Skocz do zawartości

SZUKAMY informacji i zdjęć o sprzęcie byłego UW...

Grzegorz

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś z kolegów forumowiczów jest w stanie mi powiedzieć:

- jaka to wersja t-72, jakiej produkcji;

- z jakiego okresu pochodzi to zdjęcie;

- jaka to jednostka;

- co to za napis na reflektorze.

Chcę zbudować model tego konkretnego pojazdu dlatego przydałyby mi się te informacje. Pozdrawiam.

th_t-72_column.jpg

Poratujcie Koledzy! Ojciec zakupił Revella z kilkoma dodatkami, a nigdzie nie mogę znaleźć porządnego walk-aroundu pokazującego kilka ważnych elementów, jak przedni pancerz, lufa etc. Na dishmodels jest Bereza, a więc trochę inny model. Pomoże ktoś?

Tomek

Mam pytanie co do wersji M1 czołgu T-72 oferowanej przez Revella w skali 1/72. Czy z tego zestawu można wykonać wóz w malowaniu Armii Czerwonej? Czy wersja M1 występowała tylko poza granicami ZSRR? Model Revella jest bardzo dobrze opracowany jeżeli chodzi o składalność, dlatego się na niego skusiłem, jednak teraz nie wiem, czy będę mógł go wykonać w Radzieckim malowaniu. Z tego co się orientuję, to T-72M1 jest wersją eksportową T-72A. Dużo przeróbek by mnie czekało przy robieniu czołgu Radzieckiego? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

Kuba Pionko

PiotrekM>> nasz wyrób z Bumaru w wersji m1, napis na reflektorze to "2kcz" czyli druga kompania czołgów. Okres zdjęcia tak jak pisał Peter. Jednostke zidentyfikować trudno, bo "2kcz" może być wszędzie. Ogólnie żeby robić model pod t kokretne zdjęcie to średni pomysł, bo nie widać nawet numerów taktycznych.

No i w końcu moje pytanko: gdzie moontowano priorytet drogowy w BWP-1 LWP? Tak przegladam zdięcia i na wiekszości tego w ogóle nie ma...

Pozwolę sobie skopiowac pytanie z innego watku.. ktoś ma diagram instalacji paliwowej wT-54 ale tej wersji z tymi niesymetrycznymi zbiornikami na paliwo umieszczonymi pod wieżą?(przydałoby sie również rozmieszczenie wyposażenia zewnętrznego)

dsc00107z.th.jpg

W tych latach często wyróżnikiem ( tej wersji? )był znak priorytetu drogowego montowany centralnie z przodu.

• 3 weeks later...

Czytałem ostatnio [w piśmie " Karta " , nr41 z roku 2004] ciekawy artykuł o udziale LWP w interwencji w Czechosłowacji z roku 1968. W raporcie podsumowującym początkowe działania 2 Armii wymienione są "niedomogi sprzętowe i organizacyjne" , autor narzekał m.in. na "Jawory", BAT-y i SMT. Moje pytanie - co to za sprzęt, zupełnie się na tym nie znam?

Aha - w tymże numerze kilka fajnych fotek z powitania wracających wojsk : slogany wymalowane na pojazdach wręcz urzekają poetyką ;) : "CSRS do widzenia przed nami ojczysta ziemia" albo taki " Każdy Polak to dzielny wojak"

PiotrekM>> nasz wyrób z Bumaru w wersji m1, napis na reflektorze to "2kcz" czyli druga kompania czołgów. Okres zdjęcia tak jak pisał Peter. Jednostke zidentyfikować trudno, bo "2kcz" może być wszędzie. Ogólnie żeby robić model pod t kokretne zdjęcie to średni pomysł, bo nie widać nawet numerów taktycznych.

Czy ja wiem czy taki średni, numer sobie jakiś przyjmę, jakoś z tym przeżyję . Szukałem zdjęć podobnych polskich T-72M1 ale zbyt wiele nie znalazłem, może za słabo szukałem. Może ktoś poleci mi jakieś źródło.

Chodzi mi raczej o wersję z fartuchami i dozbrojoną przednią płytą pancerza. Mam model Tamiya i nie bardzo mam ochotę na przeróbki bo mam już za dużo modeli rozgrzebanych.

Pytanie nr 2:

Kupiłem lufę firmy RB model nr 35B102 "125mm L/48 Lufa do czołgu T-72" i jest ona sporo dłuższa od lufy w zestawie Tamiya.

Czy ta lufa nie nadaje się do wersji M1, czy poprostu jest źle zwymiarowana bo wątpię żeby Tamiya sie pomyliła aż tak bardzo?