Skocz do zawartości

Okrętowe nowości i zapowiedzi modelarskie

Jędrek

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, LuisNazarioDeLama napisał:

Problem w tym że to nie jest żadną nowość. Nowością mogłoby być dodawanie fototrawionego pokładu lotniczego tak jak to zrobili w wydaniu Sakawy.

Do Sakawy dali pewnie dlatego, że do niego nie było dużego zestawu upgrejdującego. Zresztą akurat ten okręt miał ten pokład najbardziej zredukowany, więc nie wykosztowali się zbyt mocno na materiał. 😄

Edytowane przez witox

To wszystko było w tych dużych pudełkowych zestawach, których firma nie chce wznawiać. Gdzieś ktoś kiedyś pisał, że pytał o nie ludzi związanych z Hasegawą i  usłyszał, że po wzrostach cen związanych z COVID-19 i wojną na Ukrainie nie bardzo opłaca się je ponownie wydawać.  Możliwe, że tak jest.

Zestawów samolotów pokładowych w 1:350 też dranie z Hasegawy nie wznawiają od lat, a wszystkie dawno temu się wyprzedały... Trzeba kupować Fujimi (także trudno dostępne) lub Trumpetera (z wyraźnie gorszym detalem) 😛 

W dniu 23.10.2024 o 20:40, Dudzio napisał:

A widział ktoś może jakieś porównanie Yamato 1/350 od Bordera i Very Fire? Ja mogę znaleźć tylko porównanie VF ze starą Tamiyą i oddzielne materiały dla BM i VF.

Na pierwszy rzut oka wydaje się, że plusem Very Fire jest to, że daje w komplecie drewniany podkład (wersja deluxe), natomiast za Borderem przemawia jakieś dwieście złotych niższa cena, jest chyba mniej "poszatkowany" niepotrzebnie na części, tj. łatwiej sklejalny oraz ma lepszej jakości wydruki w 3d. Wydaje się, że jeżeli komuś nie zależy na drewnianym podkładzie to nie warto dopłacać do VF.

Ale żeby to zweryfikować, to dobrze byłoby obejrzeć oba modele obok siebie.

Proszę, chciałeś mieć porównanie i oto jest 

• Like 1
  • Thanks 1

W dniu 5.11.2024 o 20:02, Dudzio napisał:

Zestawów samolotów pokładowych w 1:350 też dranie z Hasegawy nie wznawiają od lat, a wszystkie dawno temu się wyprzedały... Trzeba kupować Fujimi (także trudno dostępne) lub Trumpetera (z wyraźnie gorszym detalem) 😛 

Tak, one są trudno dostępne. Ale Hasegawa ogólnie trochę jedzie na oparach.

Podobna sytuacja jest z Dragonem i jego zestawami samolotów amerykańskich - wyszły jako zestawy chyba tylko raz, a są zdecydowanie lepsze od Trumpkowych.

W dniu 23.10.2024 o 20:40, Dudzio napisał:

A widział ktoś może jakieś porównanie Yamato 1/350 od Bordera i Very Fire? Ja mogę znaleźć tylko porównanie VF ze starą Tamiyą i oddzielne materiały dla BM i VF.

Na pierwszy rzut oka wydaje się, że plusem Very Fire jest to, że daje w komplecie drewniany podkład (wersja deluxe), natomiast za Borderem przemawia jakieś dwieście złotych niższa cena, jest chyba mniej "poszatkowany" niepotrzebnie na części, tj. łatwiej sklejalny oraz ma lepszej jakości wydruki w 3d. Wydaje się, że jeżeli komuś nie zależy na drewnianym podkładzie to nie warto dopłacać do VF.

Ale żeby to zweryfikować, to dobrze byłoby obejrzeć oba modele obok siebie.

