Skocz do zawartości

17 cm K in Mrs. Laf., czyli dla znudzonych czołgami

Merten

Rekomendowane odpowiedzi

Ciągle tylko czołgi i czołgi, więc postanowiłem wrzucić temat o artylerii. Był już grany, ale w tym wydaniu ma to być 170 milimetrowa armata na lawecie moździerza, czyli 17 cm K in Mrs. Laf. w wydaniu afrykańskim.

Model, to oczywiście Trumpeter. Była już o nim mowa. Spasowanie dalekie od ideału, wszędzie dziury po wypychaczach, itd, itp. Było ciężko, ale szkoda narzekać.

Na I-szej fotce widać lufę RB, którą dodałem do modelu. Niestety też nie jest idealna. Powinna być o 1,5 cm dłuższa.

Ta plastikowa Trumpetera też nie trzymała skali. Tylko odrobinę dłuższa, ale za to za gruba i słabiej oddawała proporcje.

17cmKa.jpg

Fotka II-ga, to już kolorek podkładowy. Na to pójdzie oczywiście wyblakły pustynny i właściwy "desert yellow").

17cmK1.jpg

17cmzbli17C0enie1.jpg

I na koniec porównanie z moździerzem 21 cm Mrs 18.

17cmi21cmporoacutewnanie.jpg

Mam problemy z kończeniem modeli. Mam nadzieję, że ten uda się dokończyć...

Armata nadal w Panzergrau, ale już po rozjaśnieniach i łoszu.

@Tomek podstawki raczej nie będzie, bo by musiała być strasznie długa. Żeby zresztą oddać właściwie ustawienie armaty na stanowisku trzeba by jeszcze dorobić liny z kotwami, które sięgają przed armatę... Nie na moje nerwy obawiam się.

IMGP0014.jpg

IMGP0015.jpg

No i teraz najciekawsze, bo armata ma być spalona słońcem i wyglądać tak. Możliwości na schrzanienie malowania - mnóstwo.

17cmK182.jpg

Armata popaprana kilkoma warstwami Tamiyi XF-57 i XF-59 pomieszanych z białym matem. Proporcje "na oko" i czasem 50/50, a czasem coś-koło-tego. Po zdjęciach widzę, że koła (obrzeża) pójdą do rozjaśnienia.

Na Dunkelgrau poszedł lakier do włosów, więc też trochę się można było pobawić przetarciami. No i jeszcze długo się trzeba będzie bawić.

Jeszcze kilka warstw plus płukań na to pójdzie. Na razie muszę zatankować butlę CO2...

17cmK20.jpg

17cmK21.jpg

17cmK22.jpg

17cmK23.jpg

Chyba jednak wszyscy wolą czołgi, ale co mi tam! I tak artylerii nie zdradzę!

Malowanie zaawansowane, ale nie dokończone. No i potem jeszcze kurzenie i będę sobie mógł powyobrażać jak to pod tym Al-Alamein było.

Czerwień na zdjęciach wyszła zjadliwie, a przecież ją mocno rozcieńczałem białym, żeby wyglądała na "wypaloną"...

No i ostrzegam, że metalowa lufa w przypadku tej armaty stwarza dodatkowe problemy. Waży tyle, że podstawa pod lawetą ledwo to wytrzymuje i strach w ogóle tego wszystkiego dotknąć.

17-ka3.jpg

17-ka4.jpg

17-ka2.jpg

17-ka6.jpg

Może zrób podstawkę troszkę większą niż działo, dodaj ze trzy figurki i będzie git. Afryka to dość łatwa podstawka.

Najlepiej byłoby w starym talerzu po antenie satelitarnej. Sypnę piachu, osadzić te nieszczęsne kotwy, o których pisałem i już!

No niestety. Znam siebie na tyle, że chyba mocy nie starczy... ale. Kurcze. Tak namawiacie, że... Zresztą sam czuję, że aż krzyczy o podstawkę.

Ktoś produkuje takich Niemców pasujących do armaty i w tropikalnych strojach?

Wiecie coś?

Byle nie półgołych, bo w życiu sobie nie poradzę z ich pomalowaniem!

Fantastyczny sprzęt i doskonała robota. Koledzy aby stworzyć realistyczne podłoże pod tego giganta trzeba ogromny kawał terenu! Sama obsługa liczyła 15 żołnierzy!!! Tak że trzech kanonierów Krzychu jakoś będzie troszkę mikro wyglądało przy tej gigantycznej "trzepaczce"

Ale to nadal tylko połowa obsady.

No niby tak, ale można by wtedy powiedzieć, że część nie zmieściła się w kadrze.

Dzięki za rekomendacje "ludzików".

Patrzę jeszcze, że tylko Trumpeter robi oddzielne zestawy z amunicją do tej armaty.

Niedobrze.

Naciąłem się już kupując tą do 21 cm Mrs 18. Droga i dramatyczne przesunięcia formy, więc do 17-ki jej nie kupię...

No to jeszcze raz, tym razem już po nałożeniu pigmentów i nie wiem którym nakładaniu różnych odcieni białego pomieszanego z najróżniejszymi odcieniami żółtego i pochodnych.

Biorąc pod uwagę ile było nałożonych warstw farb aerografem i w postaci łoszy i innych takich, to pigmentów już prawie nie widać. Może tyle co w oponach.

17cm2.jpg

17cm8.jpg

17cmK8.jpg

17cm7.jpg

17cm5.jpg

Tu widać, że Trumpeter pożałował kalkomanii na tabelę strzelniczą, więc na razie zostaje biała.

17cm4.jpg

Na końcu dla porównania"koń roboczy niemieckiej artylerii", czyli 10,5 cm leFH 18 (a dokładnie 10,5 cm leFH 18M), która i tak wydaje się większa niż w rzeczywistości, bo jest na pierwszym planie.

17cmKi105cmleFH.jpg

Teraz pora poszukać odpowiednio wielkiej dechy (płyty pilśniowej) i pomyśleć o podstawce.

Czy ktoś z czytających może miał w ręku model moździerza 21 cm Revella w skali 1:72 i mógłby podać jak zostały zwymiarowane kotwy?

Niestety w necie nie mogę nic na ten temat znaleźć... W najgorszym razie zrobię "na oko", ale jakby ktoś wrzucił fotki i rozmiar, to byłoby bardzo miło.

mnie to i tak nic nie mówi - prędzej z jakimś czołgiem.

No to ciężka sprawa... Czołgu nie mam.

Ale tak o połowę dłuższa od Pantery, o będzie.

Za to, co ciekawe, koszt wytworzenia tej armaty był taki sam co PzKpfw V...

Faktycznie kolos, choć mnie to i tak nic nie mówi - prędzej z jakimś czołgiem.

Teraz już lepiej Krzysiek minimalnie się różnią ale ten sam kaliber.

Grille%2053.jpg

Merten wybacz za zaśmiecanie wątku ale jak przeczytałem ostatnie posty od razu nasunęło mi się moje zdjęcie.

Swoją drogą świetna praca nadal po cichutku śledzę zmagania.

• 1 month later...