Marcin M. Napisano 18 Września 2013 Share Napisano 18 Września 2013 Witajcie tutaj! Nie sądziłem, że i ja kiedykolwiek zacznę zabawę z pancerką, ale templess mnie namawiał, a że trafiła się okazja wymiany za Variaga, to skorzystałem. Zapewne model jest Wam dobrze znany, na forum znalazłem kilka. Wypraski wg mnie dobre, żadnych dramatów nie zauważyłem, ślady po wypychaczach w miejscach mało strategicznych ale wszystko wyjdzie w trakcie pracy. Opakowanie fajne, z przegródką na kadłub, przyda się, bo miejsca w mieszkaniu coraz mniej. Na fajerwerki nie liczcie, będzie robiony bez dodatków. Pierwsze co, to odkryłem paskudne nadłamanie wanny, zalałem CA i wyszlifowałem: Pozdrawiam, Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Września 2013 Share Napisano 19 Września 2013 No witaj Marcin w klubie. Ja tez dałem się namówić na gościnne występy w lotnictwie. Jednak zdecydowanie mi to ile leży. Co się tyczy zaś ciebie w naszym zakątku to widzę świetlaną przyszłość. Bo to co pokazałeś co da się zrobić z płaskim polistyrenem to przy gotowcu jaki jest w pudle będzie to spacerek po plaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 24 Września 2013 Autor Share Napisano 24 Września 2013 Wanna z zawieszeniem sklejona:... No i koła, poszpachlowane i poszlifowane, powtarzalność jest nużąca okropnie, a co maja powiedziec kartonowcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 24 Września 2013 Share Napisano 24 Września 2013 No i koła, poszpachlowane i poszlifowane, powtarzalność jest nużąca okropnie, a co maja powiedziec kartonowcy? W wątku o E10 miałem podobnie, gdy płakałem prawie robiąc gąsienice ogniwkowe trumpetera jak dla mnie takie momenty żmudnej powtarzalności tej samej części to jedyna wada modelarstwa, no ale trzeba to przeżyć - jak to mówią: "Gdy się ma hodowlę gołębi to nie nie można narzekać na zapach ptasich kup" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 25 Września 2013 Autor Share Napisano 25 Września 2013 Hej, takie momenty żmudnej powtarzalności tej samej części to jedyna wada modelarstwa, Jak jeszcze próbowałem modelarstwa kartonowego, dawno temu, próbowałem skleić Rudego. Utknąłem na etapie wycinania kół z tektury 2 mm nożyczkami do paznokci. Cyrkiel tnący? Ja nawet takiego słowa nie znałem Tymczasem, w oczekiwaniu na wyschnięcie umytych części przed podkładem, skleiłem tłumik i nadałem mu fakturę szpachlą wamodu nakładaną płaskim pędzelkiem: Pozdrawiam, Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 25 Września 2013 Share Napisano 25 Września 2013 Wkrótce zabieram się za Emila w 1:72 - z uwagą obserwuję prace nad "większym bratem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 25 Września 2013 Share Napisano 25 Września 2013 Witam Marcin w pancerce . Przez wyjazdy i przygotowania do Paprykarza nie ma czasu nawet na zaglądanie do warsztatu. Ale jeszcze dwa tygodnie i będę znowu tu często zaglądał i marudził . Na razie zacznę od tłumika . Według mnie za gruba faktura rdzy. Przejechałbym to nitro i trochę wygładził. Dajesz dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Września 2013 Share Napisano 25 Września 2013 Co do tłumika uwaga jak wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 26 Września 2013 Share Napisano 26 Września 2013 Spróbuj tak, gęsta olejna "naciapana" pędzlem, a na nią zanim wyschnie pigmeny i masz delikatną fakturę. Kolor bez znaczenia można malować, choc ja daję ciemny brąz Abteilunga i rdzawe pigmenty, w dodatku tam gdzie pigmentu mało masz ciemniejszy odcień po pigment nasiąka więc nie jest monotonnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 14 Października 2013 Autor Share Napisano 14 Października 2013 Zrobiłem jak DARTH radził - mieszanka talensów i suche pastele: Zostawić czy ćwiczyc dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 14 Października 2013 Share Napisano 14 Października 2013 Jakieś ciemne płukanki i dla mnie będzie git . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 14 Października 2013 Share Napisano 14 Października 2013 Ladnie,ladnie.Gdzies czytalem ze ktos robil fakture z popiolu po fajkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 14 Października 2013 Share Napisano 14 Października 2013 Jest dobrze Marcin. Faktura jak najbardziej na tak, teraz nalezało by jeszcze ożywić go kolorystycznie, czyli jak radzą koledzy dać płukankę albo poszaleć z rdzawymi odcieniami pasteli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 14 Października 2013 Autor Share Napisano 14 Października 2013 Skoro tak, to nic nie zmieniam. Jak wyschnie, pobawię się dalej. Dzięki za konsultancję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 14 Października 2013 Share Napisano 14 Października 2013 Bardzo ładnie to wygląda. Czekam na dalsze postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 14 Października 2013 Share Napisano 14 Października 2013 Tłumik pierwsza klasa podglądam dalej i się uczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zekar Napisano 14 Października 2013 Share Napisano 14 Października 2013 Zapowiada się ciekawy warsztat, będziesz miał pole do popisu jak przyjdzie do malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejon26 Napisano 15 Października 2013 Share Napisano 15 Października 2013 Mi jakoś nie chcą wychodzić takie ładne układy wydechowe, jeszcze wiele przede mną do nauki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 15 Października 2013 Autor Share Napisano 15 Października 2013 Dzięki Koledzy za miłe słowa, tym bardziej, że to mój pierwszy pancerny tłumik Na stronie http://ww2db.com/photo.php?source=all&color=all&list=search&foreigntype=A&foreigntype_id=459 znalazłem kilkanaście fajnych zdjęć Emila (zwłaszcza wnętrze ); mam tylko problem z tą wieżyczką po lewej: W instrukcji podane jest opcjonalne jej zamontowanie (podobnie jak reflektory innego kształtu), domyślam się, że dwa wyprodukowane modele tym właśnie się różniły, tylko który to był Max, a który Moritz? I który to był ten waleczny, stojący teraz w muzeum Kubinka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amadem Napisano 16 Października 2013 Share Napisano 16 Października 2013 Oba walczyły na Froncie Wschodnim. Egzemplarz z Kubinki wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamat Napisano 16 Października 2013 Share Napisano 16 Października 2013 Dodatkowa nadbudówka to atrapa zamontowana, gdy niszczyciele były w Niemczech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verde Napisano 16 Października 2013 Share Napisano 16 Października 2013 Ten z nadbudówką to prawdopodobnie Max. Co do nadbudówki " według niektórych źródeł miejsce w niej mógł zajmować szósty członek załogi-pomocnik kierowcy.Jeszcze inne źródła podają, że w nadbudówce znajdował się schowek i korek wlewu do zbiornika paliwa.[...] Według niepotwierdzonych źródeł działo samobieżne Sturer Emil o nazwie ' Moritz' nie zostało zniszczone w kotle stalingradzkim.Podobno brało udział w operacji Cytadela w składzie 3.kompani 559 PanzerJager Abetilung.Prawdopodobnie pojazd został zniszczony na północnym odcinku bitwy pod Kurskiem. Jest to tekst z Militari XX wieku nr4(49). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 16 Października 2013 Autor Share Napisano 16 Października 2013 Witajcie! Według niepotwierdzonych źródeł działo samobieżne Sturer Emil o nazwie ' Moritz' nie zostało zniszczone w kotle stalingradzkim. Ten z nadbudówką to prawdopodobnie Max. Skoro w muzeum stoi Emil bez nadbudówki (BTW zdjęcie się nie otwiera, ale zobaczyłem wcześniej), to nic z tego nie rozumiem. A możliwe było dowolne manipulowanie ta nadbudówką w sensie demontowanie wg uznania(zakładam, że nie bardzo)? No cóż, szukam dalej, nikt nie powiedział, że budowanie pancerów to bułka z masłem Tymczasem wszystkie główne elementy mam już poskładane, przygotowane do odtłuszczenia i podkładu - model składa sie jak dotąd sam, co bardzo mnie cieszy. Jedynie wewnątrz budy musiałem użyć skalpela i papieru ściernego, bo producent zbyt nachalnie pozaznaczał miejsca umieszczenia ekwipunku: Pozdrawiam, Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 16 Października 2013 Share Napisano 16 Października 2013 To znaczy tak z nadbudówką i okrągłymi światłami-wersja wczesna ,wersja bez i kwadratowe światła to powiedzmy "bojowa" ale to dopiero juto potwierdzę jak dokopię się do swoich materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 17 Października 2013 Share Napisano 17 Października 2013 A więc według źródeł ten z oznaczeniami na lufie to ten z Kubinki i bez nadbudówki +kwadratowe światła.Drugi prototyp to ten z nadbudówką+ okrągła światła,możliwe że ten egzemplarz został zmodyfikowany ,gdyż zdjęcia ukazują pierwszą konfiguracją bez oznaczeń na lufie.Który jest który nie znalazłem odpowiedzi pewne jest to że zdjęcia pozostawiają wiele do życzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi