Skocz do zawartości

BRDM-2M96ik "Szakal"

Pan_Cerny

Rekomendowane odpowiedzi

Już długo za mną chodził ten pojazd i ciągle miałem z nim pod górkę.

A to BRDM-a z Dragona nie można było nigdzie dostać. A to jak już go dostałem, to się okazało, model ten daleki jest od oryginału. Zwłaszcza dół wanny i podwozie to czysta fikcja (bez science).

Ale jak już natrafiłem na porządne plany pojazdu i z grubsza określiłem co należy poprawić to się pojawiła zapowiedź wczesnego BRDM-a z Trumpetera. I Dragon w tym momencie okazał się nic nie wartym śmieciem. Potem już tylko wystarczyło poczekać na trumpeterową wersję "late".

I oto w piątek ją nabyłem. I rozpakowałem. I zacząłem kleić.

Na razie mam mało do pokazania, ale sukcesywnie będę dorzucał zdjęcia, bo chcę go szybko skończyć.

Model ma sporo urzekających detali. Np. jest te siteczko.

brdm2_3_zps89e82421.jpg

Powyższa fotka jest moja.

A tu siteczko w modelu.

brdm2_1_zps50890375.jpg

Bardzo podoba mi się też sposób zamocowania siatki zabezpieczającej śrubę napędową.

brdm2_2_zpsd4a55df8.jpg

Nie instalowałem śruby w tunelu, bo jej nie będzie tam w ogóle widać.

I to tyle na dziś. Cdn.

Aha, tak ma wyglądać produkt finalny

afg-192a_zps0eada2d3.jpg

Żbik oczywiście też jest fajny i ma bajerancką wieżę, ale bardziej mi się podoba "berdek" w zółtym malowaniu.

bazylms -> chyba zrobię jakieś szczątkowe wnętrze. Za dużo mam rozgrzebanych modeli w których chciałem zrobić wnętrze i potem porzuciłem, bo mnie wena opuściła, więc nie będę się zbyt mocno w nie zagłębiał.

Zrobię tylko to co będzie widać przez drzwi.

Zrobiłem nawet symulator otworu wejściowego

brdm20_zps5d9138c0.jpg

Klapy na górze będą zamknięte.

brdm21_zps3093f0fb.jpg

Zostaną tylko te drzwi przez które będzie widać co nieco.

brdm22_zps8325951e.jpg

No to , żeby wena Cię za szybko nie opuściła - polska świnia:

fvc2.jpg

3j0y.jpg

jdja.jpg

warty uwagi "Jabol"

04zg.jpg

Jako alternatywa bułgarska świnia z osłoną RPG z... taśmociągu:

mt46.jpg

Mongolska świnia (w zasadzie półtusza):

cqjj.jpg

BMD już dawno skończony i ...... sprzedany :-)

no dobra - dam Ci już spokój z tym BMD.

Gerd - piękne zdjęcia! Bardzo się przydadzą.

Stojkovic - Twój model widziałem, on również się przyczynił że postanowiłem wrócić do swojego BRDM-a.

Na razie mam porobione takie bzdety, którymi się jeszcze nie ma co chwalić.

A może któryś z kolegów wie czy piaskowe szakale mają również piaskowy przedział bojowy? Na zdjęciu Gerda widać, że podniesione klapy wywietrzników są również od środka piaskowe. Wychodzi na to, że przy modernizacji porządnie pomalowali BRDM-y. Tylko czy przedział silnika też ma żółte ścianki?

Pozdrawiam

M.

A masz może Pan_Cerny fotki jak wygląda mocowanie koła zapasowego? Ja w swoim Szakalu utknąłem na zawiasach bocznych drzwi.

A tak BTW to nie wiem czemu szukałeś modelu Dragona, jeżeli Trumpek jest dużo lepszy. Dragon to porażka.

Tomek, przyjacielu

Dragona szukałem, jak jeszcze Trumpetera nie było. Mocowanie koła z grubsza mam rozpracowane. Duża w tym zasługa galerii z tego wątku: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=70&t=775

Ale kluczowe zdjęcie znalazłem tu: http://www.militaryrok.pl/index.php/koowe-pojazdy-opancerzone/97-brdm-cz1.html

O, to te. Jak dla mnie, mimo mizernego rozmiaru, tłumaczy wszystko co i jak.

wieszak_zps94de46d1.jpg

Tylko wydaje mi się, że to co zaznaczyłem strzałką to jest ułamane ramię wieszaka. Może i dlatego, możemy nasze modelarskie oczy nacieszyć widokiem wieszaka bez koła zasłaniającego całość

A osobiście za genialny w swej prostocie uważam patent z blokowaniem wieszaka w pozycji pionowej za pomocą pazura przyspawanego do klapy zasłaniającej śrubę.

• 2 weeks later...