Złośliwiec Napisano 5 Kwietnia 2013 Share Napisano 5 Kwietnia 2013 Witam Dla wszystkich maniaków modeli Wojska Polskiego z okresu II RP mam dobrą wiadomość. Dzięki wysiłkom ChoroszyModelbud znanej ze świetnych modeli żywicznych (między innymi PZInż.130 w skali 1:35) w sprzedaży dostępne są modele haubicy 155mm Schneider wz.17 w skali 1:72. Jak widać z poniższych zdjęć zapożyczonych z oficjalnej strony producenta są dostępne dwa modele - haubicy wraz z ośmiokonnym zaprzęgiem jak i model samej haubicy bez zaprzęgu. Mam nadzieję, że ChoroszyModelbud nie poprzestanie tylko na tych dwóch modelach i w niedalekiej przyszłości doczekamy się kolejnych modeli uzbrojenia Wojska Polskiego z okresu II RP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 5 Kwietnia 2013 Share Napisano 5 Kwietnia 2013 Alleluja! Dzięki za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 5 Kwietnia 2013 Share Napisano 5 Kwietnia 2013 Kierunek jest słuszny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 5 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2013 Kierunek słuszny, ale cały efekt tych perełek i tak psuje brak figurek polskich żołnierzy - artylerzystów, czołgistów, piechociarzy, mechaników... Trzeba albo samemu kombinować albo zdawać się na lepsze lub gorsze odlewy z białego metalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 8 Kwietnia 2013 Share Napisano 8 Kwietnia 2013 Po pierwsze - można prosić fotkę zestawu z końmi? Po drugie - teoretycznie są polscy kawalerzyści z Modeltransu, albo trzeba strugać z Niemców ( Revella lub Waterloo :( ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 8 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2013 mysiek13 tak jak pisałem zdjęcia są ze strony sklepu producenta. Jak już dostanę model to postaram się zrobić zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 10 Kwietnia 2013 Share Napisano 10 Kwietnia 2013 Fajny A jaka cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 10 Kwietnia 2013 Share Napisano 10 Kwietnia 2013 już jest w ofercie jadaru, można zajrzeć na stronę, jeśli dobrze pamiętam bez zaprzęgu 70 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 10 Kwietnia 2013 Share Napisano 10 Kwietnia 2013 FajnyA jaka cena Jak na żywicę to nie jest dużo Jadary mają armatkę z zaprzęgiem w cenie 105zł.. u producenta 85 , tam też zamówię . Lekko się jeszcze waham - chyba przez ilość figurek jaka byłaby potrzebna do scenki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 10 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2013 hubert72 do Schneiderki świetnie pasują figury od zestawu German Infantry Gun SIG-33 with Crew figures z Caesar Miniatures. I nie trzeba aż tak dużo w nich przerabiać. W Martoli są taniej niż w Jadar... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 10 Kwietnia 2013 Share Napisano 10 Kwietnia 2013 Raczej odpada :( Jeśli zdecyduję się na scenkę to będzie coś w rodzaju postoju , odpoczynku . Pewnie będę kombinował z figurkami tak jak w przypadku ciągnika PZinż Wz.34 i skody 100mm - przerabiany preiser z dodatkiem rąk i głów od armo Swoją drogą warto by było wysłać emalię do producenta z prośbą o dedykowany zestaw figurek.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 10 Kwietnia 2013 Share Napisano 10 Kwietnia 2013 hubert72, od razu uprzedzam, że ciężko w tej skali o konie podczas popasu... chyba, że chcesz dać samych artylerzystów, albo też zwierzęta pociągowe dłubać od podstaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 11 Kwietnia 2013 Share Napisano 11 Kwietnia 2013 Kunie są z Preisera i bodaj Pegasusa. Firgurki polaków można zanabyć z Modelltransu, albo Armo z tego co wiem. Jest też taki jeden zestaw saperów i piechoty. Któraś z angielskich firm robi je w białym metalu. Ładne są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 11 Kwietnia 2013 Share Napisano 11 Kwietnia 2013 hubert72, od razu uprzedzam, że ciężko w tej skali o konie podczas popasu... chyba, że chcesz dać samych artylerzystów, albo też zwierzęta pociągowe dłubać od podstaw? Rysunek na pudełku wskazywał mi na konie w pozycji postoju , odpoczynku . Na koniach się kompletnie nie znam , więc co do pozycji mogłem się mylić . Od podstaw dłubał nie będę , kompletnie nie mam na to czasu -ale tak jak pisał Radek są przecież Preisery i jeszcze jakieś zestawy ze zwierzakami więc można coś kombinować . W kwestii figurek - w grę wchodzi przerabiany preiser , modelltrans i armo , także można przerabiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Szymański Napisano 18 Kwietnia 2013 Share Napisano 18 Kwietnia 2013 Witam A konie z Revella byłyby złe ?? Tam jest cały zaprzęg w miarę w dobrej jakości tyle tylko że pozostaną po nim niemieckie działa z obsługa ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwabu87 Napisano 18 Kwietnia 2013 Share Napisano 18 Kwietnia 2013 Ten zestaw z haubicą robi jeszcze Preiser, robi też tak: http://www.plasticsoldierreview.com/Review.aspx?id=1681 Wóz łatwo na jakiś nasz pewnie przerobić. A tu cała stronka o pajacykach w 1/72: http://www.plasticsoldierreview.com/Index.aspx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 19 Kwietnia 2013 Share Napisano 19 Kwietnia 2013 Miał ktoś z Was w końcu w łapskach tez zestaw droższy/z końmi? Warto brać? Szwabu - ten zestwa Presisera z wozem jest w 87, w 72 podobne zestawy robi HAT ( jakościowo oczywisćie znacznie słabiej niż Preiser). Pozdrawiam MG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwabu87 Napisano 19 Kwietnia 2013 Share Napisano 19 Kwietnia 2013 Kurcze nie przyglądnąłem się, przyjąłem że wszystko tam to 1/72… Szkoda, bo ciekawy zestaw by był z tego, a Preiser ma raczej dobrą jakość wyrobu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 23 Kwietnia 2013 Share Napisano 23 Kwietnia 2013 No, no, fajny zestaw. Tak bdw. to ten sam zestaw jest w dwóch wersjach, sama armata i z zaprzęgiem. http://modelbud.home.pl/pl/c/Skala-172/54 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 23 Kwietnia 2013 Share Napisano 23 Kwietnia 2013 będzie jeszcze konny wóz amunicyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 28 Kwietnia 2013 Share Napisano 28 Kwietnia 2013 Już jest, wkrótce fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 29 Kwietnia 2013 Share Napisano 29 Kwietnia 2013 U mnie też jest już haubica w dwóch wersjach: - Howitzer 155 C Schneider (1917) - Choroszy Modelbud V7201 - Howitzer 155 C Schneider (1917) with caisson and horses-drawn - Choroszy Modelbud V7202 Wkrótce reszta modeli od Choroszy-Modelbud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi