Grzegorz Napisano 31 Grudnia 2008 Autor Napisano 31 Grudnia 2008 Grzebiąc w linkach, natrafiłem jeszcze na coś takiego... D-30 z Egiptu, na kadłubie T-34... Cytuj
Barthass Napisano 31 Grudnia 2008 Napisano 31 Grudnia 2008 Grzebiąc w linkach, natrafiłem jeszcze na coś takiego...D-30 z Egiptu, na kadłubie T-34... Ha, tego bydlaka wszyscy dobrze znamy Tak brzydki, że aż piękny Cytuj
Grzegorz Napisano 31 Grudnia 2008 Autor Napisano 31 Grudnia 2008 Zaintrygowało mnie pytanie o skrzynki w dziale samobieżnym z BS-3... Dlatego te zdjęcia z D-30 (bo to są podobne modernizacje...)... Rosjanie twierdza, ze z powodu takiej modernizacji, zapas amunicji był bardzo ograniczony, a przemieszczanie amunicji 100mm z kadłuba do wieży było wręcz nie możliwe z powodu wielkości samego działa (łatwo to można porównać nakładając przekroje działa 85mm i BS-3, na wieżę T-34...) i przesłonięcia otworu nad którym normalnie spoczywała wieża. Hm... Mogło być tak, ze w kadłubie nie było wcale skrzynek z amunicją do BS-3... Z tego powodu Syryjska modernizacja miała skrzynki amunicyjne na kadłubie. Cytuj
Tomek Mroczkowski Napisano 4 Stycznia 2009 Napisano 4 Stycznia 2009 Szukam zdjęć Goździków z 16 Pomorskiego Pułku Artylerii, googlowałem ale tylko 3 zdjęcia znalazłem Cytuj
tytus Napisano 6 Stycznia 2009 Napisano 6 Stycznia 2009 (edytowane) Witam!!! Poszukuję informacji o cysternach służących na polskich lotniskach w latach 1945-1960. Jakie to były pojazdy (na jakich podwoziach). Może ktoś z Szanownego Grona posiada informacje, rysunki albo zdjęcia. Temat może nadaje się bardziej do działu z pojazdami ale zamieściłem go tutaj ze względu na to, że chodzi o pojazdy służące na lotniskach, więc Koleżanki i Koledzy lotnicy chyba będą widzieli więcej o tych pojazdach. Jeżeli ktoś coś wie proszę mnie oświecić. Z góry dziękuję za informacje. Pozdrawiam!!! Edit: Panowie czy myślicie, że mogły to być takie pojazdy: http://www.armchairgeneral.com/rkkaww2/galleries/Special_auto/special_refuel.htm ??? Edytowane 12 Stycznia 2009 przez Gość Cytuj
Barthass Napisano 12 Stycznia 2009 Napisano 12 Stycznia 2009 Hehe, a nie jest to przypadkiem znowu jakiś fotomontaż?? Cytuj
Mierzu Napisano 12 Stycznia 2009 Napisano 12 Stycznia 2009 To jest fotomontaż ( nota bene dobry). A to oryginalne zdjęcie przed fotomontażem. Cytuj
pioter Napisano 18 Stycznia 2009 Napisano 18 Stycznia 2009 Mam problem: wlasnie robie sobie SU-57 i zahamowaly mnie pojemniki na amunicje. W Hunnicacie, Osprey'u itp wszystkie zamieszczone zdjecia przedstawiaja pojemnik w tyle pomiedzy zbiornikami paliwa. Jednak w publikacji Kagero sa one po bokach (widac resztki chyba drzwiczek) Co faktycznie jezdzilo u Sowietow ? Wydaje mi sie ze propozycja pierwsza to chyba prototypy, ale wlasnie tego nie jestem pewien. Prosze o pomoc Cytuj
TankRed1070 Napisano 22 Stycznia 2009 Napisano 22 Stycznia 2009 Zaintrygowało mnie pytanie o skrzynki w dziale samobieżnym z BS-3... Dlatego te zdjęcia z D-30 (bo to są podobne modernizacje...)... Rosjanie twierdza, ze z powodu takiej modernizacji, zapas amunicji był bardzo ograniczony, a przemieszczanie amunicji 100mm z kadłuba do wieży było wręcz nie możliwe z powodu wielkości samego działa (łatwo to można porównać nakładając przekroje działa 85mm i BS-3, na wieżę T-34...) i przesłonięcia otworu nad którym normalnie spoczywała wieża. Hm... Mogło być tak, ze w kadłubie nie było wcale skrzynek z amunicją do BS-3... Z tego powodu Syryjska modernizacja miała skrzynki amunicyjne na kadłubie. Kurcze! Dopiero teraz znalazłem Twoją odpowiedź. Dzięki! Myślę, że to wyczerpuje w zasadzie temat. Zakładam, że w kadłubie nie było amunicji i wnętrze pozostawie puste. W sumie to mało pocisków nieli do tej pukawki i coraz bardziej się przekonuję, że musiała to być broń głównie psychologiczna, a wrazie użycia najbardziej niebezpieczna dla samej załogi. Masz może Grzegorzu jakieś fotki drewnianych skrzynek do samego działa? Może kilka bym ustawił obok pojazdu? Pozdrawiam i dziękuję! Cytuj
jager27 Napisano 24 Stycznia 2009 Napisano 24 Stycznia 2009 Czy ma ktoś zdjęcia czołgu IS-3 z czasów II wojny światowej? Chciałbym skleić model IS-a 3 ale nie interesują mnie czołgi powojenne. Jak ktoś ma to bardzo proszę o wrzucenie ich tutaj. Cytuj
kat Napisano 24 Stycznia 2009 Napisano 24 Stycznia 2009 Szukam zdjęć armaty Ł-11 stosowanej we wczesnych T-34 (1940) i KW-1 Cytuj
Grzegorz Napisano 24 Stycznia 2009 Autor Napisano 24 Stycznia 2009 Szukam zdjęć armaty Ł-11 stosowanej we wczesnych T-34 (1940) i KW-1Wpisz w internet пушка Л-11 i powiedz mu, ze z pozdrowieniami ode mnie... W rosyjskim necie szybciej coś odszukasz... Gdzieś, kiedyś kojarzę jakąś instrukcję do tej armaty, ale nie sądzę abym to teraz znalazł... Ps... I tak z innej beczki to pomyliłeś tematy Kat... Cytuj
kat Napisano 24 Stycznia 2009 Napisano 24 Stycznia 2009 Wpisz w internet пушка Л-11 i powiedz mu, ze z pozdrowieniami ode mnie... W ten sposób też szukałem, nie wyskakuje nic ciekawego poza jednym rysunkiem z lewej strony i z tyłu oraz paroma zdjęciami czołgu Ps... I tak z innej beczki to pomyliłeś tematy Kat... No właśnie nie byłem pewien czy to powinno być tu, czy może w wątku o byłym UW czy tez może jeszcze w zupełnie nowym temacie. A jak byś przypadkiem znalazł instrukcje to by było super Pozdrawiam Cytuj
Grzegorz Napisano 25 Stycznia 2009 Autor Napisano 25 Stycznia 2009 Nie szukaj w zdjęciach tylko w tekstach... Cytuj
mart72 Napisano 25 Stycznia 2009 Napisano 25 Stycznia 2009 Czy ma ktoś zdjęcia czołgu IS-3 z czasów II wojny światowej? Chciałbym skleić model IS-a 3 ale nie interesują mnie czołgi powojenne. Jak ktoś ma to bardzo proszę o wrzucenie ich tutaj. Takich zdjęć nie znajdziesz niestety, chyba, że prototypów. Cytuj
Grzegorz Napisano 25 Stycznia 2009 Autor Napisano 25 Stycznia 2009 Czy ma ktoś zdjęcia czołgu IS-3 z czasów II wojny światowej? Chciałbym skleić model IS-a 3 ale nie interesują mnie czołgi powojenne. Jak ktoś ma to bardzo proszę o wrzucenie ich tutaj. Takich zdjęć nie znajdziesz niestety, chyba, że prototypów. Jager powinieneś sprawdzić w jakim okresie IS-3 były w służbie "liniowej"... Cytuj
HubertK Napisano 31 Stycznia 2009 Napisano 31 Stycznia 2009 Witam Orientuje się ktoś co to za armata? Kraj/lata produkcji? Cytuj
Grzegorz Napisano 31 Stycznia 2009 Autor Napisano 31 Stycznia 2009 85 mm D-44 (N, M, NM...)armata dywizyjna, produkowana w Polsce na licencji ZSRR w latach 55-65. Cytuj
pioter Napisano 1 Lutego 2009 Napisano 1 Lutego 2009 Pytanie dla znawcow T-55 Czy T-55 majace system PW-LWD jezdzily wylacznie z tralama (KMT-3,4) czy rowniez bez nich ? Cytuj
Grzegorz Napisano 1 Lutego 2009 Autor Napisano 1 Lutego 2009 ................................... Czy T-55 majace system PW-LWD jezdzily wylacznie z tralama (KMT-3,4) czy rowniez bez nich ? Rozumiem, że pytasz o Przewoźne Wyrzutnie Ładunków Wydłużonych Dużych (czasem be z słowa dużych...), bo jeśli tak to ładunki wydłużone były stosowane w każdej konfiguracje, więc również bez trałów i z trałami i nie tylko z T-55. Najczęściej widziana konfiguracja T-55 z PW-ŁWD to czołg z elementami KMT-5 (tzw. czołg torujący...). Cytuj
pioter Napisano 1 Lutego 2009 Napisano 1 Lutego 2009 I jaszcze jedno. Mam rysunki (1/72) nie moge jednak znalesc zdjec tych pojemnikow (Google juz przelecielem) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi