skikut87 Napisano 19 Marca 2013 Share Napisano 19 Marca 2013 Kolejne dziwadło w moim warsztacie. Co do jakości modelu -fakt trzatrochę poprawić po producencie ale za tą cene to można wszystko Założenia: Głównie wyżyć się artystycznie na malowaniu,czyli : Efekt prześwitującej sklejki spod zimowego kamo itp, Zrobić jedną stronę pokrywy silnika otwartą Reszta wyjdzie w praniu:piwo: Na dzień dzisiejszy-pomalowana sklejka i sklejony kadłub teraz czas na spzachle i szlifowanie przy okazji zeszlifuje nity które nieopacznie dał producent na kadłubie. Efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keisyzrk Napisano 19 Marca 2013 Share Napisano 19 Marca 2013 Głównie wyżyć się artystycznie na malowaniu Już mi się podoba, czekam na więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Marca 2013 Share Napisano 19 Marca 2013 Aż musiałem z google skorzystać aby zobaczyć co to. Będzie podstawka i figsy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 19 Marca 2013 Autor Share Napisano 19 Marca 2013 Podstawka jeśli będzie to raczej mała bo odkładam pieniądze na większy projekt ;) Figurki pewnie bym postawił jakieś ale jest problem ze znalezieniem odpowiednio zakapturzonych rusków;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 19 Marca 2013 Share Napisano 19 Marca 2013 Może pokusisz się o możliwość dalszego wyżywania się... http://www.panzer-bau.de/fahrzeugmodelle-1-35/fahrzeuge-russland/aerosan-motorschlitten/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 19 Marca 2013 Autor Share Napisano 19 Marca 2013 Może pokusisz się o możliwość dalszego wyżywania się... http://www.panzer-bau.de/fahrzeugmodelle-1-35/fahrzeuge-russland/aerosan-motorschlitten/ szczerze myślałem nad tym zwłaszcza że teraz na rynku są dostępne trzy typy aerosani z Trumpentera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 19 Marca 2013 Share Napisano 19 Marca 2013 i niestety wszystkie z błędami najgorsze są te w wersji opancerzonej jeśli już to pozostaje TYLKO Vision Model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 20 Marca 2013 Autor Share Napisano 20 Marca 2013 Pytanie do zorientowanych w temacie, jakiego koloru była albo z czego była zrobiona deska rozdzielcza w tym ustrojstwie? Trumpenter niestety za bardzo nie poszalał w temacie i napisał w instrukcji flat black, a kolor wnętrza opisał khaki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 20 Marca 2013 Share Napisano 20 Marca 2013 opisz w skrócie jak maziałes sklejke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 20 Marca 2013 Autor Share Napisano 20 Marca 2013 Podstawa to mieszanka kolorów vallejo yellow ochre i jakiegoś brązowego w proporcji 1:1 ( nie pamiętam bo wziąłem ten co mi odpowiadał kolorystycznie) następnie przejaśnienia z tych samych farb z tym że proporcja 5:1 ochre: brown. Kolejny etap to zapuszczanie oleju MIGa (umbry) w zagłębienia itp, potem tym samym olejem ale w różnej proporcji rozcieńczenia i różnej grubości pędzlami paćkałem w jednym kierunku po modelu. Na koniec wyciągnięcie szkieletu sama farbą yellow ochre i na wszystko Pactra clear orange. Chyba wyjaśniłem w najszybszy sposób. A jak nie to przy malowaniu kadłuba zrobię relacje foto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 21 Marca 2013 Autor Share Napisano 21 Marca 2013 Dobra mam pytanie ktoś się orientuje w jaki sposób była w tym ustrojstwie otwierana pokrywa - maska , silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verde Napisano 21 Marca 2013 Share Napisano 21 Marca 2013 Raczej nie pomogę ale chętnie popatrzę.Na początku myślałem,że jakiś samolot sklejasz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 21 Marca 2013 Share Napisano 21 Marca 2013 No i doczekałem się . Będziesz dorabiał śmigło z listewek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 22 Marca 2013 Autor Share Napisano 22 Marca 2013 Raczej nie pomogę ale chętnie popatrzę.Na początku myślałem,że jakiś samolot sklejasz . haha prawie że dodać tylko skrzydła i można zmienić dział No i doczekałem się .Będziesz dorabiał śmigło z listewek? szczerze nie wiem jak to się robi po za tym wydaje mi się że ta wersja miała śmigło z aluminium lub z jakiegoś innego metalu, ale przyznam się myślałem nad pomalowaniem śmigła na drewniany - lepiej to będzie wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 28 Marca 2013 Autor Share Napisano 28 Marca 2013 Nie wiele ale zawsze coś... niestety podczas przeglądania zdjęć okazuje się że trumpenter dokładnie skrzanił model dlatego trochę mi zeszło by dostosować silnik tak aby wyglądał w miarę jak oryginalny Niestety to nie koniec zabawy z silnikiem- jeszcze o rurowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 28 Marca 2013 Share Napisano 28 Marca 2013 Super . Jeśli by Ci się chciało zabawić w dorabianie śmigła to widziałem gdzieś taki poradnik. Jak znajdę to podeślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 28 Marca 2013 Share Napisano 28 Marca 2013 Noszę się od pewnego czasu z zamiarem kupna tego ustrojstwa, więc z miłą chęcią poobserwuję pole walki Na szczęście nie muszę się przejmować dokłądnością odwzorowania i rzetelnością chińskiego producenta, bo do swojego zamierzam załadować warhammerowych orków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 3 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2013 Obiecałem więc pokazuje jak maluję sklejkę/drewno: Skłamałbym gdybym napisał, że malowałem go tydzień i dlatego nic tu nie pisałem -nie malowanie to wczorajszy efekt i razem z podkładem zajęło mi 3-4 h. Dobra wracając do malowania podkład podkład mr surfacer 1000 z puszki, kolor bazowy vallejo flat earth (983). Po pomalowaniu kolorem bazowym ustawiam aerek na cienkie linie ok 2mm i do pozostałości w zbiorniczku flath eartha dolewam na oko yellow ochre (913) maluję przejaśnienia, miejsca narażone na przetarcia. Następnie za pomocą samego Yellow ochre maluję cienkie linie wzdłuż lub w poprzek kadłuba (tak jak zazwyczaj robię zacieki, przejaśnienia na pancerzu itp- semovente, czy patton ). Ostatnim etapem zabawy z akrylami jest ręczne malowanie. W tym celu bierzemy stary poszczę piony pędzelek ( jeślijest za bardzo wyszczę piony przycinamy go mieszanką farb yellow ochre i białej nakładam farbę szybkimi pociągnięciami nakłądamy mieszankę na kadłub. Hokus pokus i powinno wyjść coś takiego: Dalej umbra palona z miga rozcieńczona z benzyną ekstrakcyjną( proporcje wedle uznania i zamierzonego efektu) i tym samym pędzlem co poprzednio nakładamy za pomocą szybkich ruchów w jedną stronę. Mi wyszło coś takiego: Moje drewno specjalnie zrobiłem ciemne by ładnie kontrastowało w późniejszym etapie z białym. Na koniec ( dziś) na to wszystko położę clear orange i zabezpieczę lakierem glosowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 11 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2013 sam do siebie ale brnę dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Kwietnia 2013 Share Napisano 11 Kwietnia 2013 Przejścia, a właściwie odrapania białej farby jak dla mnie troszkę za ostre. Podziałaj białą olejną i będzie super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 11 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2013 Pierw to nałożę na ten biały lakier bo to dopiero podstawa do dalszych prac. Podobne odrapania zamierzam zrobić na nartach. Tylko tu mi się pojawia pytanie; te narty były metalowe czy drewniane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 11 Kwietnia 2013 Share Napisano 11 Kwietnia 2013 Super efekt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 11 Kwietnia 2013 Share Napisano 11 Kwietnia 2013 Ojojojo....kapitalnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi