Merten Napisano 13 Stycznia 2014 Share Napisano 13 Stycznia 2014 Mam nadzieję, że lufa nie jest cała gwintowana? Bo jakby co na 8 mm kaliber, to już chyba trzeba mieć zezwolenie jak na ostrą broń. Fajnie, że projekt się rozwija! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 13 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2014 Niestety brak gwintu. Kolega, który ja wykonywał nie ma takich narzędzi. poszukam u siebie na miejscu - może jakis magik się znajdzie i pomoże. Więc na razie to jeszcze nie jest broń ostra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 13 Stycznia 2014 Share Napisano 13 Stycznia 2014 Dość często tu zaglądam i obserwuję postępy .Zdecydowanie wolę nietypowe warsztaty ( a nie kolejnego Tygrysa czy Panterę) Ile ten zespół lufy ma długości? .Widzę że kolega Andrzej wykonał kolejny kawał dobrej roboty tym razem w kalibrze 280mm, dla mnie zrobił kompletną lufę ale w znacznie mniejszym kalibrze 8"(203mm).Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 14 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2014 Całe 41 cm długości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 14 Stycznia 2014 Share Napisano 14 Stycznia 2014 Brak gwintu w dziale to jednak spory problem. Postaraj się chociaż jakąś wkładkę skombinować. Masz plastikową lufkę, więc może dałoby się na jej bazie odlać żywiczną wkładkę o długości kilku cm. Oczywiście kibicuję dalej, bo temat fantastyczny. Z tego co wiem metalowa lufa może wymagać wzmocnień na konstrukcji bo sporo więcej waży. Pozdrawiam. Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 14 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2014 Dlatego prawdopodobnie będzie lufa w pozycji poziomej. Zresztą muszę skombinować wagę i zważyć tę lufę. Ten najgrubszy element jest z miedzi, reszta to amelinium Może nie będzie aż tak źle, tym bardziej, że lufa jest osadzona na 35 mm w jarzmie, problemem może być wytrzymałość samego elementu podnoszenia całego działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 14 Stycznia 2014 Share Napisano 14 Stycznia 2014 Myślę, że warto pokombinować ze wzmocnieniami Krzysiu. Jednak w pozycji do wystrzału wygląda ciekawiej A co do gwintu - to pomysł z żywiczną wkładką sam mi się nasunął i chyba takie coś jesteś w stanie załatwić - nie musi być gwint na całej długości bo i tak tego nie widać - starczy pierwsze 5 cm u góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 14 Stycznia 2014 Share Napisano 14 Stycznia 2014 W moim M4 mam lufę prawie takiej samej długości ;) Wielki szacun za samozaparcie i wybór modelu Keep calm and modeluj dalej :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 14 Stycznia 2014 Share Napisano 14 Stycznia 2014 Nie znalazłem szczegółowej konstrukcji łoża tego działa ale z tego co widziałem lufa była podnoszona siłownikiem, zrób tłok tego siłownika z jakiegoś wałka metalowego ,powinien to utrzymać, a i wyglądało to będzie o wiele lepiej.Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Order81 Napisano 19 Stycznia 2014 Share Napisano 19 Stycznia 2014 Dlatego prawdopodobnie będzie lufa w pozycji poziomej. Zresztą muszę skombinować wagę i zważyć tę lufę. Ten najgrubszy element jest z miedzi, reszta to amelinium Może nie będzie aż tak źle, tym bardziej, że lufa jest osadzona na 35 mm w jarzmie, problemem może być wytrzymałość samego elementu podnoszenia całego działa. Witam mała poprawka o nie miedz tylko mosiądz Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Order81 Napisano 19 Stycznia 2014 Share Napisano 19 Stycznia 2014 Niestety brak gwintu. Kolega, który ja wykonywał nie ma takich narzędzi. poszukam u siebie na miejscu - może jakis magik się znajdzie i pomoże. Więc na razie to jeszcze nie jest broń ostra Z gwintem jest taki problem że, tak mi się wydaje nie jest to gwint w sensie gwintu np. jak w nakrętce tylko jest to gwint o bardzo dużym skoku jest to raczej kanałek bądź kilka kanałków naciętych w kształt lini śrubowej.Więc trudno jest takie coś wykonać jak niema czym. Gdyby ktoś miał zdjęcie takiego gwintu to z chęcią to zobaczę. Pozdrawiam. Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 19 Stycznia 2014 Share Napisano 19 Stycznia 2014 Trochę słabo widać, ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Order81 Napisano 19 Stycznia 2014 Share Napisano 19 Stycznia 2014 Trochę słabo widać, ale... Dzięki za zdjęcie. Tak dokładnie widać ze to są nacięte linie śrubowe oczywiście jest to odmiana gwintu ale raczej śruby by w to nie wkręcił. Takie armaty były wykonywane na maszynach zwanych przeciągarki. Nie wykonuje się tego narzędziem typu gwintownik tylko specjalnym przeciągaczem. Tak są wykonywane chyba wszystkie lufy gwintowane czy to karabinowe czy armatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 19 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2014 W zestawie od Trumpetera owszem jest taki prosty gwint, jak pokazany wyżej, ja z kolei znalazłem taki - lufa w sklepie do sprzedaży : A tutaj zdjęcie zdobycznego działa - niewyraźne, ale chyba jest prosty gwint : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 19 Stycznia 2014 Share Napisano 19 Stycznia 2014 A gdzie Twoje fotki z postępu prac? Pewnikiem masz już co pokazywać, więc przypominam, że my tu na to czekamy! Ostatnio pokazywałeś lekko napoczęte wózki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Order81 Napisano 19 Stycznia 2014 Share Napisano 19 Stycznia 2014 W zestawie od Trumpetera owszem jest taki prosty gwint, jak pokazany wyżej, ja z kolei znalazłem taki - lufa w sklepie do sprzedaży : A tutaj zdjęcie zdobycznego działa - niewyraźne, ale chyba jest prosty gwint : Ta lufa sklepowa ma jeden poważny błąd tzn te linie na pewno nie były takie gęste co widać na zdjęciu tych wyjść jest chyba 12 i na pewno nie widać że te rowki są skręcone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 19 Stycznia 2014 Share Napisano 19 Stycznia 2014 Trochę też wygląd tych rowków zależał od stopnia zużycia... chociaż akurat te armaty spod Anzio trochę się nastrzelały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 19 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2014 Wywołany o nowe zdjęcia - wstawiam Wózek - ogólnie niektóre miejsca jeszcze do gipsowania i szlifowania - tak to bywa. Ostatecznie i tak wózek będzie lądował w jakimś płynie, aby pozbyć się farb z kół i ze spodu. Strasznie mnie męczy ten element Poniżej zdjęcia podstawy samego działa - tutaj już lepiej to wygląda Elementy fototrawione przyjdą dopiero na końcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 22 Stycznia 2014 Share Napisano 22 Stycznia 2014 Widzę, że cały czas do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Stycznia 2014 Share Napisano 22 Stycznia 2014 Ciężko te będzie fotografować, taki kolos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 28 Lutego 2014 Share Napisano 28 Lutego 2014 Miesiąc minął i co?? Koleje w odwrocie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 2 Marca 2014 Autor Share Napisano 2 Marca 2014 Witam. Nie w odwrocie, po prostu trochę choroby, lenistwa i parę innych czynników. Powoli do przodu I. Elektryka działa : II. Trochę drobiazgów - elementy fototrawione to dla mnie cały czas nowość : - dołożyłem zestaw blach fototrawionych do tego modelu z Dragona i powoli go wykorzystuję, między innymi przy kołach. - mocowanie działa na platformie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 2 Marca 2014 Autor Share Napisano 2 Marca 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 2 Marca 2014 Share Napisano 2 Marca 2014 No i to ja rozumiem! Ładniuśki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 4 Marca 2014 Autor Share Napisano 4 Marca 2014 Mały update - powolutku coś tam gdzieś... Na dwóch ostatnich zdjęciach widać, że ze skrzyni zgubiłem jedno fototrawione zamknięcie - już przyklejone, zguba się znalazła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi