Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A masz jakomś dokumentacje na takie plamy przebarwienia?

O kant d... te przebarwienia, sztuka jest sztuka jak to mawiał Linda, kamo załatwi sprawę.

Napisano

Dobrze wygląda. Ciekawe ile tych "przebarwień" będzie widać po namalowaniu kamo.

A poza tym: gdzie lufę zgubiłeś?

Napisano
Dobrze wygląda. Ciekawe ile tych "przebarwień" będzie widać po namalowaniu kamo

Pewnie nic, dlatego jak pisałem - dla sztuki.

A poza tym: gdzie lufę zgubiłeś?

Lufa będzie w panzer grau, a że nowy wynalazek Abera jest dwuczłonowy, to leży gdzieś.

Napisano

Myślę że do malowania oczu nie zamykasz ale do składania pewnie tak

Fajna baza , podoba się ciekawym jak będzie po kamo .

Napisano

Seba czy ja się dopatruje modulacji??

Napisano

żartowałem jak zwykle jest gites, będę podpatrywać

Napisano

Czy "kamo" przykryje to zależy ile autor nawali pasków. Ale raczej wyjdzie plamiasty w paski ten czołg. Color modulacja nie polega na walnięciu kolorowych łatek, tylko oddaniu gry światła, która miałby miejsce na obiekcie realnych rozmiarów, a która nie ma miejsca na modelu bo jest za mały.

wystarczy zgooglować to zagadnienie:

IMG_0708copy.jpg~original

DSCN7665.JPG

oraz jak to wygląda w rzeczywistości:

t-34%20modulacja.jpg

Niestety większość modelarzy robi to tak, żeby z kilometra nikt nie miał wątpliwości, że wykonano "ondulację".

Napisano
Każdy robi tak jak mu się podoba, więc na uj drążyć :P

Jestem przekonany, że warto podsuwać dobre przykłady, a nie ujowe i robić w miarę możliwości co raz lepiej, a nie ujowiej.

Napisano

Sztuka musi być. Jakby pomalować model na bazie prawdziwego to na kolorze bazowym trz ba by zakończyć. A ponieważ model jest mały to się bawimy w te wszystkie siuwaksy żeby coś widać było. Jedziesz z tym kamo.

Napisano
Sztuka musi być. Jakby pomalować model na bazie prawdziwego to na kolorze bazowym trz ba by zakończyć. A ponieważ model jest mały to się bawimy w te wszystkie siuwaksy żeby coś widać było.

Zgadza się, tylko nie bardzo wiem dla kogo ten wykład o "cm" był.

Jedziesz z tym kamo.

Jak te p... nakrętki puszczą:

gunze_zpsrxev5gqk.jpg

Ale jak widać w tle nie próżnowałem, Friule i koła gotowe.

Napisano
Jak te p... nakrętki puszczą:

Ja je odkręcam "dziadkiem" do orzechów za 5 zł

Napisano

Seba, na to też jest prosty patent. Włóż farby w pozycji jak na zdjęciu na chwilę do gorącej wody. Powinny na momencie puścić.

Napisano

Zgadza się, tylko nie bardzo wiem dla kogo ten wykład o "cm" był.

"Sztuka" to zazwyczaj określenie czegoś za czym kryje się jakaś wartość, a na to trzeba trochę popracować. Chyba, że mówimy o "sztuce" sprzedając jajka i fajki na sztuki. W takim razie przepraszam i rozumiem, że "wykład" był za trudny.

Napisano

W oczekiwaniu na niezbędne pierdoły do dokończenia malowania "331" nie wytrzymałem i rozgrzebałem kolejnego Tygrysa:

dml6730neu15_zpsylxydpjj.jpg

Nie będzie to "S04" chociaż bardzo kusi mnie wczesny Tygrys w wersji dowodzenia, ale to kiedyś tam.

Teraz buduję tego:

carrius2133_zpslzqnnlid.jpg

Czyli wóz "213" z 502 Batalion Czołgów Ciężkich, którym dowodził zmarły w zeszłym roku Otto Carius.

Tyle na tą chwilę:

OC_zps1i4wdubg.jpg

Zestaw 6730 daje nam możliwość wykonania tylko czołgu "S04", a "213" to trochę inna

wersja Tygrysa, więc trzeba co nieco zmienić. Wiadomo, usuwamy i ignorujemy wszystkie elementy

charakterystyczne dla wersji dowodzenia i odpuszczamy zapasowe ogniwa na wieży. Najtrudniejsza

zmiana to jarzmo działa i mimo że w zestawie znalazło się kilka innych to nie takie, które potrzebujemy.

Na szczęście budowa kilku innych Tygrysów Dragona zaowocowała u mnie ogromnym zbiorem części zapasowych

i z jarzmem nie miałem problemów.

To tak w skrócie, a o samym modelu później, bo nieco mnie zaskoczył.

Napisano
Szkoda ze wszystkie Tygryski walisz w jeden warsztat bo potem to bydzie bida je znaleźć.

Obiecuję linkować z galerii.