Skocz do zawartości

Merkava Mk. IV + szalone pomysły Is-7

Is-7

Rekomendowane odpowiedzi

Spodziewałem się nie co innej,"klasycznej" modulacji kolorów, tu wygląda na standardowo pomalowany model, czyli linie podziału walnij ciemnym, całość delikatnie bazowym i środki dużych paneli rozjaśnij,no w pewnym sensie modulujesz kolor przez pre i post shading, ale typowy colour modulation polega na nie co czymś innym, na Youtube jest filmik jak ktoś maluje bodajże Pz III wg. Color modulation i tam jest dokładnie omówione co i jak, od teorii światła po samo mieszanie farb i malowanie, jeśli chcesz próbować tak pomalować to polecam.

To odnośnie techniki, a samo malowanie na razie spoko, jedynie co to preshading za mocno przebija. To tylko taka moja dygresja

• Odpowiedzi 67
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ironkamil wiem jaka jest różnica pomiędzy CM, a standardowym rozjaśnianiem. Chciałem połączyć obydwie metody.

Konradzie model jest i tak bardzo jasny. Powierzchnia antypoślizgowa powoduje, że model wygląda na ciemniejszy. Poza tym jak będę pracował z olejami to wtedy jeszcze go rozjaśnię.

Teraz muszę poczekać na kalkomanie i jedziemy dalej z robotą.

Ironkamil wiem jaka jest różnica pomiędzy CM, a standardowym rozjaśnianiem. Chciałem połączyć obydwie metody.

Konradzie model jest i tak bardzo jasny. Powierzchnia antypoślizgowa powoduje, że model wygląda na ciemniejszy. Poza tym jak będę pracował z olejami to wtedy jeszcze go rozjaśnię.

W takim razie czekam na fotogramy

Z całym szacunkiem ale śmiem wątpić... Bo widać to na modelu, druga rzecz jedna technika wyklucza inną, nie potrafię sobie wyobrazić w jaki sposób można połączyć jedną technikę z drugą nie ma jak, skoro jedna technika się opiera na zasadzie punktowego mocnego oświetlenia i analogicznym doń malowaniem, a druga powierzchniowe zaciemnianiem zagłębień i rozjaśnianiem dużych płatów, mów co chcesz ale to jest jak z wywinięciem hełmu na drugą stronę nie da się

Kolejna rzecz, zawsze mi się wydawało, że lepiej jest zrobić model o ton jaśniejszy czy nawet o dwa, i ściemniać olejami niż w drugą stronę :P tego uczyli już w podstawówce na plastyce. nie bierz tego za jakieś złe uwagi czy zbędną krytykę, bóle dupy, hejty czy coś, ale no jedno albo drugie

No i forum internetowe, to nie tylko kółka wzajemnej adoracji, same "ochy" i "achy" nad modelami, ale czasem i solidna krytyka

Pozdrawiam

Ironkamil zapytaj Carlosa Costę on potrafi połączyć obie techniki.CM to dzisiaj bardzo lużne określenie nie szukaj na siłę,nic nie znajdziesz.Gościu stosuje klasyczną modulację ,panelowanie z pre i postshading,jak i miejscowe rozjaśnienia(taki oldshool),ba nawet można się doszukać malowanych aerografem zacieków na CM z powiedzmy koloru 2B.Czy to się udaje również Isowi-7 ,nie ale pod CM można to podpiąć,a przynajmniej namiastkę,grunt że próbuje.

Ja do tego na prawdę nic nie mam, że ktoś mnie krytykuje, lub wytyka błędy. Jeśli faktycznie coś źle zrobiłem i osoba oglądająca moje prace zauważyła jakieś niedociągnięcie to jest to jak najbardziej na plus.

Co do CM to nie jest to mój pierwszy raz. Modulację robiłem już na kilku modelach między innymi na T-50 A.A. Tutaj masz linka do galerii.

viewtopic.php?f=68&t=39295

Merkava to taki ciekawy model, który dość ciężko pomalować techniką modulacji. To nie jest Tygrys, w którym większość pancerza jest umieszczona prawie pod kątem prostym i cieniowanie to łatwa sprawa ( oczywiście dla osoby, która już wcześniej malowała tą techniką ). Ja starałem się połączyć te dwie techniki, ale oczywiście w odpowiedni sposób. Nałożyłem preshading w miejsca, które miały być ciemniejsze, a potem zrobiłem standardową modulację kolorów.

P.S. Jeśli ktoś znajdzie fotki innej Merkavy wycieniowanej techniką CM niż ten to postawię mu piwo.

http://www.network54.com/Forum/110741/message/1340847341/Merkava

Ja nie widziałem innego modelu Merkavy Mk.IV na świecie który byłby tak pomalowany.

Dobra koniec gadania trzeba brać się do roboty. Planuję do tego modelu kupić kalki Bisona o takie.

http://www.jadarhobby.pl/bison-decals-35146-israeli-merkava-mk4-135-p-25802.html

Kolego Krzysztofie, i tu jesteś w błędzie, Modulacja kolorów (org. Color modulation) to jasno opisany sposób malowania modeli,nawet na tym czy pwm-ie jest opisane co i jak(nie wspominając o forach anglojęzycznych), a panelowanie to nie jest typowy CM, w ramach testu wpisz Color modulation w google grafika... Pojawią się nie co inne prace, niż zwykłeś oglądać pod tym szyldem, z resztą nie ważne, oglądajmy postępy z pracy kolegi Is-7, a nie rozwarstwiamy się nad nazewnictwem i kto ma jaką słuszność, po prostu stwierdziłem, że takie malowanie to nie jest CM i tyle.

Na t-50 całkiem fajnie Ci to wyszło, ale co prawda to prawda, moim zdaniem im bardziej kanciasty model, tym łatwiej stosować CM. Is-7 Walcz dalej czekamy na rezultaty

• 2 weeks later...

ja podepnę się jeszcze pod dyskusję o CM -ale tylko do jednego postu.

Można faktycznie robić "ochy" i "achy" nad tą techniką w wykonaniu Jerretta na jego Siman IV. Tylko zwróćcie uwagę, że Jego model to merytoryczna porażka.. Z Siman IIID wyszło mu trochę lepiej, choć i tak jak dla mnie model jest zbyt efekciarski..

Znacznie lepiej wychodzą mu Leopardy.

Jeszcze dodam odnośnie tworzenia faktury antyposlizgowej. Nieźle wychodzi z proszku ścierniczego, takiego służącego do piaskowania (najcieńszy). Robiłem tak abramsa. Klejem do plastyku (długoschnący) pędzelkiem maluję powierzchnię na których ma być faktura. Omijam wszelkie nity itp (nie wymaga maskowania, można precyzyjnie przygotowac powierzchnię. Następnie na świeży klej sypię delikatnie, równomiernie proszek ścierniczy. Klej jak zwiążę, strząsam nadmiar proszku. Po powierzchni antypoślizgowej pędzelkiem nanoszę cienko jeszcze warstwę kleju i czekam aż wyschnie. Powierzchnia wychodzi cienka, jest tam, gdzie powinna być. Nie wymaga maskowania. Jest trwale związana z modelem. Wychodzi bardziej chropowata jak spray antyposlizgowy i bardziej równomiernie rozłożone chropowatości, coś podobnego do struktury papieru ściernego nr 200.

• 1 month later...

Witam.

Po dłuuugiej przerwie znowu wracam do modelu. Niestety nie miałem środków na kalki do modelu, bo musiałem ratować mój komputer zakupem nowego dysku ( stary miał już 6 lat i niestety zaczął ,,gubić" pliki systemowe Windowsa ). Przez ten miesiąc zrobiłem niewiele. Położyłem washa na model, postarzyłem kilka elementów i zacząłem pracę z chemią AK. w Sumie nie będzie tego wiele, ale coś tam trzeba pomazać. Teraz czeka mnie malowanie na lufie tych lini/oznaczeń, bo raczej kalkami tego nie da się zrobić. Potem obijanie modelu czyli to co tygryski lubią najbardziej . Dobra koniec gadania czas na fotki.

99o0.jpg

ocja.jpg

cu2s.jpg

u9qv.jpg

swvb.jpg

jiqb.jpg

Ciekawie ten twój rydwan wygląda, zwłaszcza antyslip fajnie się uwydatnił. Może nieco zbyt ostro ale mnie się podoba, przynajmniej jest wyrazisty.

Co do oznaczeń na koszu wieżowym, to są one mocowane na stelażach i wieszane na haczykach na koszu, po czym przywiązywane trokami, choć z tym też różnie bywa.

Masz też nieznacznie za długie łańcuchy pod koszem, włóczą ci się po pancerzu ;-)

Ogólnie jednak bardzo mi się podoba.

• 3 weeks later...

Witam.

Merkavę omłotkowałem z jednej strony aby pokazać wam jak to wygląda przed i po. Poniżej fotki.

Omłotkowana

886s.jpg

A tu nie

a8xx.jpg

rtoi.jpg

nz49.jpg

Trochę zbliżeń:

p83m.jpg

xc48.jpg

sb6r.jpg

7e2n.jpg

Następnym etapem będzie brudzenie, czyli to co tygryski lubią najbardziej