Skocz do zawartości

M4A1 Grizzly

gorlock

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Nim zajmę się malunkiem tygrysa kończę aktualnie takiego stwora. Jeszcze pozostało trochę pracy pigmentacyjno - olejnej, km-y, gąski i podstawka. Baza modelu to stary Dragon 6048, którego felery pewnie są powszechnie znane + przeróbki i własna twórczość. Model robiony na podstawie dostępnych w necie fotek. Jako że w temecie shermanów jestem dość zielony podejrzewam, że nie ustrzegłem się niedopatrzeń w budowie itp no ale cóż, początki zawsze są cięzkie Galeria wkrótce...

12bx.jpg

75874944.jpg

95201705.jpg

63796885.jpg

Edytowane przez Gość

Hej,

a kółka napędowe sam strugałeś?...

Niezły początek- spróbuj mu jeszcze trochę "pospawać" płyty pancerza dodatkowego na bokach kadłuba, bo wyglądają jakby były doklejone jakimś klejem ...Np. do plastiku...

Pozdrawiam.

Jakiś przepis na takie błoto ?

Właściwie użyłem tu wszystkich znanych mi technik robienia błota. Podstawa to ogólnie znana mieszanka pigmentów z żywicą, do tego splashe z produktów AK i pigmenty mieszane z fixerem bądź sypane na mokry fixer lub rozrzedzoną żywicę akrylową.

Hej,

spróbuj mu jeszcze trochę "pospawać" płyty pancerza dodatkowego na bokach kadłuba...

Tak, jest jeszcze troche miejsca na tych płytach pancerza więc walne jeszcze jakieś szlaczki ze spawów...

Bardzo ładny Ronson. Świetnego koloru nabrał po tych filtrach.

Przyczepiłbym się do dwóch rzeczy:

- światła pomalowane na srebrno średnio wyglądają

-rolki podtrzymujące gąsienice jakoś tak dziwnie się srebrzą jakby były nie gumowe a metalowe, zdarte do gołego metalu

Ale to tylko moje "widzi mi się"

Aż trochę mi głupio się czepiać, bo sam lepszych modeli nie robię

Napisano (edytowane)

Dzieki za uwagi. Tu wychodzi moja nieznajomość tematu. Analizując zdjęcia sądziłem, że owe rolki były stalowe. Jednak czy wszystkie typy shermanów posiadały gumowe rolki podtrzymujące gąsienice? Bowiem natrafiłem na kilka fotek rolek, na których ewidentnie widać rdzę a gumy ani śladu. Co do świateł faktycznie to słaby punkt, jednak po tylu przeróbkach brakło już cierpliwości do rozwiercania ich więc machnałem silverem po wierzchu.

Edytowane przez Gość

jest jeszcze troche miejsca na tych płytach pancerza więc walne jeszcze jakieś szlaczki ze spawów...

Nie piszę o "szlaczkach", tylko o "spawaniu" dookoła płyty, żeby się miała czym trzymać kadłuba...

Pozdrawiam.

Teraz wszystko jasne Raczej zostawie tak jak jest. Jakaś Imitacja spawu jednak widnieje - fabryczna. Dodam, że spawów niestety na modelu brakuje co najmniej kilku, co zauważyłem dopiero po zabiegach malarskich. Jednak na tym etapie budowy już dodawał ich chyba nie będę. Przy nastepnym moim shermanie będą w komplecie mam nadzieję. Co do kół napędowych to jest to nowy wyrób Friula, podobnie jak gąsienice.

Teraz wszystko jasne Co do kół napędowych to jest to nowy wyrób Friula, podobnie jak gąsienice.

O koła pytam... bo mam starodawny model S-Model Sexton i tam też są tego typu koła i gąsienice... Oczywiście- nie umywają się do Friula....

Pozdrawiam i gorąco kibicuję Twojej pracy

Osobiście Grizzly był pierwszym shermanem, który mnie zainteresował. Ze względu właśnie na gąsienice i koła napedowe tak różne od reszty. A jak zobaczyłem, że Friul je wypuścił no to już wiedzialem, że pora zacząć przygode z M4 Od tego czasu kolejne 3 shermany trafiły do mojego magazynu i pewnie będzie ich więcej Następnym, którym się zajmę będzie chyba potężny Jumbo Tascy.

To zaraźliwe...

Niektórzy od lat są tym zainfekowani i czasami mają "wysypkę" sklejonych modeli...

Miło widzieć nowe twarze w "klubie".

Pozdrawiam!

Wieloletni "szermanoholik".

• 3 weeks later...