Amadem Napisano 21 Września 2013 Share Napisano 21 Września 2013 Witam wszystkich, ruszam z kolejnym projektem i tym razem zakładam warsztat, bo nie ukrywam będę potrzebował waszej pomocy. Prace dotyczyć będą Stug'a IV produkcji Dragona (no. 6612). Pierwsze co mnie uderzyło w tym zestawie to brak Magick Tracków na rzecz DS Tracków, mimo, że te pierwsze były prezentowane na stronie producenta oraz w róźnych recenzjach dostępnych w sieci. Póki co więcej czasu spędziłem nad studiowaniem materiałów niż modelowaniem, ale powoli staram się zebrać wszystko co ustaliłem do kupy i próbuje umieścić mojego Stug'a w jakimś możliwym przydziale do jednostki. Wstępnie mój wybór padł na 8./35.Pz.Rgt, co mi odpowiada dodatkowo dlatego, że mam w planach złożyć więcej wozów bojowych z 4 DP z okresu 1943-1945. Wg. ustaleń Martina Blocka 8./Pz.Rgt. 35 otrzymał w styczniu 14 Stug'ów IV. Na bazie literatury udało mi się ustalić, że Stuga IV "Late Production", którego oferuje nam Dragon można umieścić w okresie produkcji na listopad-grudzień 1944. Stanowią o tym: - podpora armaty oraz powiększone oslony peryskopów kierowcy (listopad), - zatrzask włazu kierowcy (listopad?) - 4 koła podtrzymujące (w grudnia zaczęto montować 3), Jednak tu pojawia się pierwsze pytanie odnośnie ekranów bocznych (Schürzen). Czy wiadomo od kiedy zaczęto montować stelaże i ekrany nowego typu? Dragon zapewnia ekrany i stelaże starszego typu. Natomiast w obu wydobytych w Polsce Stug'ach IV (Komierowo, Grzegorzewo), pochodzących z tego okresu produkcyjnego zastosowano już stelaże i ekrany nowego typu. Takie jak tutaj: Wydobyty Stug IV z Komierowa pochodził właśnie z interesującej mnie jednostki (8./Pz.Rgt. 35). Jednak mam wątpliwości czy mogę zamontować Schurzeny oferowane w zestawie? Sprawy nie ułatwia fakt, że trafiłem na zdjęcie podpisane "propably photographed on the Ostfront during first months of 1945" na którym widać Stug'a IV właśnie z tego okresu produkcyjnego, a mimo to z montażem ekranów starego typu: W opracowaniu Janusza Ledwocha natrafiłem dodatkowo na wzór malowania Stug IV z 35.Pz.Reg z lutego 1945 na Pomorzu (pomijając fakt, że na ilustracji użyto wcześniejszej wersji produkcyjnej). Zastanawiam się, czy może ktoś z was kojarzy fotografie na bazie, której wykonano ten rysunek? Z Pomorza z tego okresu znalazłem tylko: W ostateczności zrezygnuję całkowicie ze Schurzenów choć mimo wszystko wolałbym oprzeć to na zdjęciach. Na koniec 2 fotki z warsztatu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk2000 Napisano 21 Września 2013 Share Napisano 21 Września 2013 No ciekawy warsztat się zapowiada więc zasiadam w pierwszym rzędzie i podglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 23 Września 2013 Share Napisano 23 Września 2013 Wygląda na to, że była to tak późna wersja jak tylko możliwe. Wyprodukowano je w styczniu 1945, więc chyba coś z tymi Schurzenami trzeba będzie pokombinować. Projekt zapowiada się smakowicie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amadem Napisano 24 Września 2013 Autor Share Napisano 24 Września 2013 Właśnie nie jest to najpóźniejsza wersja na podwoziu Ausf.J bo m.in ma wciąż 4 koła podtrzymujące. Ostatecznie myślę, że można w ogóle pozbyć się Schurzenów, jak to można ujrzeć na zdobytych po kapitulacji przez Rosjan wozach z Kurlandii. Co ciekawe widać tam pozostałości montażu Schurzenów starszego typu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 24 Września 2013 Share Napisano 24 Września 2013 No, ale te StuGi z Kurlandii były tam od dawna i nie dość, że styrane, to z wcześniejszych serii. Natomiast to co trafiło do 4. PzDiv to nówki-sztuki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amadem Napisano 24 Września 2013 Autor Share Napisano 24 Września 2013 Wciąż jednak nie jest to Ausf. J ;) "Kurlandzki" na pierwszym planie jest z podobnego okresu produkcyjnego (bez zimmeritu, 4 rolki etc.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amadem Napisano 27 Września 2013 Autor Share Napisano 27 Września 2013 Mały update. Póki co składa się bez większych problemów, choć jak to ostatnie Dragony zestaw skompletowany jest już z wcześniejszych modeli (m.in Brumbar, Jgd. Pz. IV, Pz.Kpw, IV, Stug IIIG). Zaletę ma to taką, że w praktyce dysponujemy elementami z wcześniejszych i późniejszych wersji bo masa części zostaje niewykorzystana. Sprawę jednak czasami komplikuje niedopracowana instrukcja. Największym mankamentem jaki dostrzegłem w tym modelu jest to, że Dragon wyposażył model w stary układ rozłożenia gratów na błotnikach - mimo, iż w instrukcji jest ukazany układ późniejszy. Kolejnym jest też brak elementu tylnej lampy późniejszego typu (wcześniejsza jest kompletna). W instrukcji pominięto też numerację kilku elementów. Za to blaszek do użycia jest więcej niż to przedstawia instrukcja, więc warto się z nimi zapoznać przed montażem modelu. Mimo, iż chce zrobić model "prosto z pudełka" bo brakuje mi jeszcze skilla i czasu to dodałem od siebie detale na włazach ładowniczego (były kompletnie płaskie) oraz spaw na osłonie wieżyczki dowódcy. Poniżej zamieszczam 3 zdjęcia - nadbudówka na razie tylko założona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 27 Września 2013 Share Napisano 27 Września 2013 Hmm, będziesz jeszcze po 2 śrubki z każdego wózka "wykręcał"? . Działaj, dalej, będę podpatrywał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amadem Napisano 28 Września 2013 Autor Share Napisano 28 Września 2013 Tak, już się ich pozbyłem. Swoją drogą to w zestawie były też wózki już bez śrub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 1 Października 2013 Share Napisano 1 Października 2013 Wstawił byś chłopie porządne zdjęcia, a nie miniatury.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amadem Napisano 1 Października 2013 Autor Share Napisano 1 Października 2013 Przecież wystarczy kliknąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amadem Napisano 2 Października 2013 Autor Share Napisano 2 Października 2013 Przepraszam za post pod postem. Stug właśnie jest w trakcie dostawania podkładu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 2 Października 2013 Share Napisano 2 Października 2013 Nie jestem jakimś znawcą Stugów ale czy właz w wierzyczce dowódcy mógł się tak otwierać?? Pamiętam że w moim Stugu III i IV był tam ogranicznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amadem Napisano 2 Października 2013 Autor Share Napisano 2 Października 2013 Tak, w późnej wersji otwiera się właśnie w ten sposób Widać to m.in na 2 już wcześniej wrzuconych przykładach: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 2 Października 2013 Share Napisano 2 Października 2013 Widzisz jaj byś nie dawał miniaturek to by nie było pytania osobiście nie lubię tego typu przedstawiania zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amadem Napisano 3 Października 2013 Autor Share Napisano 3 Października 2013 Malowania ciąg dalszy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 4 Października 2013 Share Napisano 4 Października 2013 Niby fajna sprawa wymalować tak model w minii ale czy sam kamuflaż nie wyjdzie przez to ciemniejszy?? Jak na mój gust to maluje się kolorami od jasnego do ciemnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 4 Października 2013 Share Napisano 4 Października 2013 Gdzieś widziałem Japońca używającego tego ciekawego podkładu. Po nałożeniu go na model następnie nanosił tyci pędzelkiem kropki maskolu i dawał kamo. Po jego wykonaniu ścierał maskol i wychodziły mu dość ciekawe obicia które uzupełniał ciemnym kolorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amadem Napisano 4 Października 2013 Autor Share Napisano 4 Października 2013 @Twitch Malowanie będzie już z końca wojny więc z założenia chcę by było ciemne, a do tego zależało mi na przetestowaniu techniki HS, więc potrzebowałem tej warstwy przy przetarciach. @Demonion Dokładnie o tym samym myślałem wczoraj! Ale jednak wygrał HS bo mimo wszystko mam większe pole manewru w doborze miejsca obić, a łatwiej mi wybrać ich umiejscowienie jak je nanoszę już po pomalowaniu bazy i gdy widzę je realnie (tak jak przy malowaniu ich pędzlem). Maskol byłby zdecydowanie dłuższym rozwiązaniem bo żeby uzyskać najlepszy efekt trzeba by go nakładać również po każdym kolorze modulacji. W każdym bądź razie jak znajdziesz gdzieś przypadkiem "ów Japońca" to podeślij link, z chęcią podpatrzę warsztat.. Zwłaszcza, że wykorzystania tej minii jeszcze nie znalazłem w sieci, choć może dlatego, że wpadła mi w ręce przypadkiem dopiero 2 dni temu. Wracając do modelu -poszła baza z modulacją i pierwsze rozjaśnienia pod obicia. Pierwszy raz wykorzystuję HS więc na razie słabo się to prezentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 4 Października 2013 Share Napisano 4 Października 2013 Motyw z minią bardzo ciekawy, sam kiedyś myślałem o takim podkładzie pod olive drab - zobaczę efekty u Ciebie i zdecyduję czy kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 4 Października 2013 Share Napisano 4 Października 2013 Przekonałeś mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amadem Napisano 10 Października 2013 Autor Share Napisano 10 Października 2013 Lecimy dalej. W ostatnich dniach poszło sporo do przodu i powoli zbliżamy się do końca. Kamuflaż: Kalki, HS oraz filtry: Oleje: Washe, obicia, detale, efekty i baza pod brudzenie podwozia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 10 Października 2013 Share Napisano 10 Października 2013 Robi się coraz ciekawiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 10 Października 2013 Share Napisano 10 Października 2013 Na pisze szczerzę że mi się bardzo podoba ten malunek i kolorki też dobrze do brane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nugget Napisano 10 Października 2013 Share Napisano 10 Października 2013 Dobrze pomalowany, może trochę za delikatnie wycieniwoany, ale niestety kamuflaż zawsze niweluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi