Pan_Cerny Napisano 8 Października 2013 Share Napisano 8 Października 2013 Już długo za mną chodził ten pojazd i ciągle miałem z nim pod górkę. A to BRDM-a z Dragona nie można było nigdzie dostać. A to jak już go dostałem, to się okazało, model ten daleki jest od oryginału. Zwłaszcza dół wanny i podwozie to czysta fikcja (bez science). Ale jak już natrafiłem na porządne plany pojazdu i z grubsza określiłem co należy poprawić to się pojawiła zapowiedź wczesnego BRDM-a z Trumpetera. I Dragon w tym momencie okazał się nic nie wartym śmieciem. Potem już tylko wystarczyło poczekać na trumpeterową wersję "late". I oto w piątek ją nabyłem. I rozpakowałem. I zacząłem kleić. Na razie mam mało do pokazania, ale sukcesywnie będę dorzucał zdjęcia, bo chcę go szybko skończyć. Model ma sporo urzekających detali. Np. jest te siteczko. Powyższa fotka jest moja. A tu siteczko w modelu. Bardzo podoba mi się też sposób zamocowania siatki zabezpieczającej śrubę napędową. Nie instalowałem śruby w tunelu, bo jej nie będzie tam w ogóle widać. I to tyle na dziś. Cdn. Aha, tak ma wyglądać produkt finalny Żbik oczywiście też jest fajny i ma bajerancką wieżę, ale bardziej mi się podoba "berdek" w zółtym malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 8 Października 2013 Share Napisano 8 Października 2013 Ciekawe czy i kiedy skończysz ten model ? Jeśli do grudnia 2015 roku nie będzie go w galerii to ujawnię Twoje prawdziwe dane personalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 11 Października 2013 Share Napisano 11 Października 2013 Ciekawe czy i kiedy skończysz ten model ? Jeśli do grudnia 2015 roku nie będzie go w galerii to ujawnię Twoje prawdziwe dane personalne. ZRÓB TO! ale najpierw skończ... BMD tak, tak ten rozpaprany wątek, w który jakiś czas temu Ci się wciąłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 11 Października 2013 Share Napisano 11 Października 2013 ..uja skończy, dla lansu wątek, a sitko nie lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 11 Października 2013 Share Napisano 11 Października 2013 ZRÓB TO! ale najpierw skończ... BMD tak, tak ten rozpaprany wątek, w który jakiś czas temu Ci się wciąłem. BMD już dawno skończony i ...... sprzedany :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Cerny Napisano 13 Października 2013 Autor Share Napisano 13 Października 2013 Prace trwają. Model trumpetera jest ładny, ale niestety w kilku miejsca nie daje sklejaczowi żadnego wyboru. Np. wszystkie klapy wentylacyjne silnika (wlotowe i wylotowe) są zamknięte. Więc chcąc je mieć otwarte trzeba dłubać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 13 Października 2013 Share Napisano 13 Października 2013 Bardzo mi się ten temat podoba, bo doceniam prace inne niż sztampowe- przykładów podawać nie będę. Obserwując Twoje podejście do zagadnienia jestem przekonany, że model będzie ciekawy. Nie zawiedż mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 13 Października 2013 Share Napisano 13 Października 2013 Moja szkoła, mój uczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Października 2013 Share Napisano 14 Października 2013 Nie ma to jak backup. Będzie wnętrze rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Cerny Napisano 16 Października 2013 Autor Share Napisano 16 Października 2013 bazylms -> chyba zrobię jakieś szczątkowe wnętrze. Za dużo mam rozgrzebanych modeli w których chciałem zrobić wnętrze i potem porzuciłem, bo mnie wena opuściła, więc nie będę się zbyt mocno w nie zagłębiał. Zrobię tylko to co będzie widać przez drzwi. Zrobiłem nawet symulator otworu wejściowego Klapy na górze będą zamknięte. Zostaną tylko te drzwi przez które będzie widać co nieco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 18 Października 2013 Share Napisano 18 Października 2013 No to , żeby wena Cię za szybko nie opuściła - polska świnia: warty uwagi "Jabol" Jako alternatywa bułgarska świnia z osłoną RPG z... taśmociągu: Mongolska świnia (w zasadzie półtusza): BMD już dawno skończony i ...... sprzedany :-) no dobra - dam Ci już spokój z tym BMD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 18 Października 2013 Share Napisano 18 Października 2013 BMD już dawno skończony i ...... sprzedany :-) no dobra - dam Ci już spokój z tym BMD. Mam nadzieję, że któraś z "chińskich" firm niebawem nas ucieszy nowym BMD. Z przyjemnością pokażę wtedy jakiś warsztacik ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 19 Października 2013 Share Napisano 19 Października 2013 Ja wykonywałem Bułgara, ale bez taśmociągowej osłony (wygląda jak z MadMax-a). tutaj warsztat viewtopic.php?f=87&t=32528 Może się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Cerny Napisano 19 Października 2013 Autor Share Napisano 19 Października 2013 Gerd - piękne zdjęcia! Bardzo się przydadzą. Stojkovic - Twój model widziałem, on również się przyczynił że postanowiłem wrócić do swojego BRDM-a. Na razie mam porobione takie bzdety, którymi się jeszcze nie ma co chwalić. A może któryś z kolegów wie czy piaskowe szakale mają również piaskowy przedział bojowy? Na zdjęciu Gerda widać, że podniesione klapy wywietrzników są również od środka piaskowe. Wychodzi na to, że przy modernizacji porządnie pomalowali BRDM-y. Tylko czy przedział silnika też ma żółte ścianki? Pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomB(raider) Napisano 20 Października 2013 Share Napisano 20 Października 2013 A masz może Pan_Cerny fotki jak wygląda mocowanie koła zapasowego? Ja w swoim Szakalu utknąłem na zawiasach bocznych drzwi. A tak BTW to nie wiem czemu szukałeś modelu Dragona, jeżeli Trumpek jest dużo lepszy. Dragon to porażka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Cerny Napisano 20 Października 2013 Autor Share Napisano 20 Października 2013 Tomek, przyjacielu Dragona szukałem, jak jeszcze Trumpetera nie było. Mocowanie koła z grubsza mam rozpracowane. Duża w tym zasługa galerii z tego wątku: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=70&t=775 Ale kluczowe zdjęcie znalazłem tu: http://www.militaryrok.pl/index.php/koowe-pojazdy-opancerzone/97-brdm-cz1.html O, to te. Jak dla mnie, mimo mizernego rozmiaru, tłumaczy wszystko co i jak. Tylko wydaje mi się, że to co zaznaczyłem strzałką to jest ułamane ramię wieszaka. Może i dlatego, możemy nasze modelarskie oczy nacieszyć widokiem wieszaka bez koła zasłaniającego całość A osobiście za genialny w swej prostocie uważam patent z blokowaniem wieszaka w pozycji pionowej za pomocą pazura przyspawanego do klapy zasłaniającej śrubę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomB(raider) Napisano 20 Października 2013 Share Napisano 20 Października 2013 Dzięki Marek. Fajne fotki. Mój Szakal na tą chwilę powędrował do szafy. Teraz pracuję nad LAV A2 i powoli nad BWP-1. Trzymam kciuki za Twoje postępy. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 25 Października 2013 Share Napisano 25 Października 2013 Dzięki Marek. Fajne fotki. Nie ujawniaj danych personalnych Marka bo Cię poda do sądu zobaczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomB(raider) Napisano 25 Października 2013 Share Napisano 25 Października 2013 Dzięki Marek. Fajne fotki. Nie ujawniaj danych personalnych Marka bo Cię poda do sądu zobaczysz. To z zemsty, że podał moje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 9 Listopada 2013 Share Napisano 9 Listopada 2013 ..uja skończy, dla lansu wątek, a sitko nie lipa a TO NIE O PANTHERA A PAN WIE? O JAA, PAN SZYSTKO WIE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi