gorlock Napisano 20 Maja 2013 Share Napisano 20 Maja 2013 (edytowane) Witam! Nim zajmę się malunkiem tygrysa kończę aktualnie takiego stwora. Jeszcze pozostało trochę pracy pigmentacyjno - olejnej, km-y, gąski i podstawka. Baza modelu to stary Dragon 6048, którego felery pewnie są powszechnie znane + przeróbki i własna twórczość. Model robiony na podstawie dostępnych w necie fotek. Jako że w temecie shermanów jestem dość zielony podejrzewam, że nie ustrzegłem się niedopatrzeń w budowie itp no ale cóż, początki zawsze są cięzkie Galeria wkrótce... Edytowane 20 Maja 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Maja 2013 Share Napisano 20 Maja 2013 Jak dla mnie na obecną chwilę jest piękny. Jakimi farbami go malowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 20 Maja 2013 Autor Share Napisano 20 Maja 2013 Baza to Olive drab tamiya, na tym troche brązowego filtrowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 20 Maja 2013 Share Napisano 20 Maja 2013 Kolorek ciekawy jedziesz dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 20 Maja 2013 Share Napisano 20 Maja 2013 gleba na kołach napędowych świetna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 20 Maja 2013 Share Napisano 20 Maja 2013 Hej, a kółka napędowe sam strugałeś?... Niezły początek- spróbuj mu jeszcze trochę "pospawać" płyty pancerza dodatkowego na bokach kadłuba, bo wyglądają jakby były doklejone jakimś klejem ...Np. do plastiku... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 20 Maja 2013 Share Napisano 20 Maja 2013 Super wygląda. Jakiś przepis na takie błoto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 20 Maja 2013 Autor Share Napisano 20 Maja 2013 Jakiś przepis na takie błoto ? Właściwie użyłem tu wszystkich znanych mi technik robienia błota. Podstawa to ogólnie znana mieszanka pigmentów z żywicą, do tego splashe z produktów AK i pigmenty mieszane z fixerem bądź sypane na mokry fixer lub rozrzedzoną żywicę akrylową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 20 Maja 2013 Autor Share Napisano 20 Maja 2013 Hej, spróbuj mu jeszcze trochę "pospawać" płyty pancerza dodatkowego na bokach kadłuba... Tak, jest jeszcze troche miejsca na tych płytach pancerza więc walne jeszcze jakieś szlaczki ze spawów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 20 Maja 2013 Share Napisano 20 Maja 2013 Bardzo ładny Ronson. Świetnego koloru nabrał po tych filtrach. Przyczepiłbym się do dwóch rzeczy: - światła pomalowane na srebrno średnio wyglądają -rolki podtrzymujące gąsienice jakoś tak dziwnie się srebrzą jakby były nie gumowe a metalowe, zdarte do gołego metalu Ale to tylko moje "widzi mi się" Aż trochę mi głupio się czepiać, bo sam lepszych modeli nie robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 20 Maja 2013 Autor Share Napisano 20 Maja 2013 (edytowane) Dzieki za uwagi. Tu wychodzi moja nieznajomość tematu. Analizując zdjęcia sądziłem, że owe rolki były stalowe. Jednak czy wszystkie typy shermanów posiadały gumowe rolki podtrzymujące gąsienice? Bowiem natrafiłem na kilka fotek rolek, na których ewidentnie widać rdzę a gumy ani śladu. Co do świateł faktycznie to słaby punkt, jednak po tylu przeróbkach brakło już cierpliwości do rozwiercania ich więc machnałem silverem po wierzchu. Edytowane 21 Maja 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 20 Maja 2013 Share Napisano 20 Maja 2013 Model wygląda rewelacyjnie na tym etapie , aż się nie mogę doczekać galerii shermana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 21 Maja 2013 Share Napisano 21 Maja 2013 jest jeszcze troche miejsca na tych płytach pancerza więc walne jeszcze jakieś szlaczki ze spawów... Nie piszę o "szlaczkach", tylko o "spawaniu" dookoła płyty, żeby się miała czym trzymać kadłuba... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 21 Maja 2013 Autor Share Napisano 21 Maja 2013 Teraz wszystko jasne Raczej zostawie tak jak jest. Jakaś Imitacja spawu jednak widnieje - fabryczna. Dodam, że spawów niestety na modelu brakuje co najmniej kilku, co zauważyłem dopiero po zabiegach malarskich. Jednak na tym etapie budowy już dodawał ich chyba nie będę. Przy nastepnym moim shermanie będą w komplecie mam nadzieję. Co do kół napędowych to jest to nowy wyrób Friula, podobnie jak gąsienice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 21 Maja 2013 Share Napisano 21 Maja 2013 Teraz wszystko jasne Co do kół napędowych to jest to nowy wyrób Friula, podobnie jak gąsienice. O koła pytam... bo mam starodawny model S-Model Sexton i tam też są tego typu koła i gąsienice... Oczywiście- nie umywają się do Friula.... Pozdrawiam i gorąco kibicuję Twojej pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 21 Maja 2013 Autor Share Napisano 21 Maja 2013 Osobiście Grizzly był pierwszym shermanem, który mnie zainteresował. Ze względu właśnie na gąsienice i koła napedowe tak różne od reszty. A jak zobaczyłem, że Friul je wypuścił no to już wiedzialem, że pora zacząć przygode z M4 Od tego czasu kolejne 3 shermany trafiły do mojego magazynu i pewnie będzie ich więcej Następnym, którym się zajmę będzie chyba potężny Jumbo Tascy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 21 Maja 2013 Share Napisano 21 Maja 2013 Widzę ktoś złapał Shermanowego bakcyla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 21 Maja 2013 Share Napisano 21 Maja 2013 To zaraźliwe... Niektórzy od lat są tym zainfekowani i czasami mają "wysypkę" sklejonych modeli... Miło widzieć nowe twarze w "klubie". Pozdrawiam! Wieloletni "szermanoholik". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 21 Maja 2013 Share Napisano 21 Maja 2013 Bardzo fajnie już wygląda na tym etapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 21 Maja 2013 Share Napisano 21 Maja 2013 Bardzo fajne efekty 'glebowe' - super.. Chociaż wolałbym już teraz je zobaczyć na Twoim Tigerze Cyber-Hobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 22 Maja 2013 Autor Share Napisano 22 Maja 2013 Chociaż wolałbym już teraz je zobaczyć na Twoim Tigerze Cyber-Hobby Tygrysek musi jeszcze odrobinkę zaczekać ale z pewnością na nim je zastosuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 6 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2013 Galeria: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=68&t=38521 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi