Jump to content

Haubica 155mm Schneider wz.17 ChoroszyModelbud 1:72

Recommended Posts

Witam

Dla wszystkich maniaków modeli Wojska Polskiego z okresu II RP mam dobrą wiadomość. Dzięki wysiłkom ChoroszyModelbud znanej ze świetnych modeli żywicznych (między innymi PZInż.130 w skali 1:35) w sprzedaży dostępne są modele haubicy 155mm Schneider wz.17 w skali 1:72. Jak widać z poniższych zdjęć zapożyczonych z oficjalnej strony producenta są dostępne dwa modele - haubicy wraz z ośmiokonnym zaprzęgiem jak i model samej haubicy bez zaprzęgu.

4de40288d40cefb9m.jpg

c4163c9d179e6f47m.jpg

84a704000c481359m.jpg

147338ffb3613db6m.jpg

Mam nadzieję, że ChoroszyModelbud nie poprzestanie tylko na tych dwóch modelach i w niedalekiej przyszłości doczekamy się kolejnych modeli uzbrojenia Wojska Polskiego z okresu II RP.

Kierunek słuszny, ale cały efekt tych perełek i tak psuje brak figurek polskich żołnierzy - artylerzystów, czołgistów, piechociarzy, mechaników... Trzeba albo samemu kombinować albo zdawać się na lepsze lub gorsze odlewy z białego metalu.

Fajny

A jaka cena

Fajny

A jaka cena

Jak na żywicę to nie jest dużo

Jadary mają armatkę z zaprzęgiem w cenie 105zł.. u producenta 85 , tam też zamówię . Lekko się jeszcze waham - chyba przez ilość figurek jaka byłaby potrzebna do scenki

hubert72 do Schneiderki świetnie pasują figury od zestawu German Infantry Gun SIG-33 with Crew figures z Caesar Miniatures. I nie trzeba aż tak dużo w nich przerabiać.

W Martoli są taniej niż w Jadar...

Raczej odpada :( Jeśli zdecyduję się na scenkę to będzie coś w rodzaju postoju , odpoczynku . Pewnie będę kombinował z figurkami tak jak w przypadku ciągnika PZinż Wz.34 i skody 100mm - przerabiany preiser z dodatkiem rąk i głów od armo Swoją drogą warto by było wysłać emalię do producenta z prośbą o dedykowany zestaw figurek..

Kunie są z Preisera i bodaj Pegasusa. Firgurki polaków można zanabyć z Modelltransu, albo Armo z tego co wiem. Jest też taki jeden zestaw saperów i piechoty. Któraś z angielskich firm robi je w białym metalu. Ładne są.

hubert72, od razu uprzedzam, że ciężko w tej skali o konie podczas popasu... chyba, że chcesz dać samych artylerzystów, albo też zwierzęta pociągowe dłubać od podstaw?

Rysunek na pudełku wskazywał mi na konie w pozycji postoju , odpoczynku . Na koniach się kompletnie nie znam , więc co do pozycji mogłem się mylić . Od podstaw dłubał nie będę , kompletnie nie mam na to czasu -ale tak jak pisał Radek są przecież Preisery i jeszcze jakieś zestawy ze zwierzakami więc można coś kombinować . W kwestii figurek - w grę wchodzi przerabiany preiser , modelltrans i armo , także można przerabiać

Miał ktoś z Was w końcu w łapskach tez zestaw droższy/z końmi? Warto brać?

Szwabu - ten zestwa Presisera z wozem jest w 87, w 72 podobne zestawy robi HAT ( jakościowo oczywisćie znacznie słabiej niż Preiser).

Pozdrawiam MG