Tenggeri Napisano 25 Maja 2013 Share Napisano 25 Maja 2013 Witam Sherman Firefly czeka na części od RB, więc co by nie marnować czasu zabrałem się za kolejny model. Tym razem padło na nieskomplikowany w budowie model Tamiya 35149. Model jest dosyć stary, wypraski pochodzą z 1974 roku, pomimo wieku składa się bardzo dobrze, jak większość modeli tego producenta. Wiadomo, pod względem detali nie jest to Dragon, ale jak za połowę ceny Dragona myślę, że warto się zabrać za ten model. Tym bardziej, że będę na nim trenował nowe dla mnie techniki. Dwa wieczory i prawie wszystko polepione: Jedynym mankamentem modelu są gąsienice, są za krótkie. Trzeba będzie je wymienić, nie chce ktoś odsprzedać jakichś gąsek do T-34 Nie chcę inwestować we friule, myślę raczej od jakichś MT lub innych ogniwkowych. Co do malowania planuję wykonać kamuflaż zimowy, będę to robił po raz pierwszy, więc będzie ciekawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 25 Maja 2013 Share Napisano 25 Maja 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 26 Maja 2013 Share Napisano 26 Maja 2013 Rozejrzyj się też za gumiakami z AFV.... Nie pożałujesz... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 26 Maja 2013 Autor Share Napisano 26 Maja 2013 Rozejrzyj się też za gumiakami z AFV.... Nie pożałujesz... Pozdrawiam. Dzięki za info. Myślałem, że wszystkie gumiaki do T-34 są be. Podkład: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 27 Maja 2013 Share Napisano 27 Maja 2013 Pięknie się prezentuje pod tym podkładem. Co do gąsek to proponował bym ogniwka Bilek 808 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 27 Maja 2013 Autor Share Napisano 27 Maja 2013 Dzięki Myślałem o tych ogniwkach Bilka, ale zupełnie nie mam pojęcia jaki poziom prezentuje ta firma. Skoro je polecasz pewnie zakupię i zobaczymy co one warte. Dzisiaj model zaliczył lot z około metra, rozpadł się na części, ale już poskładany od nowa i pomalowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 28 Maja 2013 Autor Share Napisano 28 Maja 2013 Teciak pomalowany. Zrobiłem malowanie oldschool'owe, porozjaśniałem większe płaszczyzny. Modulacji nawet nie próbowałem robić bo i tak sporo, jak nie prawie wszystko, zniknie pod białym kamo. Zaraz biorę się za malowanie białym kolorem, więc tak naprawdę dopiero zaczynam zabawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Maja 2013 Share Napisano 28 Maja 2013 Dobry Old School nie jest zły. Ja też nie wszystkie modele maluję używając CM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 29 Maja 2013 Share Napisano 29 Maja 2013 Modulacji nawet nie próbowałem robić bo i tak sporo, jak nie prawie wszystko, zniknie pod białym kamo. Dokładnie, potraktuj biały jako bazę, też nie wiem ile tego będzie, czy świeży czy już "zlazły" czy pełny czy selektywny. Zimowe można na dziesiątki sposobów zrobić. Jak planujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 29 Maja 2013 Autor Share Napisano 29 Maja 2013 Mój model będzie przedstawiał pojazd z dosyć mocno zużytym kamuflażem. Na chwilę obecną wygląda to tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 29 Maja 2013 Share Napisano 29 Maja 2013 SUPER! B MI SIE PODOBA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Maja 2013 Share Napisano 29 Maja 2013 Jest nieźle. Możesz go teraz przelecieć rzadką olejną aby zniwelować kontrast - coś jak filtr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 29 Maja 2013 Share Napisano 29 Maja 2013 Jest nieźle. Możesz go teraz przelecieć rzadką olejną aby zniwelować kontrast - coś jak filtr. Czemu "coś jak filtr", to właśnie jest filtr, i masz rację jest nieodzowny. Proponuję jasny bądź ciemny brąz w zależności od wizji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Maja 2013 Share Napisano 29 Maja 2013 Coś jak filtr bo miałem na myśli białą tylko mi się zapomniało dopisać, he, he. Wtedy wygląda to jak spływające zimowe kamo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 29 Maja 2013 Share Napisano 29 Maja 2013 Ah ja myślałęm o filtrze spinającym - imitującym brud na białym, ten white wash też można tu i tam dać jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 29 Maja 2013 Share Napisano 29 Maja 2013 Jakby przejechał przez piekarnie :P Ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 29 Maja 2013 Autor Share Napisano 29 Maja 2013 Już położyłem dwa filtry akrylowe, brązowy i szary ale na zdjęciach coś słabo to widać. Teraz pomalują trochę obić i zacznę bawić się olejami. Ten biały wash może dać fajny efekt, na pewno go zastosuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 4 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2013 Po washu i obiciach Na razie wychodzi trochę pstrokaty, ale myślę, że po dalszych zabiegach wszystko ładnie się zgra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 7 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2013 Doszły gąsienice, będzie zabawa Tymczasem teciak dostał oleje, nie za dużo żeby zimowe kamo nie zrobiło się brązowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 7 Czerwca 2013 Share Napisano 7 Czerwca 2013 Na szczęście teciakowe to nic skomplikowanego, jak to na ruskich przystało! Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 7 Czerwca 2013 Share Napisano 7 Czerwca 2013 Podkład: Co to za podkład ? Motip ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 7 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2013 Co to za podkład ? Motip ? i tak i nie To podkład marki dupli color, tyle, że ta firma należy do Motipa. Podkład to to samo co Motip 00101 a kosztuje sporo mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 8 Czerwca 2013 Share Napisano 8 Czerwca 2013 Przymierzam się także do tych gąsienic Bilka. Jakby można było prosić o kilka zdjęć z montażu, byłbym wdzięczny . Czy można je zrobić ruchome?. Dałoby radę rozwiercić wiertłem 0,3-0,5mm?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 10 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2013 Kilka fot z montażu gąsienic: Wycinam potrzebną ilość ogniw, szlifuję i sprawdzam czy dobrze do siebie pasują. Sklejam ogniwa rzadkim klejem, ja użyłem Tamiya Extra Thin, trzeba to robić w miarę sprawnie, żeby klej nie zdążył zaschnąć, a jedynie lekko związać. Potem zakładam gąsienicę na koła i formuję. Po uformowaniu zostawiam, żeby dobrze złapał klej. To tyle, w sumie nic skomplikowanego. Jeśli chodzi o możliwość zrobienia z nich gąsienic pracujących to myślę, że dało by się je przewiercić, tylko to nie na moją cierpliwość. Ale jeśli ktoś chce to czemu nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Czerwca 2013 Share Napisano 10 Czerwca 2013 Masz możliwość ich ściągania do malowania czy zrobiłeś je na sztywno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi