Martinez Napisano 2 Marca 2013 Napisano 2 Marca 2013 Stug IV - wydobyty jak się nie mylę z Grzegorzewa w lipcu 2008 z bagienka, doskonale zakonserwowany mułem. Zachowały się najmniejsze detale wyposażenia. Jest na chodzie w 99 % orginalny (części poddane piaskowaniu i innym technikom regeneracji) Przyjrzyj się - widać jak ten element ma wyglądać. created by picasa2html.com Oczywiście nasz Stug przeszedł remont i konserwację ;) Zobaczyć go można chyba w muzeum w Poznaniu. Cytuj
Martinez Napisano 3 Marca 2013 Napisano 3 Marca 2013 StuG IV: Powrót do "domu" środa, 16 września 2009 19:43 Po roczynym pobycie w Wojskowych Zakładach Motoryzacyjnych - wyremontowane i w pełni sprawne działo Sturmgeschutz IV powróciło do "domu", czyli Muzeum Broni Pancernej CSWL w Poznaniu. Na kilka dni przed świętem Centrum Szkolenia Wojsk Lądowych im. Hetmana Polnego Koronnego Stefana Czarnieckiego, gdzie Nasze działo będzie prawdziwą gwiazdą i pierwszy raz zostanie pokazane publicznie, pojazd został sprowadzony do jednostki. Sama podróż, oraz pierwsze godziny w CSWL było okazją do przeprowadzenia ostatnich testów przed oficjalnym pokazem. On był remontowany w wojskowych zakładach, stąd pewnie zdjęcie w jednostce. Normalnie stanowi eksponat dostępny w dni pracy muzeum Ogólnie mamy kilka perełek już po remoncie (o ile pamiętam jeszcze jeden Stug IV, parę transporterów, hetzera). Niestety wszystko rozrzucone po terenie całej polski. O przemyceniu całej pantery jako złom (przy zakazie wywozu z kraju na piśmie od generalnego konserwatora zabytków) w latach 90 ubiegłego wieku nie wspomnę. Słynny kolekcjoner z Warszawy maciej k. przewiózł czołg jako złom przez granicę (wtedy nie byliśmy w unii) i tam sprzedał za grubą kasę do USA. Panterkę straciliśmy a to by był rarytas. Zachowana myślę w jakiś 80 % była. Wanna w stanie bardzo dobrym, stała na obu gąskach w Czarnej Nidzie. Tył wieży miała odstrzelony, albo po trafieniu pociskiem, albo podczas rozbrajania przez LWP - nie wiem. Szkoda... A ostatnio wyjęli Valentine z Warty, skończyli rewitalizację 7TP. Dzieje się Cytuj
hypnos82 Napisano 4 Marca 2013 Autor Napisano 4 Marca 2013 Mała aktualizacja Całośc narazie jest na sucho złożona. Na tył dojda jeszcze pewne elelementy, ale dopiero jak je pomaluje. Cytuj
hypnos82 Napisano 7 Marca 2013 Autor Napisano 7 Marca 2013 Prace powoli zbliżają sie ku koncowi. W sumie zostały mi jeszcze do zrobienia fartuchy boczne i stelarze do nich. Póżniej będe juz malował i składał na stałe. Wrzucam fotki z przymiarki figurki i kosza na koła zapasowe. Figurka wymagała użycia drobnej ilości szpachli przy ramieniu Mam jeszcze pytanie odnośnie dodatkowych kól zapasowych, które były w zestawie. Gdzie mógłbym je umieścic ? Cytuj
hypnos82 Napisano 7 Marca 2013 Autor Napisano 7 Marca 2013 Własnie bede zamawiał zestaw do wiercenia ;) Druga sprawa, to linka. Podczas próby pozbycia sie nadlewek, dosłownie rozpadła mi sie w rekach Przy okazji chyba ją dokupie, ale metalową, tylko nie wiem jaka grubość i długośc musi byc. Moze ktos doradzi ? Cytuj
Demonion Napisano 7 Marca 2013 Napisano 7 Marca 2013 Co do zestawu wiercenia same wiertełka idzie po taniości kupić, olinowanie zawsze jest dedykowane do danego modelu można też samemu zrobić z linki jubilerskiej. Gdzieś tam wcześniej pytałeś się o malowanie więć do listopada 1944 była dowolna twórczość nakładania kamuflażu. Pojazd trafiał żółty do jednostki i tam go załoga malowała. Wszystkie plansze poglądowe to jest dowolna twórczość. Pojazdy niemieckie dopiero w 1944r dostały kamuflaż na górnym pancerzu bo wcześniej to była rzadkość. Co do kamuflaży polecam książki Artura Majewskiego "Barwy i znaki Panzerwaffe". Cytuj
hypnos82 Napisano 7 Marca 2013 Autor Napisano 7 Marca 2013 Kompletowanie i sklejanie poszczególnych elementów zostalo zakonczone Nauczka z Tygrysa nauczyła mnie, że nie wszystko nalezy od razu sklejać ;) Teraz szlifowanie, malowanie i sklejanie na stałe ;) A co do kamo, to chyba pokusze się o cos w stylu ambush camo, a do pomocy zakupiłem plasteline techniczną, która być może ułatwi mi zadanie przy malowaniu Cytuj
hypnos82 Napisano 9 Marca 2013 Autor Napisano 9 Marca 2013 Podkład położony I jutro zaczne kłaść baze i montować zawieszenie. Linke zamówiłem, ale dedykowaną pod Stuga III, mysle że bedzie ok, a MG34 dostanie metalową lufe Cytuj
hypnos82 Napisano 9 Marca 2013 Autor Napisano 9 Marca 2013 Niby jest, ale wyczytałem, że miały tez MG34 Cytuj
tomek14147 Napisano 9 Marca 2013 Napisano 9 Marca 2013 A tam nie ma czasem mg42 Prawidłowo powinien być MG-34 Cytuj
hypnos82 Napisano 9 Marca 2013 Autor Napisano 9 Marca 2013 Jeśli chciałbym zainwestować w plastikowe gąski (np ruchome), to co byscie zaproponowali ? Cytuj
fenek Napisano 10 Marca 2013 Napisano 10 Marca 2013 A tam nie ma czasem mg42 Prawidłowo powinien być MG-34 a to dobrze wiedzieć na przyszłość ja zamontowałem takie http://www.exito.sklep.pl/pl/p/ACADEMY-1357-135-Panzer-IV-track-links/6368 aczkolwiek nie są ruchome Tu masz ruchomy pytanie czy warto do tego modelu http://www.exito.sklep.pl/pl/p/AFV-CLUB-35179-135-40-cm-Track-for-Panzer-IIIIV/10035 Cytuj
hypnos82 Napisano 10 Marca 2013 Autor Napisano 10 Marca 2013 To i te też powinny pasować http://www.mojehobby.pl/products/German-Pzkpfw-III-IV-40cm-Mid.Version-Workable-Tracklinks.html Cytuj
fenek Napisano 10 Marca 2013 Napisano 10 Marca 2013 To i te też powinny pasować http://www.mojehobby.pl/products/German-Pzkpfw-III-IV-40cm-Mid.Version-Workable-Tracklinks.html raczej tak i przynajmniej są tańsze Cytuj
Demonion Napisano 10 Marca 2013 Napisano 10 Marca 2013 Ale zabawa podczas składania przednia, czasem pasowanie szwankuje i się rozsypują ale jak na gaski avf w finale ładnie się prezentują. Wypustu tristara nie znam. Cytuj
hypnos82 Napisano 10 Marca 2013 Autor Napisano 10 Marca 2013 Zamówiłem te z tristara Udało mi sie znalesc za 34 zł, wiec zobaczymy co to bedzie, bo nie mam zamiaru sie meczyc z tymi gumiakami ;) Cytuj
fenek Napisano 11 Marca 2013 Napisano 11 Marca 2013 Zamówiłem te z tristara Udało mi sie znalesc za 34 zł, wiec zobaczymy co to bedzie, bo nie mam zamiaru sie meczyc z tymi gumiakami ;) To jak dotrą to daj znać jaka jakość bo cena atrakcyjna. Cytuj
hypnos82 Napisano 12 Marca 2013 Autor Napisano 12 Marca 2013 Mam pytanie odnosnie wiertarek. Co byście w tym temacie mi polecili ? Znalazłem np cos takiego, ale za bardzo nie wiem na jakiej zasadzie to działa. http://www.m-zone.pl/go/_info/?user_id=MZONE0080&lang=pl Cytuj
bazylms Napisano 12 Marca 2013 Napisano 12 Marca 2013 Mam to i wg. mnie to porażka. Ale ktoś inny może używać tego z powodzeniem. Ja natomiast stosuje coś takiego - jak dla mnie większa kontrola wiercenia i mniejsza szansa na złamanie wiertła. Cytuj
hypnos82 Napisano 12 Marca 2013 Autor Napisano 12 Marca 2013 Ja kupiłem cos takiego, ale to chyba uchwyt a nie wiertarka http://www.mojehobby.pl/products/Zestaw-do-wiercenia.html A mogłbys mi opisac zasade obsługi tej wiertarki? Cytuj
wojtas Napisano 12 Marca 2013 Napisano 12 Marca 2013 Pokazany powyzej przyrzad nie jest zly,jest tylko problem z mocowaniem wiertel pon.0.3mm.Nawet najmniejszy koszyk nie daje rady...Czy istnieje mozliwosc zablokowania sprezyny w poprzedniej? Edzia.Chodzilo mi osprzet pokazany przez bazylms. Cytuj
hypnos82 Napisano 12 Marca 2013 Autor Napisano 12 Marca 2013 A na jakiej zasadzie one w ogóle działają ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi