Grzes Napisano 13 Lutego 2013 Share Napisano 13 Lutego 2013 Jak już napisałem w moim portfolio, na początek roku, "Milicyjna opowieść" część 1. Wprawdzie milicyjnych BTRów na forum dostatek, ale mam nadzieję, że i tego przyjmiecie Ambitny plan jest taki, by wszystkie części tej opowieści doprowadzić do finału i połączyć w całość do 13 grudnia 2013... Ale plany planami, a życie życiem, obaczym co wyjdzie. Model: BTR-60PB Producent: ICM (1:72) Dodatki: opony ARMORY i caaaałe mnóstwo dodatków własnych Malowanie: MILICJA, zima 1981/82 Model stoi na właściwej zimowej podstawce, ale nie w miejscu docelowym, stąd brak śladów na śniegu. Mam nadzieję, niebawem będę mógł zaprosić na część 2 - ZOMOwskiego UAZa-469 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S.I.C.K Napisano 13 Lutego 2013 Share Napisano 13 Lutego 2013 Foty wyglądają jakby były robione z okna mieszkania Piękny model I to jeszcze w 1/72 Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inskript Napisano 13 Lutego 2013 Share Napisano 13 Lutego 2013 Bardzo fajnie. Powiedz mi tylko o tym napisie MILICJA. Czy jest to jakiś oryginał czy sam go robiłeś? Jak? Super model! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 13 Lutego 2013 Share Napisano 13 Lutego 2013 No ładne ZOMO Śnieg z atomizerka czy robiony z czegoś kuchennego? No uazik rzeczywiście do tego będzie pasował więc czekam z niecierpliwością. Szkoda, że nikt Nyski-suki i Stara polewajki nie robi w 72. Aż się stare kombatanckie czasy przypominają ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 13 Lutego 2013 Share Napisano 13 Lutego 2013 Nie mam do końca całkowitej pewności ale jestem z pokolenia doskonale pamietającego tamte czasy i nie kojarzę Milycyjnych BTR-ów wyposażonych w 14,5 mm czkm KPWT. Były natomiast wyposażane w wyrzutnie granatów łzawiących. Widywałem je w jednostkach najpierw ZOMO, a następnie Oddziałach Prewencji we Wrocławiu i Białymstoku, ale nigdy z KPWT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 13 Lutego 2013 Share Napisano 13 Lutego 2013 Właśnie dłubie przy BTR-60PB Trumpka w 1:35 i też zamierzam zrobić go jako milicyjny. Fajnie wyszedł. Gratuluję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 13 Lutego 2013 Share Napisano 13 Lutego 2013 Nie mam do końca całkowitej pewności ale jestem z pokolenia doskonale pamietającego tamte czasy i nie kojarzę Milycyjnych BTR-ów wyposażonych w 14,5 mm czkm KPWT. Były natomiast wyposażane w wyrzutnie granatów łzawiących. Widywałem je w jednostkach najpierw ZOMO, a następnie Oddziałach Prewencji we Wrocławiu i Białymstoku, ale nigdy z KPWT. A oczywiście, że były. Jak jeszcze pracowałem w policji to w Lublinie stał na Majdanku taki BTR z KPWT i napisem Policja. Wyrzutniki granatów miał z tyłu za wieżą. Niestety nie robiłem zdjęć, bo czasy wtedy były że tak powiem jeszcze nie komórkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 13 Lutego 2013 Share Napisano 13 Lutego 2013 Czyli jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 13 Lutego 2013 Share Napisano 13 Lutego 2013 Jak zwykle u Grzesia kawał porządnego modelu. Choć właściwie powinienem napisać "kawałek", bo to skala 1/72 Bardzo dobra robota, tylko śnieg na pojeździe jakoś tak nieśmiało i wybiórczo leży... Ale co tam, dobrze jest Ambitny plan jest taki, by wszystkie części tej opowieści doprowadzić do finału i połączyć w całość do 13 grudnia 2013...(...) Mam nadzieję, niebawem będę mógł zaprosić na część 2 - ZOMOwskiego UAZa-469 A coś więcej, jaki jest plan całości? Zapewne będzie coś jeszcze poza BTR-em i UAZ-em? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Lutego 2013 Autor Share Napisano 13 Lutego 2013 Bardzo fajnie. Powiedz mi tylko o tym napisie MILICJA. Czy jest to jakiś oryginał czy sam go robiłeś? Jak? Super model!Kalkomanie drukowane na zamówienie.Śnieg z atomizerka czy robiony z czegoś kuchennego?Soda oczyszczona, a większe zaspy z silikonu akrylowego posypanego po wierzchu sodą.Nie mam do końca całkowitej pewności ale jestem z pokolenia doskonale pamietającego tamte czasy i nie kojarzę Milycyjnych BTR-ów wyposażonych w 14,5 mm czkm KPWTRaczej staram się dokładnie badać budowane obiekty.Polecam krótki film z zamieszek we Wrocławiu w 1982r. tam jest uzbrojony BTR i sporo innego ciekawego sprzętu: Jak zwykle u Grzesia kawał porządnego modelu. Choć właściwie powinienem napisać "kawałek", bo to skala 1/72 No tak, u mnie jak zawsze model mieści się na dłoni tylko śnieg na pojeździe jakoś tak nieśmiało i wybiórczo leży... Nawet tę kwestię studiowałem z fotek, wybrałem "śniegowanie" w miarę kompromisowe, czyli nie za dużo, nie za mało.Ale ponieważ śnieg na BTR-ku przyklejałem na lakier do włosów może to będę jeszcze nieco modyfikował (ale jeśli już to nieznacznie) A coś więcej, jaki jest plan całości? Zapewne będzie coś jeszcze poza BTR-em i UAZ-em? Troszkę panów z pałkami i jakichś protestujących, coby dynamiki nadać całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 13 Lutego 2013 Share Napisano 13 Lutego 2013 " Wśród nocnej ciszy głos się rozchodzi.... MILICJA!" Fajny. Dla mnie trochę za jasny i wygląda na porzuconego. Dodaj jakiś koksownik, jakieś ulotki, skoro się zdecydowałeś na podstawkę bo ta Twoja zima smutna jak... grudzień 1981. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Lutego 2013 Autor Share Napisano 13 Lutego 2013 Toć pisałem, że BTR to dopiero pierwsza z kilku części całości. Druga część "Milicyjnej opowieści" robi się... Także nie będzie tak smutno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 14 Lutego 2013 Share Napisano 14 Lutego 2013 No pięknie pięknie! Podstawowy zielony kolor to jaka farba? Wydaje mi się że trochę bardziej w brązowo-oliwkowy powinna wpadać, ale to może być kwestia fotek i mojego kaprawego wzroku. UAZ to z jakiej firmy model? Chodzi mi po głowie UAZ ale w malowaniu 6 PDPD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Lutego 2013 Autor Share Napisano 14 Lutego 2013 Podstawowy zielony kolor to jaka farba? Wydaje mi się że trochę bardziej w brązowo-oliwkowy powinna wpadać, ale to może być kwestia fotek i mojego kaprawego wzroku. Dobrze piszesz, malowanko to któraś z oliwkowych Humbroli, ale zabij, numeru nie pamiętam UAZ to z jakiej firmy model? Chodzi mi po głowie UAZ ale w malowaniu 6 PDPD. Zestawik firmy MAC o taki: viewtopic.php?f=71&t=5177 + żywiczne koła Balaton Models Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 15 Lutego 2013 Share Napisano 15 Lutego 2013 Walczyłem kiedyś z tym zestawem właśnie jako RD-115ZT/E z 6kł / 6PDPD. Ordynarny short-run, kto robił to wie. Nie znaczy to że nie można z niego zrobić przyzwoitego UAZ'a Najgorsza padaczka to betonowa plandeka, nie popełniaj mojego błędu - wywal to badziewie i zrób z 'green stuff'a' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 4 Marca 2013 Share Napisano 4 Marca 2013 Piękny BTR . Zrób jeszcze takiego z pługiem do rozwalania barykad był by komplet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Marca 2013 Autor Share Napisano 4 Marca 2013 Dzięki. Mój BTR będzie częścią scenki z początków stanu wojennego. Późniejszy okres, kiedy to zamontowano na nich, nie wiem jak to fachowo nazwać, lemiesze? pługi? do rozwalania barykad, już mnie tak nie kręci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi