Krisownia Napisano 30 Października 2013 Share Napisano 30 Października 2013 No efekt efektem tylko zobacz na boki wieży, czyściutkie a góra jakbyś wiadro ropy wylał, ja wiem, że góra zawsze brudniejsza ale musisz mieć ciągłość kolorystyczną na modelu. Brud czyli kolory brązowe musi być wszędzie ale w różnym natężeniu. Pzdr K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 30 Października 2013 Autor Share Napisano 30 Października 2013 Hypnos. Właśnie w tym rzecz, że delikatny filtr z sienny palonej, którego przy świetle dnia normalnie praktycznie nie widać - pod wpływem lampy wychodzi jak krew czy coś. Ten sam problem miałem w Tygrysie, co w pewnym momencie udowodniłem robiąc zdjęcia bez lampy i efekt był taki, że jaskrawość kolorów spadła mocno. Lustrzanka Canon EOS 450D - zdjęcia z automatu przekłamuje kolory z lampą błyskową i to mocno, za to w warunkach idealnego oświetlenia naturalnego robi ze zdjęć dzieła sztuki Po górach z nią wędruję. Tak samo kolorystyka trzonków na skutek odbitego błysku światła raczej do dupy wyszła, muszę pomyśleć jak zrobić jakieś w miarę dobre zdjęcie, ale bez 100 % naturalnego oświetlenia się nie obędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 30 Października 2013 Autor Share Napisano 30 Października 2013 Krzysiek, postaram się pokazać jutro co z tego wyjdzie, ale widzę, że oleje przyjęły sie nad wyraz dobrze na terpentynie - rozjaśniłem, ale mocniej nie chcą schodzić niż stan obecny (nie ten na fotkach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 30 Października 2013 Autor Share Napisano 30 Października 2013 Krzysiek - przetarłem z godzinę temu, nie wiem czy lepsze fotki nie wyjdą na balkonie, ale tutaj z lampą: created by picasa2html.com Ogólnie kilka ton jaśniej, ale przejścia między brązami (kurz pomieszany z wodą zrobiony z olejnych), a dunkelgelbem są chyba bardziej widoczne. A narzędzia to w tym świetle nie wymyślę. Postaram się coś zrobić bardziej odzwierciedlającego kolorystykę za dnia, bez lampy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 2 Listopada 2013 Autor Share Napisano 2 Listopada 2013 Już nic nie zmieniam - poszedł sido na cały model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 2 Listopada 2013 Share Napisano 2 Listopada 2013 Raczej na takim etapie powinieneś go psiknąć jakims matem. Sido kładzie się przed nałożeniem kalek i zaraz po, żeby zabezpieczyć model przed położeniem olejnego washa, potem to już tylko matowy lakier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejon26 Napisano 2 Listopada 2013 Share Napisano 2 Listopada 2013 To finalizujesz już pracę, teraz brudzenie Jakieś błoto przewidujesz Koniecznie zrób zdjęcie w świetle dziennym, kolory zupełnie inaczej wyglądają w świetle flesza już nie wspomnę o kontrastach. Model mi się podoba (jak już wcześniej pisałem), przydała by się jakaś podstawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 2 Listopada 2013 Autor Share Napisano 2 Listopada 2013 Hypnos - pomyśl po co poszedł sido, na pewno nie bez powodu - pójdą zacieki wodne olejne na burty - o czym już pisałem, a przynajmniej taki jest plan, spróbuję na bryłce testowej i jak będzie dobrze to dam na model. Dlatego potrzebuję warstwę izolującą, aby nie pozmywać całego brudzingu, jaki wykonałem. Potem dam lakier matowy Pactry i na koniec brudzenie pigmentami i pastelami. Staram się poznawać nowe techniki i wykorzystywać je. Model na mur beton i tak wyjdzie o 2 klasy lepiej od Tygrysa, a nowe efekty i wiedza to zawsze coś Andrzej, III buduje już długo, bardzo długo I raczej powoli praca zbliża się do końca, ale jeszcze trochę zabawy przy nim zostało. Nie spieszę się, błoto jakieś będę próbował zrobić o ile wyjdzie, na bazie mleczka vallejo i AK Fuel Stains (by mieć trochę mokrego błota) oraz pigmentów Vallejo. Plany planami ale ciągle nie wiadomo co z tego wyjdzie bo doświadczenia za dużo nie mam. W kolejce do malowania czeka już Panzer IV po podkładzie, którego warsztacik jest na forum i odgrzebię go jak skończę Trójeczkę. Hmm... a i zacząłem sobie lajtowo składać Tamiyowskiego Tygrysa I wczesna wersja (po raz drugi), ale póki co warsztatu nie zakładam. Docelowo tym razem zamiast z Wehrmachtu, będzie Tygrys z Waffen SS, żeby było śmiesznie również wersja Kurska (to już będzie trzeci model z bitwy pod Kurskiem tylko IV według planów to Hitler Jugend - Normandia 1944). Dunkelgelb/Olivegreen - 1 Leibstandarte SS Adolf Hitler Prosto z pudła + metalowa lufa + metalowe grille. Nic więcej (znaczy bez blaszek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 2 Listopada 2013 Share Napisano 2 Listopada 2013 A to zwracam honor Piszac,że nic nie zmieniasz, byłem pewny że już to już koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 2 Listopada 2013 Autor Share Napisano 2 Listopada 2013 Miałem na myśli, że nic już nie zmieniam w brudzeniu pastelami. Z kolejnymi efektami w zamierzam powalczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 5 Listopada 2013 Autor Share Napisano 5 Listopada 2013 Zacieki wyszły bardzo fajnie, bez jakiś dziwnych form, delikatne i subtelne chociaż rzucające się w oczy. Jakieś tam fotki dam później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 5 Listopada 2013 Autor Share Napisano 5 Listopada 2013 Planuje najpóźniej jutro dać mat i zabrać się za wykańczanie modelu - pigmentami. Obiecane fotki, wydaje mi się, że dobrze wyszło. created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 5 Listopada 2013 Share Napisano 5 Listopada 2013 Powinieneś dodać też nieco jasnych zacieków z mocno roztartej bieli lub jasnego beżu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 5 Listopada 2013 Autor Share Napisano 5 Listopada 2013 Spróbuję. I tak mam do poprawki jedną burtę, bo zawsze mnie musi coś się skopać. Położyłem mat na wieży i na całej siadł ładnie, poza jedną ścianką z numerem. A czemu nie siadł? Okazało się, czego nie zauważyłem - że po prostu w tym miejscu mi sidolux oddzielił się od powierzchni modelu a po położeniu matu zrąbił się bąbel powietrza sic! Konieczne okazało się delikatnie ściągnąć tę warstwę oddzielającą z lekkim ubytkiem farby (będą musiały tam pójść dodatkowe obicia, bo innego wyjścia nie ma). Tak że zajmując się tą jedną burtą postaram się również rozjaśnić troszkę te obicia. Jestem trochę zły bo nie sądziłem, że coś takiego może się stać... Ale myślę, że i z tej sytuacji jakoś wybrnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 5 Listopada 2013 Autor Share Napisano 5 Listopada 2013 W międzyczasie, czekając na światło dnia z poprawkami wieży - poszło błotko pod koła. Kilka poprawek również za dnia i będzie git - wielobarwne, mokre i suche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 6 Listopada 2013 Autor Share Napisano 6 Listopada 2013 Chwilowo przerwa. Mało światła w ten pochmurny dzień. Błocko w formie wyjściowej, jeszcze nie wersja finalna created by picasa2html.com Mokre zacieki staram się poukładać tam, gdzie są wszelkiej maści wahacze, koła i inne wypustki. Miks bodajże 5 różnych pigmentów vallejo/ak + mleczko vallejo. W celu uzyskania mokrego błota kładę AK Fuel Stains na wybrane partie pigmentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Listopada 2013 Share Napisano 6 Listopada 2013 Podklej gąsienice do rolek podtrzymujących bo troszkę lewitują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 6 Listopada 2013 Autor Share Napisano 6 Listopada 2013 Dzięki Krzysiek, ale to wiem - gąski to będzie ostatnia rzecz jaką zrobię - podklejenie i uformowanie zwisów. Wtedy będzie można uznać III za skończoną. Póki co jeszcze mam trochę innych zmartwień, zanim pójdą gąski na stałe (teraz znów są zdjęte). Naprawiam co mi się skopało przy wieży i w międzyczasie po prostu wykańczam dół kadłuba - błocko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 6 Listopada 2013 Autor Share Napisano 6 Listopada 2013 Swoją drogą, na fotkach zauważyłem, że przy Panzerkampfwagenie III są i gąski przy rolkach bez zwisów.. Są i ze zwisami. Ciekawe od czego to zależało, pewnie od ilości przesłużonych godzin na kołach i naciągu w fabryce.. Oczywiście nie lewitują http://www.militaryfactory.com/imageviewer/ar/pic-detail.asp?armor_id=75&sCurrentPic=pic3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 7 Listopada 2013 Share Napisano 7 Listopada 2013 Koła napinające swoją nazwe wzięły od możiwości regulacji napięcia gąsienicy. Różna byla też iość ogniw i stan gąsienic. To tak jak łańcuch rowerowy, po kilku tys km jest dłuższy nawet o 5 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Listopada 2013 Share Napisano 7 Listopada 2013 Przy moim Pz. IV tez przerabiałem temat gąsienic. Myślę że każda opcja jest dobra i zależy wyłącznie od modelarza jaką wybierze. Na zdjęciach widać zarówno naciągnięte jak i troszkę luźne ze zwisami. Ja zrobiłem z i bez, dałem foty na forum i chłopaki zdecydowały. Na pewno zimową "trójkę" będe starał się zrobić z naciągnietymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 14 Listopada 2013 Autor Share Napisano 14 Listopada 2013 Jeszcze jedno porównanie Tygrys vs Panzer III. Zdecydowanie Pz. III wychodzi lepiej created by picasa2html.com Prace nad Panzer III są prawie skończone. Muszę jeszcze stonować trochę kurz (przy pomocy wody) oraz podkleić gąski. Prezentuję fotki, wszelkie uwagi mile widziane. W końcu to mój drugi model, a warsztat trzeba doskonalić Lecimy: 1. Z czterech stron świata: created by picasa2html.com 2. Koło napędowe i napinające: created by picasa2html.com 3. Klapy silnika i wieża: created by picasa2html.com 4. Rzut z góry: created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 14 Listopada 2013 Share Napisano 14 Listopada 2013 Bardzo fajnie wyszedł. Mam tylko jedną uwagę. Jedna gęś jest założona w drugą stronę. Ale widziałem na zdjęciach, że tak czasami bywało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 14 Listopada 2013 Autor Share Napisano 14 Listopada 2013 Która gąska? Bo właśnie nie potrafię rozpoznać jak niby mogą być założone odwrotnie. Gąski jeszcze nie są podklejone. Przyglądałem się gąskom i dla mnie są symetryczne z obu stron i takie same To jest czas na ostatnie poprawki, bo do niedzieli zamykam projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 14 Listopada 2013 Share Napisano 14 Listopada 2013 Sorry, ale tylko tak mogę zaznaczyć poprawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi