Skocz do zawartości

280mm K5(E) Leopold/Robert German Railroad Gun 1:35

tu_es

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 156
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dość często tu zaglądam i obserwuję postępy .Zdecydowanie wolę nietypowe warsztaty ( a nie kolejnego Tygrysa czy Panterę) Ile ten zespół lufy ma długości? .Widzę że kolega Andrzej wykonał kolejny kawał dobrej roboty tym razem w kalibrze 280mm, dla mnie zrobił kompletną lufę ale w znacznie mniejszym kalibrze 8"(203mm).Pozdrawiam M1A1(HA)

Brak gwintu w dziale to jednak spory problem. Postaraj się chociaż jakąś wkładkę skombinować. Masz plastikową lufkę, więc może dałoby się na jej bazie odlać żywiczną wkładkę o długości kilku cm. Oczywiście kibicuję dalej, bo temat fantastyczny.

Z tego co wiem metalowa lufa może wymagać wzmocnień na konstrukcji bo sporo więcej waży.

Pozdrawiam.

Marcin.

Dlatego prawdopodobnie będzie lufa w pozycji poziomej. Zresztą muszę skombinować wagę i zważyć tę lufę. Ten najgrubszy element jest z miedzi, reszta to amelinium

Może nie będzie aż tak źle, tym bardziej, że lufa jest osadzona na 35 mm w jarzmie, problemem może być wytrzymałość samego elementu podnoszenia całego działa.

Myślę, że warto pokombinować ze wzmocnieniami Krzysiu. Jednak w pozycji do wystrzału wygląda ciekawiej

A co do gwintu - to pomysł z żywiczną wkładką sam mi się nasunął i chyba takie coś jesteś w stanie załatwić - nie musi być gwint na całej długości bo i tak tego nie widać - starczy pierwsze 5 cm u góry

W moim M4 mam lufę prawie takiej samej długości ;)

Wielki szacun za samozaparcie i wybór modelu

Keep calm and modeluj dalej :D:D

Nie znalazłem szczegółowej konstrukcji łoża tego działa ale z tego co widziałem lufa była podnoszona siłownikiem, zrób tłok tego siłownika z jakiegoś wałka metalowego ,powinien to utrzymać, a i wyglądało to będzie o wiele lepiej.Pozdrawiam M1A1(HA)

Dlatego prawdopodobnie będzie lufa w pozycji poziomej. Zresztą muszę skombinować wagę i zważyć tę lufę. Ten najgrubszy element jest z miedzi, reszta to amelinium

Może nie będzie aż tak źle, tym bardziej, że lufa jest osadzona na 35 mm w jarzmie, problemem może być wytrzymałość samego elementu podnoszenia całego działa.

Witam mała poprawka o nie miedz tylko mosiądz

Pozdrawiam.

Niestety brak gwintu. Kolega, który ja wykonywał nie ma takich narzędzi. poszukam u siebie na miejscu - może jakis magik się znajdzie i pomoże. Więc na razie to jeszcze nie jest broń ostra

Z gwintem jest taki problem że, tak mi się wydaje nie jest to gwint w sensie gwintu np. jak w nakrętce tylko jest to gwint o bardzo dużym skoku jest to raczej kanałek bądź kilka kanałków naciętych w kształt lini śrubowej.Więc trudno jest takie coś wykonać jak niema czym.

Gdyby ktoś miał zdjęcie takiego gwintu to z chęcią to zobaczę.

Pozdrawiam.

Andrzej

Trochę słabo widać, ale...

Nowyobraz.png

Dzięki za zdjęcie.

Tak dokładnie widać ze to są nacięte linie śrubowe oczywiście jest to odmiana gwintu ale raczej śruby by w to nie wkręcił.

Takie armaty były wykonywane na maszynach zwanych przeciągarki. Nie wykonuje się tego narzędziem typu gwintownik tylko specjalnym przeciągaczem. Tak są wykonywane chyba wszystkie lufy gwintowane czy to karabinowe czy armatnie.

W zestawie od Trumpetera owszem jest taki prosty gwint, jak pokazany wyżej, ja z kolei znalazłem taki - lufa w sklepie do sprzedaży :

Rysunek_3.jpg

A tutaj zdjęcie zdobycznego działa - niewyraźne, ale chyba jest prosty gwint :

52.jpg

W zestawie od Trumpetera owszem jest taki prosty gwint, jak pokazany wyżej, ja z kolei znalazłem taki - lufa w sklepie do sprzedaży :

Rysunek_3.jpg

A tutaj zdjęcie zdobycznego działa - niewyraźne, ale chyba jest prosty gwint :

52.jpg

Ta lufa sklepowa ma jeden poważny błąd tzn te linie na pewno nie były takie gęste co widać na zdjęciu tych wyjść jest chyba 12 i na pewno nie widać że te rowki są skręcone.

Wywołany o nowe zdjęcia - wstawiam

Wózek - ogólnie niektóre miejsca jeszcze do gipsowania i szlifowania - tak to bywa. Ostatecznie i tak wózek będzie lądował w jakimś płynie, aby pozbyć się farb z kół i ze spodu. Strasznie mnie męczy ten element

SAM_1476.JPG

SAM_1482.JPG

SAM_1486.JPG

SAM_1487.JPG

SAM_1491.JPG

SAM_1496.JPG

SAM_1498.JPG

SAM_1501.JPG

SAM_1502.JPG

Poniżej zdjęcia podstawy samego działa - tutaj już lepiej to wygląda

SAM_1503.JPG

SAM_1507.JPG

SAM_1509.JPG

SAM_1511.JPG

SAM_1513.JPG

SAM_1516.JPG

SAM_1517.JPG

SAM_1520.JPG

SAM_1523.JPG

SAM_1525.JPG

SAM_1526.JPG

Elementy fototrawione przyjdą dopiero na końcu.

• 1 month later...

Witam. Nie w odwrocie, po prostu trochę choroby, lenistwa i parę innych czynników. Powoli do przodu

I. Elektryka działa :

SAM_1559.JPG?gl=PL

IMG_20140213_213745.jpg?gl=PL

IMG_20140214_203832.jpg?gl=PL

SAM_1583.JPG?gl=PL

SAM_1585.JPG?gl=PL

IMG_20140213_221213.jpg?gl=PL

SAM_1595.JPG?gl=PL

II. Trochę drobiazgów - elementy fototrawione to dla mnie cały czas nowość :

IMG_20140219_112522.jpg?gl=PL

IMG_20140221_130526.jpg?gl=PL

- dołożyłem zestaw blach fototrawionych do tego modelu z Dragona i powoli go wykorzystuję, między innymi przy kołach.

SAM_1632.JPG?gl=PL

SAM_1634.JPG?gl=PL

- mocowanie działa na platformie.

IMG_20140219_064829.jpg?gl=PL

IMG_20140219_064846.jpg?gl=PL

IMG_20140219_064908.jpg?gl=PL

IMG_20140219_065041.jpg?gl=PL

IMG_20140219_065308.jpg?gl=PL

IMG_20140219_065342.jpg?gl=PL

Mały update - powolutku coś tam gdzieś...

SAM_1667.JPG

SAM_1672.JPG

SAM_1653.JPG

SAM_1650.JPG

SAM_1652.JPG

SAM_1665.JPG

SAM_1662.JPG

Na dwóch ostatnich zdjęciach widać, że ze skrzyni zgubiłem jedno fototrawione zamknięcie - już przyklejone, zguba się znalazła