Edytowane przez Andrzej1971
dodanie komentarza

chyba nie było....  

zestaw FiveStar na bogato pod uboota w 1/144

fsm144001_0.thumb.jpg.f021c6c289c3eaaff946e90ff44f97c1.jpg

fsm144001_2.thumb.jpg.c7291bd27d04e9cb6da2560464b3cd57.jpg

blaHy, mosiUNC , drÓk 3D  .....   aż kapie złotem   :szczerbol:  

fsm144001_4.thumb.jpg.3aad0434a2aaac293ba20af074b33824.jpg

fsm144001_5.thumb.jpg.3801a6ca38a17fe494b20b75465e2f72.jpg

fsm144001_7.thumb.jpg.99270b8aa7b430b3302e91ee8acbe849.jpg

jest też opcja pod ludziki - można wykonać scenę ładowania torpedy  :

fsm144001_9.jpg.c5ab33dbf6270b63fd9eceee718c0682.jpg

zestaw waloryzacyjny jest dedykowany do tego modelu trumpka :

t1.jpg.91eada13f98945cb113d473c4dc476f4.jpg

Edytowane przez M.A.V.
  • Like 1

9 godzin temu, M.A.V. napisał:

no to zaskoczyli...     :haha:

cały modelarski świat wstrzymał oddech bo takiego rarytasa nikt nie wydał od dekad   

Wiesz Zbychu oni na tym maja zarabiac, a ten szajs, podobnie jak dwusmark czy jajamot zawsze sie sprzeda.  Ciekawe tematy to robia jakies niszowe firmy w drukach 3D czy innej żywicy. Może z czasem jakość tych produkcji przestanie być niszowa :haha:

Nie dla każdego ciekawe jest to samo.  Szczyt rozwoju pancerników czy krążowników liniowych wg mnie akurat jest ciekawy, bardziej niż jakieś małe łajby w stylu holownika portowego czy łodzi patrolowej których wpływ na historię był znikomy.

I "ten szajs" nowego Hooda w dobrej jakości na pewno kupię.

50 minut temu, Szydercza Gała napisał:

Wiesz Zbychu oni na tym maja zarabiac, a ten szajs, podobnie jak dwusmark czy jajamot zawsze sie sprzeda. 

coś w tym jest...  

to chyba ciągle ta pierwotna atawistyczna  rywalizacja między facetami modelarzami  --->  kto ma większego i lepszego jajmato 

:haha::haha::haha:

ewolucja skali też zdaje się to potwierdzać  --- > było 1/400 , potem 1/350 , teraz 1/200.... za 5 lat zacznie się wysyp 1/100

EDIT  -------------------

6 minut temu, tcl74 napisał:

I "ten szajs" nowego Hooda w dobrej jakości na pewno kupię.

żeby sklejać czy do magazynu na chomikowanie ?

Edytowane przez M.A.V.

47 minut temu, Szydercza Gała napisał:

Wiesz Zbychu oni na tym maja zarabiac, a ten szajs, podobnie jak dwusmark czy jajamot zawsze sie sprzeda.  Ciekawe tematy to robia jakies niszowe firmy w drukach 3D czy innej żywicy. Może z czasem jakość tych produkcji przestanie być niszowa :haha:

Dla mnie akurat to temat ciekawy, wiem jaką jakoś prezentuje zestaw Trumpetera z którym walczę od 4 lat.

Yamato VF też jest fajny.

Nie wiem co dla Ciebie jest ciekawe, skoro nazywasz "szajsem" ten liniowiec.

Celowo bez znaku zapytania, bo mnie akurat to nie interesuje, co Ty uważasz za ciekawe, aby za wszelką cenę być "oryginalny".

• Haha 1

1 minutę temu, dzidas71 napisał:

Nie wiem co dla Ciebie jest ciekawe, skoro nazywasz "szajsem" ten liniowiec.

mnie subiektywnie to z wielgaśnych angoli najbardziej by rajcował w 1/350 porządny Rodney albo Tiger 

no ale kupić to i tak bym nie kupił  :haha:

Panowie chociaż raz na miesiąc muszą napisać jakiś hejt na Yamato, Bismarcka a teraz na Hooda. Już znamy wasze zdanie na ten temat - proponuję założyć gdzieś "na dole" nowy wątek np - tematy znienawidzone i tam się wyżywać. Tu proponuję pisać co pojawia się nowego zgodnie z tytułem działu.

Jeśli Rodneya wydałoby 5 firm w kilku wznowieniach to też by się pewnie stał "szajsem"

Edytowane przez tcl74
.

5 minut temu, tcl74 napisał:

Panowie chociaż raz na miesiąc muszą napisać jakiś hejt na Yamato, Bismarcka a teraz na Hooda. Już znamy wasze zdanie na ten temat - proponuję założyć gdzieś "na dole" nowy wątek np - tematy znienawidzone i tam się wyżywać. Tu proponuję pisać co pojawia się nowego zgodnie z tytułem działu.

Pełna zgoda !