Moses Napisano 7 Października 2013 Share Napisano 7 Października 2013 Pora przetkać czymś lekkim bardziej pracochłonne projekty, padło na mój ulubiony temat, wiropłaty, i najpiękniejszą maszynę latającą jaka została kiedykolwiek wyprodukowana. AH-1 w wersji Tango. Cobra od powstania w latach 70tych, do dnia dzisiejszego, jest podstawową maszyną wsparcia Jednostek Ekspedycyjnych USMC. Wersja Tango jest weteranem operacji Urgent Fury, Inwazji na Grenadę w 1983 roku,gdzie utracono 2 maszyny, osłaniały też statki w zatoce perskiej w 1980 roku gdzie przy pomocy rakiet TOW zatopiły 3 irańskie łodzie patrolowe, tracąc jedną maszynę zestrzeloną przez irańską osłonę p-lot. Model prosto z pudła będzie przedstawiał maszynę z dywizjonu HMM-261 o numerze 31 stacjonującego na śmigłowcowcu USS Saipan. Model rozpocząłem od sklejenia kokpitu, części jak to w przypadku modeli Italeri pasują świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 8 Października 2013 Super Moderator Share Napisano 8 Października 2013 Chociaż to nie mój temacik, to z ciekawością poprzyglądam się nieco.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 8 Października 2013 Share Napisano 8 Października 2013 Rzadko tu zaglądam, ale jak już robisz mój ulubiony wiatrak to będę zaglądał jak Ci idzie. Maszyna sama w sobie jest świetna, model pewnie też będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 8 Października 2013 Share Napisano 8 Października 2013 Będę się przyglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 12 Października 2013 Autor Share Napisano 12 Października 2013 Dzięki za zainteresowanie tematem Adamie widziałeś Whiskey'a tzn. następce Tango, który de facto też jest w planach do zrobienia ;) Pora na mały update tematu. Pierwszym etapem po sklejeniu było pokrycie kokpitu Surfacerem 1200 Dodatkowo do połówek kadłuba dokleiłem część silnikową Ułatwi mi to montaż kokpitu przy sklejaniu połówek kadłuba. Niestety miejsca w których sugeruje Italeri są za nisko przez co pomiędzy tylną ścianą a górną częścią części silnikowej powstaje kilku milimetrowa szpara Następnie pomalowałem kokpit całościowo na czarno, w kadłubie część silnikową pomalowałem kolorem Zinc Chromate Następnie na powierzchnie naniosłem ciemno-szare plamy Na koniec całość pokryłem mocno rozcieńczonym czarnym kolorem Teraz rozpoczęła się zabawa pędzlem. Aby urozmaicić monotonie czarnego jednolitego wnętrza, chwyty wolantów pomalowałem ciemnym szarym. Przełączniki pomalowałem na srebrno, apteczka na ściance tylnej otrzymała kolor oliwkowy, siedziska zielony, pasy ciemny piaskowy Teraz pora na weathering Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 29 Października 2013 Autor Share Napisano 29 Października 2013 Ok, ogarnąłem kokpit. Trochę czasu zajęło zanim wykoncypowałem sobie jak wykończyć kokpit. Po oczywistym natryśnięciu sidoluxu, na całośc położyłem Czarny Wash firmy Valleho, na zielone elementy siedzeń oraz apteczkę, zastosowałem wash w kolorze brązowym. Kolejnym etapem było pokrycie wszystkiego matowym lakierem bezbarwnym. Obciętym pędzlem o twardym włosiu wykonałem obicia na siedzeniach w kolorze Zinc Chromate Yellow. Krawędzie osłony tablicy przyrządów przetarłem kolorem ciemno-szarym. Na koniec wykonałem na wannie delikatne obicia srebrnym kolorze Jeden z cięższych etapów za mną, zamykamy kadłub i teraz powinno wszystko potoczyć się błyskawicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xellus Napisano 29 Października 2013 Share Napisano 29 Października 2013 Widać, że będzie to wersja wysłużona!! Ładna robota! Czekam z ciekawością, jak pójdzie dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 29 Października 2013 Share Napisano 29 Października 2013 Trochę mnie zastanawiają te zielone obicia blaszanych elementów? Na pewno tak w realu jest? Tu na przykład ja bardziej widzę metaliczne otarcia i obicia i nieco bardziej delikatne: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 29 Października 2013 Autor Share Napisano 29 Października 2013 Solo mam glejta na to ;) Wyszły mi co fakt trochę za mocno, ale jak dla mnie może być ;) Aha zapomniałem dodać, może się to przydać osobom które będą miały styczność z tym modelem, lub z późniejszą wersją Whiskey. W instrukcji jest pomyłka dotycząca montażu foteli. Powinny być tak jak widać na moich zdjęciach, a nie jak w instrukcji, znaczy się na odwrót ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 29 Października 2013 Share Napisano 29 Października 2013 Widzę, że ogarnąłeś temat. Może jeszcze trochę rys kredką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 29 Października 2013 Autor Share Napisano 29 Października 2013 Za bardzo nie wiem gdzie, sadze ze mógłbym przedobrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xellus Napisano 16 Grudnia 2013 Share Napisano 16 Grudnia 2013 Nic tu się nie posuwa...Jakieś problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 16 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2013 coś powoli idzie, póki co mało czasu. Posłużę się nie swoim zdjęciem, ale na chwilę obecną Cobra wygląda tak Jak skończę szlifowanie i trasowanie zatartch paneli wrzucę zdjecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 3 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2014 Baaaardzo powoli do przodu. Kadłub został potraktowany surfacerem, po czym poszlifowany. Obecnie pozostało prysnąć ponownie surfacerem, przykleić drobnicę i można zacząć malować Dodatkowo przygotowałem sobie większe części do malowania, bądź przyklejenia do modelu. Osłonę kabiny zamaskowałem taśmą 1,5mm oraz maskolem Gunze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 12 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2014 Wpis oszczędny w słowa Cobra otrzymała wloty powietrza oraz oszklenie. Oczywiście Italeri postarało się aby nie było za prosto i szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukass Napisano 12 Stycznia 2014 Share Napisano 12 Stycznia 2014 Heh pamietam te szpary..też kiedyś kleiłem ten model;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukass Napisano 12 Stycznia 2014 Share Napisano 12 Stycznia 2014 Małe sprostowanie, jednak to była ah-1w...ale szpary przy wlotach podobne;)... Robiłem podobne camo, ale pędzelkiem, więc bez porównania. Super warsztat . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 12 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2014 Lukass Tango, Whiskey i zkaszaniomy Zulu to w zasadzie te same wypraski z dodanymi elementami do odpowiedniej wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 13 Stycznia 2014 Share Napisano 13 Stycznia 2014 Cześć Moses! Kawał dobrej roboty, miło popatrzeć, także będę śledził. Życzę powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 19 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2014 Chwyty powietrza doprowadzane do porządku drobnica przyklejona, model pokryty surfacerem i jest gotowy do malowania. Zakończyłem także prace nad wirnikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adaszek123 Napisano 20 Stycznia 2014 Share Napisano 20 Stycznia 2014 Łdnie idzie. Ja przymierzam sie do Blackhawk'a italki ale jak co i gdzie jeszcze nawet pojecia nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 22 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2014 W tak zwanym międzyczasie Cobra otrzymała preszajding. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi