DarkWing Napisano 23 Lipca 2013 Autor Share Napisano 23 Lipca 2013 Udało mi się skończyć ogólną waloryzację. Pierwszy raz pracowałem z pigmentami, dlatego proszę o wyrozumiałość... Używałem Vallejo Pigments Set No 1. Do utrwalania proszków stosowałem benzynę lakową (myślę, że to dobry odpowiednik white spirit'a). W celu zabezpieczenia całości psikałem kilka bardzo delikatnych warstw lakieru bezbarwnego w spray'u - Vallejo - satin i mat. Całą operację z pigmentami, zestawem watheringu Tamiya oraz lakierowaniem powtarzałem 3 razy aż uzyskałem zadowalający dla mnie efekt. "Mokre" plamy to czarna emalia Model Master mocno rozcieńczona w benzynie. Podobnie zapuściłem wszelkie rowki i wgłębienia. Przetarcia blach na krawędziach to silver z zestawu Tamiya Wathering master C. Teraz zostało już naprawdę niewiele drobiazgów typu narzędzia i antena radiostacji oraz gąsienice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 23 Lipca 2013 Share Napisano 23 Lipca 2013 ...nie wygląda jak z plastiku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Lipca 2013 Share Napisano 23 Lipca 2013 Wyglądda bardzo realistycznie. Poprosiłbym o dokładniejszy opis malowania tłumika - rewelacyjny. Jeden z najlepiej zrobionych jakie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 23 Lipca 2013 Share Napisano 23 Lipca 2013 Świetna robota! W tej skali to już można poszaleć! Brawo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 26 Lipca 2013 Autor Share Napisano 26 Lipca 2013 Wyglądda bardzo realistycznie. Poprosiłbym o dokładniejszy opis malowania tłumika - rewelacyjny. Jeden z najlepiej zrobionych jakie widziałem. Wykonanie tego tłumika to żadna tajemnica. Po sklejeniu całość pomalowana na kolor bazowy, a więc ciemny szary. Następnie całość wytarta Orange Rust z zestawu C Tamiya oraz miejscowo Burnt Red. Potem na tak przygotowane podłoże poszły pigmenty. Pędzelkiem z bardzo krótkim i twardym włosem nakładałem porcję pigmentu (nasypywałem) i następnie zalewałem benzyną lakową w celu utrwalenia. Pędzelek z bardzo miękkim włosiem maczam w benzynie i dotykam miejsca z nałożonym pigmentem. Benzyna spływa i pięknie rozlewa się po całości. Po wykończeniu całości i wyschnięciu delikatnie prysnąłem lakierem bezbarwnym matowym - spray Vallejo. Na koniec czarny połysk (emalia) bardzo mocno rozcieńczony w benzynie do porobienia plam i zacieków. I gotowe. Jeśli chodzi o samo brudzenie, to moje wrażenie jest takie, że wszelka dyskusja na temat brudzenia, starzenia itp nie ma większego sensu. Jak przeglądam różne warsztaty to zawsze jest tyle samo zwolenników co przeciwników danego wykonania. A przecież tu nie ma żadnego schematu !!! Moja Pz-tka - mogła się bardziej ubrudzić a mogła mniej, mogła być bardziej zadrapana a mogła mnie. Ja robię swoje modele tak, żeby wyglądały chociaż trochę naturalnie a nie plastikowo. To jak bardzo się różnią od oryginału to nie ma znaczenia... zawsze można przyjąć, że dane wykonanie modelu mogło chociaż na 5 min. zaistnieć w rzeczywistości Na koniec warsztatu kilka zdjęć dokończonych szczegółów: Zdjęcie obrazujące skalę wielkości I ostatnie porównanie - tym razem do T-34/85 w tej samej skali Dziękuję za wszelkie komentarze oraz słowa uznania, cieszę się, że ogólnie model się podoba, tym bardziej, że było to raczej szybki projekt Na tym kończę warsztat, po weekendzie postaram się o galerię, żeby zdążyć przed urlopem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Lipca 2013 Share Napisano 26 Lipca 2013 Przy tym teciaku to faktycznie mikrus. Czekam na galerię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 26 Lipca 2013 Share Napisano 26 Lipca 2013 Bardzo mi się podoba , przede wszystkim wyważone brudzenie i ślady eksploatacji, które nie przesłaniają szczegółów. Świetny detal, skala bajka . Gratulacje i czekam na następne dzieło w tej skali . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 30 Lipca 2013 Autor Share Napisano 30 Lipca 2013 Dziękuję wszystkim za śledzenie warsztatu i zapraszam do galerii: viewtopic.php?f=68&t=39202 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 28 Czerwca 2021 Share Napisano 28 Czerwca 2021 W tej wersji nie powinno być czasem części nr 23 zamiast 22 ? nie wiem jak to się fachowo nazywa ale na zdjęciach od wersji E zdaje się jest ten element zaznaczony na czerwono na wyprasce, choć pewnie mogę się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi