Martinez Napisano 1 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2013 Witam. Pytanko do zorientowanych, jak zawsze Jestem w trakcie składania działka KwK 36 L/56. Kwestia samego hamulca wylotowego od KwK 36 - malowanie w środku i na zewnątrz. Jakieś sugestie? Lufa wiadomo - dunkelgelb + ewentualne pasy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 2 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2013 Nikt nie wie?? Instrukcja Zvezdy podaje, aby wnętrze hamulca wylotowego malować na biało!? Dla mnie to dziwne, nie bardzo pasuje, stąd się pojawiło te pytanie. Bardziej chodzi właśnie o wnętrze hamulca, które muszę pomalować przed doklejeniem do lufy, bo potem będzie tam bardzo ograniczony dostęp pędzlem, a nie chciałbym aby wyszło jakieś science fiction. Docelowo wnętrze hamulca postaram się okopcić pigmentem sadzy vallejo, niemniej jednak to pod koniec prac nad modelem. Na tę chwilę muszę wybrać jakiś kolor, by skończyć składanie osiemdziesiątki ósemki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keisyzrk Napisano 2 Kwietnia 2013 Share Napisano 2 Kwietnia 2013 Nikt nie wie?? Instrukcja Zvezdy podaje, aby wnętrze hamulca wylotowego malować na biało!? Dla mnie to dziwne, nie bardzo pasuje, stąd się pojawiło te pytanie.Bardziej chodzi właśnie o wnętrze hamulca, które muszę pomalować przed doklejeniem do lufy, bo potem będzie tam bardzo ograniczony dostęp pędzlem, a nie chciałbym aby wyszło jakieś science fiction. Docelowo wnętrze hamulca postaram się okopcić pigmentem sadzy vallejo, niemniej jednak to pod koniec prac nad modelem. Na tę chwilę muszę wybrać jakiś kolor, by skończyć składanie osiemdziesiątki ósemki. Nie znam się więc powinien wypowiedzieć się ktoś kto wie co i jak a tu link z Tygrysem z białym wnętrzem hamulca. Nie wiem czy to wyobraźnia ludzi z muzeum. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/67/Flickr_-_davehighbury_-_Bovington_Tank_Museum_063_Tiger_1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 2 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2013 Cóż, poszło na biało, bo nigdy tego działa nie skończę. Mam nadzieję, że jutro armata będzie gotowa do wklejenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 2 Kwietnia 2013 Share Napisano 2 Kwietnia 2013 Tylko pytanie, jak długo ten kolor sie zachowal po kilku wystrzałach :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szym0ngl Napisano 5 Kwietnia 2013 Share Napisano 5 Kwietnia 2013 Mam pytanie: Czy włazy w tym modelu są otwierane ,czy po sklejeniu ich w pozycji otwartej nie da się ich już ruszać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 5 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2013 Włazy są w dwóch wersjach do klejenia - otwarte lub zamknięte. Otwieranie być może da się zrobić ale wymagałoby to pewnie kilka przeróbek, których robić nie zamierzam. Model ma wnętrze wieży, dlatego docelowo robię wersję mieszaną - włazy na wieży otwarte, na kadłubie pozamykane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szym0ngl Napisano 5 Kwietnia 2013 Share Napisano 5 Kwietnia 2013 Czym będziesz malował? Używasz aerografu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 5 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2013 Maluję go kilkoma pędzelkami, farby akrylowe Pactra. Aero nie używam, chociaż sam aerograf to da się taniej kupić, to kompresor kosztuje krocie Mam nadzieję, że nowe zdjęcia dodam do końca tygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 5 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2013 Zdjąłem ponownie włazy (były tylko przyłożone) + zamontowane jarzmo razem z armatą KwK 36 L/56 RB Model (numer kat. 35B01 Tiger I Early). Pozostają poprawki + druga warstwa farby (rot braun). Liczę na to że kamuflaż skończę do poniedziałku. created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 6 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2013 Witam. Kamuflaż baza zrobiony. Jutro będę musiał popracować nad sporą ilością niedomalowań i poprawek, ale główny schemat/baza do obróbki już jest i to najważniejsze. Jak na pierwsze podejście chyba nie wyszło tak źle, tym bardziej, że robione od deski do deski mocno nie lubianym na forum pędzlem Załączam fotki. Pozdrawiam. Marcin. created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 6 Kwietnia 2013 Share Napisano 6 Kwietnia 2013 Użyłes czegos do zrobienia camo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 6 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Tylko pędzla i farby Już poprawki naniesione - następne w kolejce filtr i kalki, ale to dopiero w poniedziałek. Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 6 Kwietnia 2013 Share Napisano 6 Kwietnia 2013 Ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 6 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2013 Wygląda fajniej w realu No ale zrobienie tego było czasochłonne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 7 Kwietnia 2013 Share Napisano 7 Kwietnia 2013 Brudzenie powinno trochę zniwelować efekt pędzla. Ja nigdy nie zabierałem się za kamo na etapie pędzla, podziwiam za odwagę. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 7 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2013 To było 6 - 7 godzin rzeźbienia + poprawek niedomalowań. Żmudne, tym bardziej że Zvezda ma swoje mankamenty - wieży nie da się ściągać po montażu. Ale teraz stoi obok na biurku i wygląda naprawdę świetnie Szczerze mówiąc, jak wiesz to moje pierwsze kamo, a efekt mnie zamurował Ze dwa zdjęcia wrzucę uwzględniające poprawki, jak nałoże filtr w tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 7 Kwietnia 2013 Share Napisano 7 Kwietnia 2013 Az teraz żałuje, że nie poczekalem z moim Tygrysem na Ciebie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Napisano 7 Kwietnia 2013 Share Napisano 7 Kwietnia 2013 Nie zle, Nie zle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szym0ngl Napisano 9 Kwietnia 2013 Share Napisano 9 Kwietnia 2013 @Martinez Jakiej farby używałeś do pomalowania pierwszej warstwy i czy do pomalowania wydechów użyłeś samego koloru rust czy dodałeś jeszcze jakiś jeden? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 9 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2013 Kadłub - używałem 3 barw: Pactra - Dunkelgelb, Rot-Braun, Africa Yellow. Wydechy są zasłonięte więc już nad nimi pracować nie będę, to jedyny na tę chwilę zakończony element całego pojazdu, a używałem przy nich: Pactra - Rust oraz Vallejo Pigment Binder, Vallejo Dark Red Ochre Pigment, Vallejo Natural Iron Oxido Pigment a całość wydechów po ukończeniu spryskałem MR. Hobby Top Coat Flat. To zdjęcie już co prawda było, ale żebyś nie kopał na wcześniejszych stronach wydechy pod osłonami wyglądają tak: created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szym0ngl Napisano 9 Kwietnia 2013 Share Napisano 9 Kwietnia 2013 Czemu użyłeś dwóch podobnych kolorów jak Dunkelgelb i Africa Yellow do kadłubu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 9 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2013 Barwa jak widać jest jednolita - nie ma dwóch odcieni żółci. Pytałeś o farby to odpowiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verde Napisano 10 Kwietnia 2013 Share Napisano 10 Kwietnia 2013 Jak dal mnie to za mocno ten wydech potraktowałeś.Wygląda jakby go z wody po 40 latach wyjęli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 10 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2013 Przeważa pigment czarny - okopcenia i sadza, pigmentu rdzy jest tylko troszeczkę. Z wody wyciągnięto by samą rdzę i wodorosty Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi