Stojkovic Napisano 24 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2013 Kolejna odsłona starcia - tym razem wigilijna :P W dwóch miejscach łańcuchy do poprawy, z reszty jestem zadowolony. No i świąteczny nabytek już wisi. Z okazji Świąt Bożego Narodzenia i Wigilii chcę życzyć wszystkim kolegom modelarzom i waszym rodzinom ciepła, radości, miłości i znalezienia wspólnego języka przy wigilijnym stole. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 27 Grudnia 2013 Share Napisano 27 Grudnia 2013 Coś Ty kurna wymyślił z oznaczeniami?????!!!!!! Patrz jak to powinno wyglądać: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=16904&start=45 Na w połowie strony mas pokazane jak sobie Barthass z tym poradził. Wydaje mi się, czy na celowniku masz piasek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 27 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2013 Wizjery zamaskowane maskolem i do niego przylepiło się kilka ziaren. Oznaczenia brezentowe albo postaram się wykonać w podsunięty sposób albo wcale ich nie wykonam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 28 Grudnia 2013 Share Napisano 28 Grudnia 2013 Obie propozycje są lepsze od tego co jest teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 30 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2013 Witam, Prowadzę nierówną walkę dalej z rydwanem. Po dosadnej namowie kolegi Madeiry zlikwidowałem pseudoplandeki na oznaczenia. Będą dorabiane z folii aluminiowej później. W chwili przerwy świątecznej zabrałem się za resztę blaszek i elementów wanny. Obecny wygląd: Popracowałem też z karabinami Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 30 Grudnia 2013 Share Napisano 30 Grudnia 2013 Witaj. Uwaga była może i dosadna, ale jak widać skuteczna. Nie bierz tego do siebie. Myślę, że prowadzisz równą walkę z Mery. Największą lipą są teraz wyrzutnie granatów dymnych. Są w cholerę za duże... Wiadomo, że nie jest to Twoja wina. Spróbuję Cię jakoś poratować odpowiednimi, ale nic nie obiecuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 30 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2013 Nie, nie... Nie biorę tego personalnie do siebie, a bardziej jest mi przykro, że model aż tak dosadnie odstaje od normy przyjętej na forum. Lubię waloryzację, ale IDF to nie mój świat. Więc tym bardziej potrzebuję pomocy przy budowie. Mam nadzieję źe będzie czekał na mnie happy end na końcu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 3 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2014 W ostatnim czasie dokończyłem budowę wanny i nałożyłem na nią warstwę antislipu przecedzając pucka przez sitko z rajstopy. Gramatura lepsza i ziarna zdecydowanie drobniejsze. Całość przygotowałem do czarnego podkładu. Wybrałem czarny bo uważam, że lekko pozwoli to na przyciemnienie w sposób naturalny koloru bazowego. Kosze malowałem osobno by mieć dostęp do błotników z tyłu. Z efektów jestem zadowolony. Dzisiaj kolor bazowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 6 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2014 Witam, Strasznie mam pod górkę z tym modelem niestety... Zaczęło się od zakupu farby pod kolor bazowy w sklepie w Katowicach. Doradzono mi (ze względu na brak farb dedykowanych tamiya i Lifecolor) zakup odpowiednika idealnego koloru Merkavy czyli Model Master - Italian Sand... Po nałożeniu kolor naprawdę fajny i zbliżony... niestety efekt ten trwał zaledwie jakieś 10 minut bo po przeschnięciu moim oczom ukazało się to: Po opanowaniu wściekłości przy wykorzystaniu kreatywnego tworzenia wiązanek starałem się kolor zmienić nieco przy pomocy sidoluxu i filtrów. Najpierw szary filtr. Wielkich zmian nie było, ale mniej różowy odcień się zrobił, a to już coś... Dzisiaj nałożyłem żółty filtr dedykowany do pojazdów DAK. Jest dużo lepiej. Teraz zamierzam przyciemnić wszystko robiąc washa, a następnie jeśli zajdzie konieczność to podziałać farbami olejnymi. Ostatnia opcja to kret i rozpoczęcie od nowa innym kolorem (czego chcę uniknąć)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 6 Stycznia 2014 Share Napisano 6 Stycznia 2014 Śledzę wątek każdej Merkavy i podziwiam za zmierzenie się z tym trudnym pojazdem. Szkoda Twojej pracy na spartaczonej wszystkiego malowaniem. Kolor to jedno ( monitory różnie pokazują)- Ty widzisz w rzeczywistości jak to wygląda, ale plamy i faktura to drugie. Teraz wygląda- nie obraź się- jak kuweta mojego kota po użyciu. Chyba do kreta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 6 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2014 Przy jednolitym malowaniu to tak nie wygląda. Teraz są przebarwienia które sprawiają że antislip wygląda jak panierka... Nałożę washa. potem się zobaczy. Kolor nie jest po przeschnięciu taki tragiczny. Jeśli wrzucę go teraz do kreta, to w pudle przeleży kolejne 4 - 5 lat bo człowiek się zniechęca. Tak na marginesie, to jak dokładnie wykonać kąpiel w krecie? Czy uszkadza to sklejone elementy i odrywa blaszki na CA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Stycznia 2014 Share Napisano 6 Stycznia 2014 Pomaluj jeszcze raz kolorem do uzyskania jednolitej barwy na całym modelu. Nie wiem z czego masz te plamy, ale nie wygląda to dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 7 Stycznia 2014 Share Napisano 7 Stycznia 2014 Witam. Jeżeli są tak duże plamy przy antyslipie, to znaczy, że jest on za gruby. Chropowata powierzchnia daje po prostu lekki cień. Co do samego koloru, to jak Ci się podoba, to zostaw. Jak Ci się nie podoba, to nie zastanawiaj się ani chwili i zmywaj. W zależności jakimi farbami malowałeś, to takim przypadku albo kret, albo jeśli malowałeś akrylami to Wamod. Z doświadczenia (bardzo przykrego) wiem, że przy tej drugiej opcji poleci też antyslip. Przy kąpieli w krecie blachy mogą polecieć. Wsadzasz wtedy model do wysokiego naczynia podsypujesz kretem, a [potem wszystko zalewasz ciepłą (nie gorącą!!) wodą. Po kilku godzinach szczoteczka do zębów w rękę i szuru buru zakamary, w których została farba. Decyzja należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 7 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2014 Wydaje mi się, że warto spróbować natrysnąć właściwy kolor na model - jednolity. Problem w tym, że posiadam jedynie kolor AK IOnteractive przeznaczony do Abramsów w wersji pustynnej. Nie wiem, na ile jest to kolor mieszczący się w kanonie kolorystyvcznym Merkavy MK. III. Ewentualnie proszę o pomoc przy doborze dobrego koloru. Kupię przy najbliższej okazji. Jeśli i to zawiedzie, to wówczas kret już załatwi sprawę. Najbardziej szkoda roboty z blaszkami :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 8 Stycznia 2014 Share Napisano 8 Stycznia 2014 Kup Vallejo 101, rozcieńcz wodą i nałóż. Powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 8 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2014 Dzięki za podpowiedź! Kupię ten kolor i raz jeszcze przemaluje całość. Mam nadzieję, że to pomoże przełamać złą passę :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 8 Stycznia 2014 Share Napisano 8 Stycznia 2014 Trzymam kciuki za kolejną warstwę . Teraz wygląda, jakby antypoślizg wciągnął farbkę, pomimo podkładu . Powodzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 9 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2014 Panowie, Rozumiem, że chodzi o ten kolor? http://www.toratoratora.com.pl/pl,vallejo-model-color-101-70-886-green-grey,0,40,286,308,29047.html#.Us7QuqWA2M8 Czy jest to poprawna barwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 9 Stycznia 2014 Share Napisano 9 Stycznia 2014 No tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 9 Stycznia 2014 Share Napisano 9 Stycznia 2014 Z Merkavami jest ten problem, że farba na nich pod wpływem warunków atmosferycznych przybiera różne odcienie. Ten popatrzyłem w jednym z numerów AFV Modeller. Facet robił tam Siman Arbe (Mk.IV) i wyszła bardzo fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 11 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2014 Podretuszowałem lekko piaskowym, Tak wygląda to teraz (fotki w świetle dziennym). Pytanie, czy może tak zostać? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 21 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2014 Witajcie, Wrzucam foty z postępu prac. UWAGA PRZEPALONE FLASHEM! W świetle dziennym jak wykonam będzie można podyskutować o kolorystyce etc. Tyle teorii, jazda z fotami: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 23 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2014 Zapraszam do galerii. viewtopic.php?f=68&t=41808 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi