Martinez Napisano 2 Marca 2013 Share Napisano 2 Marca 2013 Stug IV - wydobyty jak się nie mylę z Grzegorzewa w lipcu 2008 z bagienka, doskonale zakonserwowany mułem. Zachowały się najmniejsze detale wyposażenia. Jest na chodzie w 99 % orginalny (części poddane piaskowaniu i innym technikom regeneracji) Przyjrzyj się - widać jak ten element ma wyglądać. created by picasa2html.com Oczywiście nasz Stug przeszedł remont i konserwację ;) Zobaczyć go można chyba w muzeum w Poznaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 3 Marca 2013 Share Napisano 3 Marca 2013 Ale tylko w dniu otwartym jednostki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 3 Marca 2013 Share Napisano 3 Marca 2013 StuG IV: Powrót do "domu" środa, 16 września 2009 19:43 Po roczynym pobycie w Wojskowych Zakładach Motoryzacyjnych - wyremontowane i w pełni sprawne działo Sturmgeschutz IV powróciło do "domu", czyli Muzeum Broni Pancernej CSWL w Poznaniu. Na kilka dni przed świętem Centrum Szkolenia Wojsk Lądowych im. Hetmana Polnego Koronnego Stefana Czarnieckiego, gdzie Nasze działo będzie prawdziwą gwiazdą i pierwszy raz zostanie pokazane publicznie, pojazd został sprowadzony do jednostki. Sama podróż, oraz pierwsze godziny w CSWL było okazją do przeprowadzenia ostatnich testów przed oficjalnym pokazem. On był remontowany w wojskowych zakładach, stąd pewnie zdjęcie w jednostce. Normalnie stanowi eksponat dostępny w dni pracy muzeum Ogólnie mamy kilka perełek już po remoncie (o ile pamiętam jeszcze jeden Stug IV, parę transporterów, hetzera). Niestety wszystko rozrzucone po terenie całej polski. O przemyceniu całej pantery jako złom (przy zakazie wywozu z kraju na piśmie od generalnego konserwatora zabytków) w latach 90 ubiegłego wieku nie wspomnę. Słynny kolekcjoner z Warszawy maciej k. przewiózł czołg jako złom przez granicę (wtedy nie byliśmy w unii) i tam sprzedał za grubą kasę do USA. Panterkę straciliśmy a to by był rarytas. Zachowana myślę w jakiś 80 % była. Wanna w stanie bardzo dobrym, stała na obu gąskach w Czarnej Nidzie. Tył wieży miała odstrzelony, albo po trafieniu pociskiem, albo podczas rozbrajania przez LWP - nie wiem. Szkoda... A ostatnio wyjęli Valentine z Warty, skończyli rewitalizację 7TP. Dzieje się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 4 Marca 2013 Autor Share Napisano 4 Marca 2013 Mała aktualizacja Całośc narazie jest na sucho złożona. Na tył dojda jeszcze pewne elelementy, ale dopiero jak je pomaluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 7 Marca 2013 Autor Share Napisano 7 Marca 2013 Prace powoli zbliżają sie ku koncowi. W sumie zostały mi jeszcze do zrobienia fartuchy boczne i stelarze do nich. Póżniej będe juz malował i składał na stałe. Wrzucam fotki z przymiarki figurki i kosza na koła zapasowe. Figurka wymagała użycia drobnej ilości szpachli przy ramieniu Mam jeszcze pytanie odnośnie dodatkowych kól zapasowych, które były w zestawie. Gdzie mógłbym je umieścic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Marca 2013 Share Napisano 7 Marca 2013 Nawierć lufę KM-u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 7 Marca 2013 Autor Share Napisano 7 Marca 2013 Własnie bede zamawiał zestaw do wiercenia ;) Druga sprawa, to linka. Podczas próby pozbycia sie nadlewek, dosłownie rozpadła mi sie w rekach Przy okazji chyba ją dokupie, ale metalową, tylko nie wiem jaka grubość i długośc musi byc. Moze ktos doradzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 7 Marca 2013 Share Napisano 7 Marca 2013 Co do zestawu wiercenia same wiertełka idzie po taniości kupić, olinowanie zawsze jest dedykowane do danego modelu można też samemu zrobić z linki jubilerskiej. Gdzieś tam wcześniej pytałeś się o malowanie więć do listopada 1944 była dowolna twórczość nakładania kamuflażu. Pojazd trafiał żółty do jednostki i tam go załoga malowała. Wszystkie plansze poglądowe to jest dowolna twórczość. Pojazdy niemieckie dopiero w 1944r dostały kamuflaż na górnym pancerzu bo wcześniej to była rzadkość. Co do kamuflaży polecam książki Artura Majewskiego "Barwy i znaki Panzerwaffe". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 7 Marca 2013 Autor Share Napisano 7 Marca 2013 Kompletowanie i sklejanie poszczególnych elementów zostalo zakonczone Nauczka z Tygrysa nauczyła mnie, że nie wszystko nalezy od razu sklejać ;) Teraz szlifowanie, malowanie i sklejanie na stałe ;) A co do kamo, to chyba pokusze się o cos w stylu ambush camo, a do pomocy zakupiłem plasteline techniczną, która być może ułatwi mi zadanie przy malowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 9 Marca 2013 Autor Share Napisano 9 Marca 2013 Podkład położony I jutro zaczne kłaść baze i montować zawieszenie. Linke zamówiłem, ale dedykowaną pod Stuga III, mysle że bedzie ok, a MG34 dostanie metalową lufe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 9 Marca 2013 Share Napisano 9 Marca 2013 A tam nie ma czasem mg42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 9 Marca 2013 Autor Share Napisano 9 Marca 2013 Niby jest, ale wyczytałem, że miały tez MG34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 9 Marca 2013 Share Napisano 9 Marca 2013 A tam nie ma czasem mg42 Prawidłowo powinien być MG-34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 9 Marca 2013 Autor Share Napisano 9 Marca 2013 Jeśli chciałbym zainwestować w plastikowe gąski (np ruchome), to co byscie zaproponowali ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 10 Marca 2013 Share Napisano 10 Marca 2013 A tam nie ma czasem mg42 Prawidłowo powinien być MG-34 a to dobrze wiedzieć na przyszłość ja zamontowałem takie http://www.exito.sklep.pl/pl/p/ACADEMY-1357-135-Panzer-IV-track-links/6368 aczkolwiek nie są ruchome Tu masz ruchomy pytanie czy warto do tego modelu http://www.exito.sklep.pl/pl/p/AFV-CLUB-35179-135-40-cm-Track-for-Panzer-IIIIV/10035 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 10 Marca 2013 Autor Share Napisano 10 Marca 2013 To i te też powinny pasować http://www.mojehobby.pl/products/German-Pzkpfw-III-IV-40cm-Mid.Version-Workable-Tracklinks.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 10 Marca 2013 Share Napisano 10 Marca 2013 To i te też powinny pasować http://www.mojehobby.pl/products/German-Pzkpfw-III-IV-40cm-Mid.Version-Workable-Tracklinks.html raczej tak i przynajmniej są tańsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 10 Marca 2013 Share Napisano 10 Marca 2013 Ale zabawa podczas składania przednia, czasem pasowanie szwankuje i się rozsypują ale jak na gaski avf w finale ładnie się prezentują. Wypustu tristara nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 10 Marca 2013 Autor Share Napisano 10 Marca 2013 Zamówiłem te z tristara Udało mi sie znalesc za 34 zł, wiec zobaczymy co to bedzie, bo nie mam zamiaru sie meczyc z tymi gumiakami ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 11 Marca 2013 Share Napisano 11 Marca 2013 Zamówiłem te z tristara Udało mi sie znalesc za 34 zł, wiec zobaczymy co to bedzie, bo nie mam zamiaru sie meczyc z tymi gumiakami ;) To jak dotrą to daj znać jaka jakość bo cena atrakcyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 12 Marca 2013 Autor Share Napisano 12 Marca 2013 Mam pytanie odnosnie wiertarek. Co byście w tym temacie mi polecili ? Znalazłem np cos takiego, ale za bardzo nie wiem na jakiej zasadzie to działa. http://www.m-zone.pl/go/_info/?user_id=MZONE0080&lang=pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Marca 2013 Share Napisano 12 Marca 2013 Mam to i wg. mnie to porażka. Ale ktoś inny może używać tego z powodzeniem. Ja natomiast stosuje coś takiego - jak dla mnie większa kontrola wiercenia i mniejsza szansa na złamanie wiertła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 12 Marca 2013 Autor Share Napisano 12 Marca 2013 Ja kupiłem cos takiego, ale to chyba uchwyt a nie wiertarka http://www.mojehobby.pl/products/Zestaw-do-wiercenia.html A mogłbys mi opisac zasade obsługi tej wiertarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 12 Marca 2013 Share Napisano 12 Marca 2013 Pokazany powyzej przyrzad nie jest zly,jest tylko problem z mocowaniem wiertel pon.0.3mm.Nawet najmniejszy koszyk nie daje rady...Czy istnieje mozliwosc zablokowania sprezyny w poprzedniej? Edzia.Chodzilo mi osprzet pokazany przez bazylms. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 12 Marca 2013 Autor Share Napisano 12 Marca 2013 A na jakiej zasadzie one w ogóle działają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi