drago101 Napisano 19 Maja 2013 Share Napisano 19 Maja 2013 (edytowane) A jasne, że będzie. Nie na darmo prawie pół roku wyciagałem go z szuflady i chowałem z powrotem. To taka nieprzypadkowa miłość, żadnej wpadki, wielkie uczucie . A tak na poważnie to sam czekam z niecierpliwością na malowanie. Niby wiem co ma być, ale Robert zawsze mnie czymś zaskakuje. A co Krzysztof z Twoim "wielkim bratem "? Edytowane 19 Maja 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 19 Maja 2013 Share Napisano 19 Maja 2013 Szary Motip najlepszy używam od wielu lat, bardzo dobre zdjęcia Robercie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Maja 2013 Share Napisano 19 Maja 2013 Dziś wieczorem wrzucę fotki po przemalowaniu tych jasnych elementów a potem jazda z olejami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 19 Maja 2013 Autor Share Napisano 19 Maja 2013 Robert może zmienisz zawód? na razie nie Cięzki temat z tym KW ,tak jak z Tomkiem rozmawiałem ,bardzo bym nie chciał żeby wyszedł taki sam jak poprzedni ,chciał bym że by był lepszy ale od pół roku nie malowałem zadnego czołgutka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 19 Maja 2013 Share Napisano 19 Maja 2013 Na tych fotkach doskonale widać ile dają profi zdjęcia wykonane profi sprzętem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 19 Maja 2013 Share Napisano 19 Maja 2013 No i nie wszyscy pewnie wiedzą ale Robert w kwestii fotografi jest zawodowcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Maja 2013 Share Napisano 20 Maja 2013 Dasz radę. To jak z jazdą na rowerze - nie zapomina się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 21 Maja 2013 Autor Share Napisano 21 Maja 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Maja 2013 Share Napisano 21 Maja 2013 Ale ci się pewnie oberwie za kolor tych osłon wizjerów . Dla mnie jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 21 Maja 2013 Share Napisano 21 Maja 2013 Świetnie wyciągnąłeś wypłowienia i przebarwienia koloru miejscami wpadające w żółty. Natomiast osłony wizjerów, wentylatora i innych detali jakoś nie pasują kolorystycznie do reszty. Ale może reszta zabiegów to jakoś stonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 21 Maja 2013 Share Napisano 21 Maja 2013 No to dopiero początek. Trzeba także jakoś umiejscowić ten pojazd w czasie. Z literatury wiadomo, że jest to KW-1 z nieustalonej jednostki z września 1941 roku podczas walk odwrotowych. Co zatem możemy wydedukować z tego specyficznego okresu? Lato 1941 było wybitnie gorące i upalne, Zatem trudno mówić o jakimś usmarowaniu tego pojazdu błotem, kurz ewentualnie piasek (a i to raczej nie za mocno). Rdza? Raczej nie. Rok 1941 zatem ten KW musiał być w zasadzie fabrycznie nowy - więc trudno o rdzę. Radziecka bazowa farba była przygotowywana z koncentratu zatem nawet na jednym pojeździe mogły być różne odcienie. Były niby przepisy mówiące o proporcjach mieszania, ale jak to w ZSRR - nic nie powtarzało się dokładnie dwa razy. Różne ilości pigmentu zatem i płowienie na słońcu różne, a że jak pisałem wcześniej owe lato było ........ Ponadto znamy Roberta i wiemy, że do "produktu finalnego" daleka jeszcze droga. Poczekajmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 21 Maja 2013 Share Napisano 21 Maja 2013 No Robert tym razem będziesz musiał trochę zaszaleć z brudzeniem,żeby zniwelować te wyciągnięte detale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 22 Maja 2013 Share Napisano 22 Maja 2013 Koledzy proszę o pomoc. Tak w czasie gdy Robert ożywia te KW jaokoś przy okazji zrobił mi się KW planowany pierwotnie czyli Trumpeter 00359 wariant z 1942 roku z odlewaną wieżą. mam w planach aby był on w malowaniu zimowym. Może być te pudełkowe znane z historii. Szukam jednak tego co w KW najpiękniejsze. Otóż na mnie największe wrażenie robi linia masywnych gąsienic z tymi ich fantastycznymi zwisami. Całość niesamowitego efektu psują błotniki (jestem jeszcze przed ich montażem). Szukam zatem fotek KW-1 pozbawionego błotników. Nie tak na zasadzie cześciowo ale całkowicie. Fotek KW-2 w takim stanie jest sporo, KW-1 znalazłem jedną. Nie sądzę aby coś takiego się ne zdarzało, ale lubę mieć potwierdzenie w ikonografii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 22 Maja 2013 Share Napisano 22 Maja 2013 Ze zdjęciami KW-1 bez błotników będzie ciężko. Takie 3 szt. na szybko wygrzebałem z dysku. Zasadniczo jak już jest fotka KW-1 bez błotników to pojazd jest zniszczony więc ciężko stwierdzić czy stracił błotnik wcześniej czy w wyniku starcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 22 Maja 2013 Share Napisano 22 Maja 2013 Piękne dzięki, to zawsze jakiś krok do przodu. A swoją drogą to kto by pomyślał że jedną z najbardziej solidnych rzeczy w ZSRR były błotniki KW-1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keisyzrk Napisano 22 Maja 2013 Share Napisano 22 Maja 2013 Piękne dzięki, to zawsze jakiś krok do przodu. A swoją drogą to kto by pomyślał że jedną z najbardziej solidnych rzeczy w ZSRR były błotniki KW-1? Mocne były. Tu lewy błotnik mocno zdewastowany a prawego coś nie widać ale zapewne jest w gorszym stanie :P zdj. z Militari KV vol.II Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 22 Maja 2013 Share Napisano 22 Maja 2013 (edytowane) Źródło - Trojca Edytowane 22 Maja 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 22 Maja 2013 Share Napisano 22 Maja 2013 A swoją drogą to kto by pomyślał że jedną z najbardziej solidnych rzeczy w ZSRR były błotniki KW-1? Błotniki w KW były naprawdę solidne. Są zdjęcia na których widać przewożone na błotnikach 200 l beczki na paliwo lub 3 dodatkowe zbiorniki paliwa na jednym błotniku klik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 22 Maja 2013 Share Napisano 22 Maja 2013 Powolutku sytuacja się klaruje. Mimo solidności błotników trudno jednak uwierzyć, że coś co było częste w wypadku T-34, IS-2 czy KW-2 nie zdarzało się w wypadku KW-1. Sam fotkę dokładnie takiego KW jak trzeba znalazłem w "Tankograd - Jochen Vollert - KV-1 Soviet Heavy Tanks of WWII, Late Variants ". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 23 Maja 2013 Share Napisano 23 Maja 2013 Biorąc pod uwagę mizerne potwierdzenie w materiale fotograficznym istnienia "oskalpowanych" KW-1 nie będących wrakami porzuconymi na placu boju - ten KW zostanie skończony z błotnikami. Nie wyklucza to marzenia o takim właśnie KW. W planach jest jeszcze około 5-6 sztuk zatem prośba o wszelkie fotografie pojazdów pozbawionych błotników jest cały czas aktualna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 23 Maja 2013 Share Napisano 23 Maja 2013 Czołg zupełnie bez błotników to nonsens, chyba, że jak piszesz wrak... Mocne uszkodzenia owszem, ale wątpię by jeździły takie z do zera zniszczonymi błotnikami, to było bardzo ważne miejsce do przewożenia wszelkiego rodzaju sprzętu zbyt ważne dla załogi. Te foty to wszystko dezele więc rób z, najwyżej pognij; potnij trochę. K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 23 Maja 2013 Share Napisano 23 Maja 2013 W tym co piszesz jest dużo racji, ale skłonię się chyba jednak do realnego pojazdu zaprezentowanego na pudełku. Są fotki KW z tej bliżej nieustalonej jednostki z zimy 1943 roku na froncie kalinińskim. Wszystkie pojazdy są jak z pod igiełki i całkiem możliwe, że są faktycznie fabrycznie nowe. Podoba mi się jego zimowe malowanie z celowo pozostawionymi kontrastowymi "soczyście" zielonymi powierzchniami wieży pod numerem taktycznym. Zatem ten będzie taki. Następny z KW w kolejce oczekuje KW-1s, ale co i jak to dalsza przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 28 Maja 2013 Share Napisano 28 Maja 2013 No to jest gotowy do malowania kolejny KW. Jutro dostarczam go do Roberta. Będzie to wózek, który miał być w tym warsztacie wykonany jako pierwszy, czyli KW-1 model 1942 z odlewaną wieżą. Pojazd w "pudełkowym" zimowym malowaniu nieznanej jednostki frontu kalinińskiego z zimy 1943. Pojazd w malowaniu takim jak na ilustracji z pudełka czyli o bardzo małych, wręcz minimalnych śladach eksploatacyjnych (takie właśnie lubię). Zresztą znane fotografie KW z tej jednostki pokazują właśnie takie pojazdy (najprawdopodobniej jednostka wprowadzona świeżo do boju bądź po formowaniu bądź po dużych uzupełnieniach nowymi pojazdami). Z tego co wiem dla Roberta będzie to nowe doświadczenie bo jak dotychczas zimowe klimaty go omijały. Po tym KW chwilowo pozostałe "KaWki" odpoczną na półce, a ja mam zamiar pomajstrować przy pojazdach LWP z, którymi podczas mojej bojowej kariery co prawda się nie zetknęłem ale są ciekawe i warte skierowania ku nim zainteresowania. Będą to ASU-85 i PT-76 z Trumpetera. Następnie pomyślę o podróży sentymentalnej z T-55, T-72, BWP, BRDM-2 i Goździkiem w tle - ot tak na pamiątkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 28 Maja 2013 Autor Share Napisano 28 Maja 2013 Tomek wrzuc foto tej kawuszki w zimowym mundurku ,bede wiedział co iaj wymalowac co bys był kontent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 28 Maja 2013 Share Napisano 28 Maja 2013 Dostaniesz to do ręki bo mam kłopot ze skanowaniem. W monografi Kołmiejca są sylwetki z przykładami malowania z tej jednostki, a w monografii Concorda "Soviet heavy tanks" są fotki, analizowałem to wszystko przed rozpoczęciem modelu i wychodzi, że na pudełkowej ilustracji i schemacie w instrukcji jest dokładnie to co trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi