaingerować Sol'em ale tylko taki pomysł mi wpadł do głowy bo styczności z taką sytuacją nie miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 6 Maja 2013 Autor Share Napisano 6 Maja 2013 Korzystając z ładnej pogody wrzucam kilka fotek ukazujących model w świetle naturalnym. Wykonałem też szybkę w wizjerze. Wygląda to następująco: No i nieszczęsna kalka z podwinięciem (lewe ramie gwiazdy) Przy drugiej kalce lewe dolne ramie gwiazdy było podwinięte, ale na fotkach tego nie widać, więc nie ma problemu. Dziś naniosę jeszcze korekty malarskie przy narzędziach + pomaluję korbę pod stelażem i wnętrze skrzynki telefonicznej. Jeśli innych uwag nie będzie to całość ostatecznie pokryję kolejną warstwą sidoluxu i zabiorę się za proces washowania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 6 Maja 2013 Share Napisano 6 Maja 2013 Na prawdę warto było czekać tyle czasu na Twoje malunki szkoda tylko że na chyba dwóch kalkach widać film. Ale poza tym bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 11 Maja 2013 Autor Share Napisano 11 Maja 2013 Witam po przerwie. Model przeszedł wash i wykonywałem biedronkę po raz pierwszy. Efekt może nie do końca profesjonalny, ale po poprawkach które naniosę w niektórych miejscach (nie zblendowane do końca plamy) powinno być ok. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 11 Maja 2013 Share Napisano 11 Maja 2013 Plamy jeszcze rozetrzyj ale tak to wygląda super . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 11 Maja 2013 Share Napisano 11 Maja 2013 Zgadzam się z Grześkiem, plamy to zacieki popracuj pędzelkiem! Jaki to rodzaj farby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 11 Maja 2013 Autor Share Napisano 11 Maja 2013 Farby to abteilungi i talensy. Trochę poprawiłem te zacieki ale fotki jutro dopiero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 12 Maja 2013 Autor Share Napisano 12 Maja 2013 Obiecane zdjęcia z poprawkami. Obecnie model jest zawerniksowany satin varnish z vallejo. Wykonałem zacieki tzw. rainmarksy dość mocne ale jak na mój gust ok. Dodatkowo leciuteńkie obicia w okolicach włazów i tylnej płyty. Całość uzupełniłem rdzawymi zaciekami w miejscach gdzie występują zawiasy itp. Jak na pierwszą tak poważną ingerencję w wygląd pojazdu efekt jest dla mnie zadowalający. W najbliższych dniach skupie się na brudzeniu pojazdu pigmentami. Teraz dość istotne pytanie do znawców. Ta lina pasuje do Shermana, czy jest to jakaś niemiecka czy jeszcze inna? Proszę o pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 12 Maja 2013 Share Napisano 12 Maja 2013 Efekt przyjemny dla oka podoba mi się. 2 rzeczy - zapuść te wizjery czarnym satynowym glazem(washem) tak aby błękit przeświecał przez czerń - na ten moment są nie realistyczne a łatwo to poprawić. Narzędzia są jak wystawy w OBI przybrudź je troszkę, szczególnie te trzonki! Zacieki mogą być, następne będą lepsze. Ogólnie dobra robota, model jest bardzo dobry w odbiorze, żadnych kardynalnych potknięć nie widzę. Na teraz dałbym mu 7/10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 12 Maja 2013 Autor Share Napisano 12 Maja 2013 Dzięki. 7/10 to b. wysoki wynik jak na moje doświadczenie. Czy ktoś ma jakiś pomysł co do liny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 12 Maja 2013 Share Napisano 12 Maja 2013 7 na dziesięć z możliwością 8. A z liną Ci nie pomogę bo na Shermanach się nie znam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 12 Maja 2013 Autor Share Napisano 12 Maja 2013 Nie chce montować liny niewiadomego pochodzenia, by w galerii mi ktoś nie napisał że babol jak nic nie będę w stanie zmienić. Sam nie wiem czy to lina amerykańska, niemiecka czy rosyjska czy jeszcze jakaś innego sortu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 12 Maja 2013 Share Napisano 12 Maja 2013 Tu masz wzorcową linę do Shermana - porównaj. http://www.eurekaxxl.com/towing-cables-35/er-3503-towing-cable-for-m4-sherman-tank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 12 Maja 2013 Share Napisano 12 Maja 2013 Albo to wina mojego monitora ale te zacieki podchodzą w odcieni niebieskiego, a co do samego modelu to prezentuje się bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 13 Maja 2013 Share Napisano 13 Maja 2013 No, to powiem tak. Sherman super zdetalowany. Gratuluję samozaparcia i precyzji wykonania. Sam bym tak nie potrafił. Odnośnie malowania/brudzenia. Albo to wina mojego monitora ale te zacieki podchodzą w odcieni niebieskiego Też mam takie odczucia. Unikałbym robienia zacieków niebieskim kolorem. Raczej na poziomych elementach (np. góra wieży, zakamarki na płycie silnikowej, przy wlewach paliwa) zrobiłbym "biedronkę" i rozcierał kolory niebieski i ciemnobrązowy kolistymi ruchami. Te niebieskie zacieki obecnie wyglądają słabo. Odnośnie pozostałych zaciekow, to też wymagałyby korekty. Ale jak sam pisałeś: "Jak na pierwszą tak poważną ingerencję w wygląd pojazdu efekt jest dla mnie zadowalający." I o to chodzi, aby trenować i testować, a z czasem będzie coraz lepiej. Odnośnie wizjerów, a właściwie ich koloru, to sam mam z tym problem, ale fakt wymagają poprawy. Dorobiłbym jeszcze plamy po paliwie przy wlewach, jakieś mokre plamy od oleju/smarów na płycie silnikowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi