witek@ Napisano 23 Stycznia 2014 Share Napisano 23 Stycznia 2014 1. zawsze mam kłopot aby dobrze dopasować... brak możliwości przesunięcia. to chyba główny powód.2. Ostatnio dostałem opinię negatywną od Jima Baumanna odnośnie CA, na wskutek różnic w rozszerzalności temperaturowej pokład "lubi" sobie odpaść po czasie. Mosiądz się rozszerza a plastik nie bardzo... polecał mi kleje elastyczne. Czy są takowe? Np żywica epoxy elastyczna? ad 1 Racja.....zwłaszcza przy dużym pokładzie na cały kadłub ad 2 nie strasz,że wszystkie moje pokłady za jakiś czas odpadną ;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 23 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2014 ad 2 nie strasz,że wszystkie moje pokłady za jakiś czas odpadną ;-( moje też odpadną - ale mam nadzieję, że ten czas to liczony jest w jednotach dłuższych niż kilka dekad Pewnie w przypadku małych powierzchni klejenia to ma małe znaczenie - pomijalne. Łączenie dużych natomiast - tu bym się nawet zgodził z taką obawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 23 Stycznia 2014 Super Moderator Share Napisano 23 Stycznia 2014 1. zawsze mam kłopot aby dobrze dopasować... brak możliwości przesunięcia. to chyba główny powód.2. Ostatnio dostałem opinię negatywną od Jima Baumanna odnośnie CA, na wskutek różnic w rozszerzalności temperaturowej pokład "lubi" sobie odpaść po czasie. Mosiądz się rozszerza a plastik nie bardzo... polecał mi kleje elastyczne. Czy są takowe? Np żywica epoxy elastyczna? Ad.1 - CA gęsty lub średni - wystarczająca ilość czasu na poprawianie pozycji - wiąże ładnych kilka minut Ad.2 - Zdrowo przesadzone.... Oj zdrowo, zdrowo... O jakiej rozszerzalności termicznej mówimy? O jakich różnicach temperaturowych ? Przecież model (mowa tu o redukcyjnych wystawowych) praktycznie przebywa cały czas w temperaturach zbliżonych do constans... Gdzie tu rozszerzanie się???? Oj, ręce mi opadły... Jeśli dobrze policzone, to 40 cm blaszki miedzianej przy różnicy 1 st Celsjusza zmieni się o 0,0066 mm ! Ludzie, nie dajcie się zwariować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 23 Stycznia 2014 Share Napisano 23 Stycznia 2014 Rany julek ależ tu się dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 24 Stycznia 2014 Share Napisano 24 Stycznia 2014 Zgadzam się z przedmówcą- czasem aż się boję ten wątek otwierać.... :0) A po kolejnych 25 stronach ktoś napisze post "Słuchaj, ale w trzecim bulaju z lewej masz o jeden nit za dużo, tak być nie może!" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 26 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2014 ...... Ad.2 - Zdrowo przesadzone.... Oj zdrowo, zdrowo... O jakiej rozszerzalności termicznej mówimy? O jakich różnicach temperaturowych ? Przecież model (mowa tu o redukcyjnych wystawowych) praktycznie przebywa cały czas w temperaturach zbliżonych do constans... Gdzie tu rozszerzanie się???? Oj, ręce mi opadły... Jeśli dobrze policzone, to 40 cm blaszki miedzianej przy różnicy 1 st Celsjusza zmieni się o 0,0066 mm ! Ludzie, nie dajcie się zwariować Odnosnie klejenia CA. Tu nie chodzi o typowa rozszerzalnosc termincza. Klej w CA maj bardzo dobra wytrzymalosc na rozerwanie - natomiast marną i to bardzo na na ścinanie. I tego wlaśnie powodu mam pewne obawy. Kadlub i poklad wydluzaja sie pewnie o procentowa wartosc podane powyzej lecz plastikowy kadlub "lubi" sie czasem skrecic lub wypaczyć. A wtedy dlugie lącze wykonane z CA niestety sie kruszy... Doswiadczylem tego przy klejeniu pokladu Chitose, gdzie delikatna proba korekty - podgiecia - skonczyla sie po prostu wykruszeniem calosci. Moze klej byl marny. Nie wiem. Ale nie lubie CA w tym zastosowaniu. Tak czy inaczej - na CA go nie wezme Szukam kleja epoxy...znacie Panowie jakiegoś elastycznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warka Bear Napisano 26 Stycznia 2014 Share Napisano 26 Stycznia 2014 Jesli chodzi o elastyczne laczenie "metal - inny material" sprawdza sie od lat szybkoschnacy klej kontaktowy Patex-spray. Jego wada jest wysoka cena. Natrysniety na ABS i HIPS nie rozpuszcza ich. Nie wiem, jak sie zachowa polystyren stosowany w modelach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
volsebix Napisano 26 Stycznia 2014 Share Napisano 26 Stycznia 2014 W 350ce duze kawalki blachy lacze sposobem ktory opisal Zdenek Krcmar w Super Modelu a podpatrzylem troche wczesniej chyba na forum warshipmodels. Przykladam poklad do wyszlifowanego i oczyszczonego plastiku w ktorym wierce wczesniej duzo malych otworow. ( w 350ce 5mm srednicy) . Po przylozeniu kleje na CA tylko krawedzie delikatnie wprowadzajac pomiedzy blache a plastik klej malym drucikiem. Jak poklad chwyci, obracam do gory nogami i wpuszczam w otwory klej epoksydowy ( dwu skladnikowy) . Po dobie trzyma tak ze mozesz w tym wiercic szlifowac etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 26 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2014 Dzieki za rady. Spróbuje może natryskowo. volsebix - pomysł super - niestety nie mam już dostępu do spodniej części pokładu :( . Kadłub jest zamknięty od dołu... tymczasem pomost bojowy Kako prawie gotowy: tak wyszły trawione karabiny 13mm: prawa lufa się cała pobrudziła w czasie montażu - pewnie od brudnej pęsety zakryjemy na czas czyszczenia groszufką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan1965 Napisano 26 Stycznia 2014 Share Napisano 26 Stycznia 2014 Ja p... No comment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 26 Stycznia 2014 Share Napisano 26 Stycznia 2014 Mocna, mała rzecz szalejesz z tymi blaszkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 26 Stycznia 2014 Share Napisano 26 Stycznia 2014 MISTRZ !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 26 Stycznia 2014 Share Napisano 26 Stycznia 2014 Taaaaaa....wymiękłem Przez tą relację coraz rzadziej zasiadam przy Yamashiro . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
volsebix Napisano 26 Stycznia 2014 Share Napisano 26 Stycznia 2014 Mam pytanie , co dajecie pod farbe jako "podklad" na blaszkach ? Pzdr Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 27 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2014 Ja nie daję podkładu.Maluję bezpośrednio. Dodaję do farby kropelkę rozpuszczalnika nitro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
volsebix Napisano 27 Stycznia 2014 Share Napisano 27 Stycznia 2014 Tez do tej pory nie dawalem. A maluje ta sama farba co inne i z wiekszych kawalkow na Yukikaze zaczela mi odlazic. Maluje Tamiya i Gunze. Nitro powiadasz.... sprobuje dzis wieczorem . Pzdr Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 27 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2014 A maluje ta sama farba co inne i z wiekszych kawalkow na Yukikaze zaczela mi odlazic. I pokazuje sie rdza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warka Bear Napisano 27 Stycznia 2014 Share Napisano 27 Stycznia 2014 Maluje Tamiya i Gunze. Pzdr Seba Jak myslisz? W jakim celu Gunze wymyslil surfacer 1200? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 27 Stycznia 2014 Share Napisano 27 Stycznia 2014 jak mogłem przejść obojętnie... gdyby komuś pod nogami plątała się szczęka, to moja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 27 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2014 (edytowane) Witam! fartuchy do armat 203mm z formy odlewniczej wyszły tak: powinno być dobrze.... Jestem zadowolony... Nawet bardzo - ponieważ pierwsze próby zakończyły się tak: przy silnym akompaniamencie łaciny kuchennej Zgadzam się z przedmówcą- czasem aż się boję ten wątek otwierać.... :0) A po kolejnych 25 stronach ktoś napisze post "Słuchaj, ale w trzecim bulaju z lewej masz o jeden nit za dużo, tak być nie może!" Nitowania może nie będziemy póki co roztrząsać , ale korzystając z okazji wrócę na chwilę do tematu działek 25mm. Zrobiłem dziś kilka zdjęć pomalowanych stanowisk podwójnych, wykonanych z blaszki. Wg mnie udało się uzyskać efekt prawie trójwymiarowej lufy. To było bolączką - i główną wadą "płaskich" działek z blaszki. Jak jest - oceńcie sami: to jest prawie makrofotografia. Dlatego nie ma w tle groszufki.... dawała za mało światła odbitego. korpus działka ma wymiary 1,7x1,7mm, długość lufy całkowita ( wraz z zamkiem i pochwytem): 4,3mm średnica lufy: 0,15mm. Przeskalowana niestety w stosunku do rzeczywistości prawie 2 razy.... Obawiam się, że lepiej się już mi nie uda - ograniczenia technologii trawienia. Projekt wymaga jeszcze nieco zmian detalizujących.... pewnie w Kirishimie będą już lepsze działka. Edytowane 27 Stycznia 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 27 Stycznia 2014 Share Napisano 27 Stycznia 2014 Totalnie to wygląda na fotach. Jak udało ci się zaokraglic lufy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 27 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2014 Lufy są delikatnie podtrawione, więc nie mamy kwadratu w przekroju - ale coś na wzór ośmiokąta - no prawie ośmiokąta tłumiki ognia (nie znam poprawnej nazwy...) to delikatna kropelka CA.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
volsebix Napisano 28 Stycznia 2014 Share Napisano 28 Stycznia 2014 Maluje Tamiya i Gunze. Pzdr Seba Jak myslisz? W jakim celu Gunze wymyslil surfacer 1200? Uwielbiam takie "zlote mysli" Ja nie daję podkładu.Maluję bezpośrednio. Dodaję do farby kropelkę rozpuszczalnika nitro. Myslalem o Metal Primerze - spodziewalem sie ze tego uzywasz. Wieczorem malowalem z udzialem nitro jest duzo lepiej , dzieki za podpowiedz. A jak patrze na te dzialka p-lot .... Chyba sprzedam swoje 700-ki . Pzdr Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 28 Stycznia 2014 Share Napisano 28 Stycznia 2014 Podkład 1200 to w tej skali jak silny śnieg. Pokrywa wszystko gruba warstwą. Ja kiedyś użyłem takiego podkładu, żeby działka z blaszek nabrały "masy". Ale psikać po całości, po relingach, itp, to sobie raczej nie wyobrażam ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 28 Stycznia 2014 Super Moderator Share Napisano 28 Stycznia 2014 Podkład 1200 to w tej skali jak silny śnieg. Pokrywa wszystko gruba warstwą. Ja kiedyś użyłem takiego podkładu, żeby działka z blaszek nabrały "masy". Ale psikać po całości, po relingach, itp, to sobie raczej nie wyobrażam ,-))Psikałeś z puszki czy aero? U mnie, przy sikaniu z aero, nic takiego niepokojącego nie wystapiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi