Marek Świderski Napisano 18 Listopada 2013 Share Napisano 18 Listopada 2013 uwielbiam taki burdel w miejscu pracy, to na potrzeby fotek czy tak Ci wygodnie? Ja na takim etapie wiem, że na dzisiaj dość!Marcin Ty chyba jeszcze nie widziales "burdelu" na stole warsztatowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 3 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2013 Mam już żywiczny fotel, teraz tylko maski do kabiny i będę malował W międzyczasie porównanie foteli - Trumpeter vs Aires Airesowy jest nieco mniejszy, więc będzie go trzeba nieco wyżej wkleić, niż zestawowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 10 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2013 Maski Eduarda w końcu doszły. Zaczynam ostatnie przygotowania przed malowaniem kokpitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 26 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2013 Mam nadzieję, że jeszcze nikt nie zapomniał o moim małym projekcie Aktualny postęp prac - kadłub został sklejony, kokpit pomalowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 26 Grudnia 2013 Share Napisano 26 Grudnia 2013 No ale tylna ściana w kokpicie nie bardzo się wpasowała, przeciągi by tam męczyły pilota ;) Za to kolor świetnie dobrany - czy to znana mieszanka dwóch farbek Gunze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 26 Grudnia 2013 Share Napisano 26 Grudnia 2013 Przemaluj w kokpicie górne osłony pulpity przedniego, Tylko podstawa celownika powinna być czarna, reszta na niebiesko-zielono. Zdjęcie poglądowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz BIS Napisano 26 Grudnia 2013 Share Napisano 26 Grudnia 2013 Nie chcę się czepiać, tym bardziej, że ta sama lokalizacja, ale jak patrzę na wyposażenie warsztatu modelarskiego na zdjęciach, to sobie myślę, że nie przekłada się to na jakość wykonania tego modelu. Moim zdaniem albo model z pudełka, albo przemyślana rewaloryzacja. Coś pośredniego daje czasami odwrotny efekt od planowanego. Tak jest w przypadku tego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 27 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2013 Moim zdaniem albo model z pudełka, albo przemyślana rewaloryzacja. Coś pośredniego daje czasami odwrotny efekt od planowanego. Tak jest w przypadku tego modelu. Nie mam zielonego pojęcia, o co Ci chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 27 Grudnia 2013 Share Napisano 27 Grudnia 2013 Się znaczy że jak kupuje się blaszki, żywice etc, to tzeba odrazu kupować tonę planów i każdą niedoskonałość geometryczną i wymiarową poprawiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 27 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2013 Się znaczy że jak kupuje się blaszki, żywice etc, to tzeba odrazu kupować tonę planów i każdą niedoskonałość geometryczną i wymiarową poprawiać? Może. Zobaczymy, co autor ma na myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 27 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2013 Przemaluj w kokpicie górne osłony pulpity przedniego, Tylko podstawa celownika powinna być czarna, reszta na niebiesko-zielono. Zdjęcie poglądowe. Ja w moich monografiach dokopałem się do dwóch zdjęć Oba ponoć przedstawiają kokpity maszyn służących w Polsce No ale tylna ściana w kokpicie nie bardzo się wpasowała, przeciągi by tam męczyły pilota ;) Za to kolor świetnie dobrany - czy to znana mieszanka dwóch farbek Gunze ? Tak, H25 i H46 w stosunku 1:1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz BIS Napisano 27 Grudnia 2013 Share Napisano 27 Grudnia 2013 Się znaczy że jak kupuje się blaszki, żywice etc, to tzeba odrazu kupować tonę planów i każdą niedoskonałość geometryczną i wymiarową poprawiać? Może. Zobaczymy, co autor ma na myśli Autorowi zabrakło czegoś, co by przykuło jego uwagę na dłużej, czytając i oglądając relację z budowy tego modelu. I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 27 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2013 W takim razie autor ma duże wymagania, oczekując wciskającej w fotel rozrywki z malowania paru części Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 27 Grudnia 2013 Share Napisano 27 Grudnia 2013 gdzie tam ! muszą być emocje jak na grzybobraniu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 27 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2013 gdzie tam ! muszą być emocje jak na grzybobraniu.... Ze skrajności w skrajność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 27 Grudnia 2013 Share Napisano 27 Grudnia 2013 no właśnie to sedno sprawy. Świetnie to ujałes wczesniej ,czego sie spodziewac przy malowaniu kilku elementów? emocji? na emocje z pewnoscią wplynie ogół drobnych szczegółów a apetyt wzrosnie w miarę kolejnych aktualizacji.Trudno się spodziewać, że po kilku fotkach i sprej ilości odpowiedzi/podpowiedzi ,ze kazdego dnia bedzie się czekać na powalajacą ilość przeróbek.Byle szybko i dużo...przecież nie o to chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 27 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2013 no właśnie to sedno sprawy.Świetnie to ujałes wczesniej ,czego sie spodziewac przy malowaniu kilku elementów? emocji? na emocje z pewnoscią wplynie ogół drobnych szczegółów a apetyt wzrosnie w miarę kolejnych aktualizacji.Trudno się spodziewać, że po kilku fotkach i sprej ilości odpowiedzi/podpowiedzi ,ze kazdego dnia bedzie się czekać na powalajacą ilość przeróbek.Byle szybko i dużo...przecież nie o to chodzi Teraz już wszystko jasne. Nie wyczułem ironii . Ja w moich monografiach dokopałem się do dwóch zdjęć Oba ponoć przedstawiają kokpity maszyn służących w Polsce Czy ktoś jest w stanie doradzić, która wersja jest bardziej prawdopodobna? I jeszcze coś. Jak wiadomo, MiG-23 ma skrzydła o zmiennej geometrii. Mimo, że powstający model będzie jak najbardziej statyczny (no chyba, że zrobię próbny oblot w akcie desperacji), to chciałbym zachować możliwość zmiany kąta skrzydeł. Teraz problem, jak to pomalować. Mi się najlepszą opcją wydaje pomalowanie skrzydeł przed zamontowaniem ich w kadłubie, po czym pomalowanie samego kadłuba. Myślałem jeszcze o sklejeniu całej bryły (zamknięciu kadłuba), po czym malowanie całości z założonymi skrzydłami. Która opcja jest rozsądniejsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 27 Grudnia 2013 Share Napisano 27 Grudnia 2013 Zdecydowanie ta pierwsza. Jak robisz model z pudła i nie będziesz się bawił w mechanizację skrzydła to zrób je na gotowo, z obiciami i otarciami na częściach chowanych w kadłub, waskem i innym upiększaniem, zamaskuj i rób całą resztę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 27 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2013 Zdecydowanie ta pierwsza. Jak robisz model z pudła i nie będziesz się bawił w mechanizację skrzydła to zrób je na gotowo, z obiciami i otarciami na częściach chowanych w kadłub, waskem i innym upiększaniem, zamaskuj i rób całą resztę. To wyjdą dwie pełne "sesje" lakiernicze. Ale też mi się wydaje, że to najlepsza opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 27 Grudnia 2013 Share Napisano 27 Grudnia 2013 Czy ktoś jest w stanie doradzić, która wersja jest bardziej prawdopodobna? Przejrzałem trochę zdjęć i wygląda na to, że obie wersje powinny być poprawne, jednak częściej to tylko podstawa celownika jest czarna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 27 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2013 Czy ktoś jest w stanie doradzić, która wersja jest bardziej prawdopodobna? Przejrzałem trochę zdjęć i wygląda na to, że obie wersje powinny być poprawne, jednak częściej to tylko podstawa celownika jest czarna. Czyli wybór zależy ode mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 27 Grudnia 2013 Share Napisano 27 Grudnia 2013 Czyli wybór zależy ode mnie? Ja bym raczej bym za przemalowaniem na ruską zieleń, popatrz na zdjęcia '459' można się dopatrzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 27 Grudnia 2013 Share Napisano 27 Grudnia 2013 Rozumiem że pewni użytkownicy forum rozpieścili nas wachlarzem waloryzacji ale nie oczekujmy tego od wysztkich modelarzy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xellus Napisano 27 Grudnia 2013 Share Napisano 27 Grudnia 2013 Rozumiem że pewni użytkownicy forum rozpieścili nas wachlarzem waloryzacji ale nie oczekujmy tego od wysztkich modelarzy ;) A to trafna uwaga! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 30 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2013 Najprostsze wyjście: Preshading. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi