Skocz do zawartości

IJN Kako 1942 1/700

blacman

Rekomendowane odpowiedzi

blacman napisał:
1. zawsze mam kłopot aby dobrze dopasować... brak możliwości przesunięcia. to chyba główny powód.

2. Ostatnio dostałem opinię negatywną od Jima Baumanna odnośnie CA, na wskutek różnic w rozszerzalności temperaturowej pokład "lubi" sobie odpaść po czasie. Mosiądz się rozszerza a plastik nie bardzo... polecał mi kleje elastyczne.

Czy są takowe? Np żywica epoxy elastyczna?

ad 1 Racja.....zwłaszcza przy dużym pokładzie na cały kadłub

ad 2 nie strasz,że wszystkie moje pokłady za jakiś czas odpadną ;-(

• Odpowiedzi 277
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

witek@ napisał:

ad 2 nie strasz,że wszystkie moje pokłady za jakiś czas odpadną ;-(

moje też odpadną - ale mam nadzieję, że ten czas to liczony jest w jednotach dłuższych niż kilka dekad

Pewnie w przypadku małych powierzchni klejenia to ma małe znaczenie - pomijalne.

Łączenie dużych natomiast - tu bym się nawet zgodził z taką obawą.

• Super Moderator
  blacman napisał:
1. zawsze mam kłopot aby dobrze dopasować... brak możliwości przesunięcia. to chyba główny powód.

2. Ostatnio dostałem opinię negatywną od Jima Baumanna odnośnie CA, na wskutek różnic w rozszerzalności temperaturowej pokład "lubi" sobie odpaść po czasie. Mosiądz się rozszerza a plastik nie bardzo... polecał mi kleje elastyczne.

Czy są takowe? Np żywica epoxy elastyczna?

Ad.1 - CA gęsty lub średni - wystarczająca ilość czasu na poprawianie pozycji - wiąże ładnych kilka minut

Ad.2 - Zdrowo przesadzone.... Oj zdrowo, zdrowo... O jakiej rozszerzalności termicznej mówimy? O jakich różnicach temperaturowych ? Przecież model (mowa tu o redukcyjnych wystawowych) praktycznie przebywa cały czas w temperaturach zbliżonych do constans... Gdzie tu rozszerzanie się???? Oj, ręce mi opadły... Jeśli dobrze policzone, to 40 cm blaszki miedzianej przy różnicy 1 st Celsjusza zmieni się o 0,0066 mm !

Ludzie, nie dajcie się zwariować

......

Marcin Rogoza napisał:

Ad.2 - Zdrowo przesadzone.... Oj zdrowo, zdrowo... O jakiej rozszerzalności termicznej mówimy? O jakich różnicach temperaturowych ? Przecież model (mowa tu o redukcyjnych wystawowych) praktycznie przebywa cały czas w temperaturach zbliżonych do constans... Gdzie tu rozszerzanie się???? Oj, ręce mi opadły... Jeśli dobrze policzone, to 40 cm blaszki miedzianej przy różnicy 1 st Celsjusza zmieni się o 0,0066 mm !

Ludzie, nie dajcie się zwariować

Odnosnie klejenia CA. Tu nie chodzi o typowa rozszerzalnosc termincza. Klej w CA maj bardzo dobra wytrzymalosc na rozerwanie - natomiast marną i to bardzo na na ścinanie. I tego wlaśnie powodu mam pewne obawy. Kadlub i poklad wydluzaja sie pewnie o procentowa wartosc podane powyzej lecz plastikowy kadlub "lubi" sie czasem skrecic lub wypaczyć. A wtedy dlugie lącze wykonane z CA niestety sie kruszy... Doswiadczylem tego przy klejeniu pokladu Chitose, gdzie delikatna proba korekty - podgiecia - skonczyla sie po prostu wykruszeniem calosci. Moze klej byl marny. Nie wiem. Ale nie lubie CA w tym zastosowaniu.

Tak czy inaczej - na CA go nie wezme

Szukam kleja epoxy...znacie Panowie jakiegoś elastycznego

Jesli chodzi o elastyczne laczenie "metal - inny material" sprawdza sie od lat szybkoschnacy klej kontaktowy Patex-spray.

1335179823427.gif

Jego wada jest wysoka cena. Natrysniety na ABS i HIPS nie rozpuszcza ich. Nie wiem, jak sie zachowa polystyren stosowany w modelach.

W 350ce duze kawalki blachy lacze sposobem ktory opisal Zdenek Krcmar w Super Modelu a podpatrzylem troche wczesniej chyba na forum warshipmodels.

Przykladam poklad do wyszlifowanego i oczyszczonego plastiku w ktorym wierce wczesniej duzo malych otworow. ( w 350ce 5mm srednicy) . Po przylozeniu kleje na CA tylko krawedzie delikatnie wprowadzajac pomiedzy blache a plastik klej malym drucikiem. Jak poklad chwyci, obracam do gory nogami i wpuszczam w otwory klej epoksydowy ( dwu skladnikowy) . Po dobie trzyma tak ze mozesz w tym wiercic szlifowac etc.

Dzieki za rady.

Spróbuje może natryskowo.

volsebix - pomysł super - niestety nie mam już dostępu do spodniej części pokładu :( . Kadłub jest zamknięty od dołu...

tymczasem pomost bojowy Kako prawie gotowy:

12160241216_4f304ee6c9_b.jpg

12160015954_05f6c4010f_b.jpg

12160045084_bdf126f2f0_b.jpg

12160069884_0cc05e7bf2_b.jpg

12160112854_fddea0cb50_b.jpg

12159998613_cda2eb6a89_b.jpg

12160455866_453ba3c75c_b.jpg

12160054793_7bbcd3568e_b.jpg

tak wyszły trawione karabiny 13mm:

12160535246_512029ea7d_b.jpg

prawa lufa się cała pobrudziła w czasie montażu - pewnie od brudnej pęsety

zakryjemy na czas czyszczenia groszufką...

12159838145_e4873ed725_b.jpg

Witam!

fartuchy do armat 203mm z formy odlewniczej wyszły tak:

12179615463_34f21e2967_b.jpg

12179766024_55f3b30b93_b.jpg

powinno być dobrze.... Jestem zadowolony... Nawet bardzo - ponieważ pierwsze próby zakończyły się tak:

12179879394_7fdd386735_b.jpg

przy silnym akompaniamencie łaciny kuchennej

LordDisneyland napisał:
Zgadzam się z przedmówcą- czasem aż się boję ten wątek otwierać.... :0)

A po kolejnych 25 stronach ktoś napisze post "Słuchaj, ale w trzecim bulaju z lewej masz o jeden nit za dużo, tak być nie może!"

Nitowania może nie będziemy póki co roztrząsać , ale korzystając z okazji wrócę na chwilę do tematu działek 25mm. Zrobiłem dziś kilka zdjęć pomalowanych stanowisk podwójnych, wykonanych z blaszki.

Wg mnie udało się uzyskać efekt prawie trójwymiarowej lufy. To było bolączką - i główną wadą "płaskich" działek z blaszki. Jak jest - oceńcie sami:

12179985776_47311ba494_b.jpg

12179783294_4711f2fda0_b.jpg

12180000506_8d7087e57d_b.jpg

12179389085_bdc69712e5_b.jpg

12179611503_601dc0b6e2_b.jpg

to jest prawie makrofotografia. Dlatego nie ma w tle groszufki.... dawała za mało światła odbitego.

korpus działka ma wymiary 1,7x1,7mm, długość lufy całkowita ( wraz z zamkiem i pochwytem): 4,3mm

średnica lufy: 0,15mm. Przeskalowana niestety w stosunku do rzeczywistości prawie 2 razy.... Obawiam się, że lepiej się już mi nie uda - ograniczenia technologii trawienia.

Projekt wymaga jeszcze nieco zmian detalizujących.... pewnie w Kirishimie będą już lepsze działka.

Edytowane przez Gość

Warka Bear napisał:
  volsebix napisał:

Maluje Tamiya i Gunze.

Pzdr

Seba

Jak myslisz? W jakim celu Gunze wymyslil surfacer 1200?

Uwielbiam takie "zlote mysli"

blacman napisał:
Ja nie daję podkładu.Maluję bezpośrednio. Dodaję do farby kropelkę rozpuszczalnika nitro.

Myslalem o Metal Primerze - spodziewalem sie ze tego uzywasz. Wieczorem malowalem z udzialem nitro jest duzo lepiej , dzieki za podpowiedz.

A jak patrze na te dzialka p-lot .... Chyba sprzedam swoje 700-ki .

Pzdr

Seba

Podkład 1200 to w tej skali jak silny śnieg. Pokrywa wszystko gruba warstwą. Ja kiedyś użyłem takiego podkładu, żeby działka z blaszek nabrały "masy". Ale psikać po całości, po relingach, itp, to sobie raczej nie wyobrażam ,-))

• Super Moderator
  spiton napisał:
Podkład 1200 to w tej skali jak silny śnieg. Pokrywa wszystko gruba warstwą. Ja kiedyś użyłem takiego podkładu, żeby działka z blaszek nabrały "masy". Ale psikać po całości, po relingach, itp, to sobie raczej nie wyobrażam ,-))
Psikałeś z puszki czy aero? U mnie, przy sikaniu z aero, nic takiego niepokojącego nie wystapiło