Skocz do zawartości

SZUKAMY informacji i zdjęć o sprzęcie byłego UW...

Grzegorz

Rekomendowane odpowiedzi

Grzebiąc w linkach, natrafiłem jeszcze na coś takiego...

D-30 z Egiptu, na kadłubie T-34...

Ha, tego bydlaka wszyscy dobrze znamy Tak brzydki, że aż piękny

Zaintrygowało mnie pytanie o skrzynki w dziale samobieżnym z BS-3...

Dlatego te zdjęcia z D-30 (bo to są podobne modernizacje...)...

Rosjanie twierdza, ze z powodu takiej modernizacji, zapas amunicji był bardzo ograniczony, a przemieszczanie amunicji 100mm z kadłuba do wieży było wręcz nie możliwe z powodu wielkości samego działa (łatwo to można porównać nakładając przekroje działa 85mm i BS-3, na wieżę T-34...) i przesłonięcia otworu nad którym normalnie spoczywała wieża.

Hm... Mogło być tak, ze w kadłubie nie było wcale skrzynek z amunicją do BS-3... Z tego powodu Syryjska modernizacja miała skrzynki amunicyjne na kadłubie.

Witam!!!

Poszukuję informacji o cysternach służących na polskich lotniskach w latach 1945-1960. Jakie to były pojazdy (na jakich podwoziach). Może ktoś z Szanownego Grona posiada informacje, rysunki albo zdjęcia. Temat może nadaje się bardziej do działu z pojazdami ale zamieściłem go tutaj ze względu na to, że chodzi o pojazdy służące na lotniskach, więc Koleżanki i Koledzy lotnicy chyba będą widzieli więcej o tych pojazdach.

Jeżeli ktoś coś wie proszę mnie oświecić.

Z góry dziękuję za informacje.

Pozdrawiam!!!

Edit:

Panowie czy myślicie, że mogły to być takie pojazdy:

http://www.armchairgeneral.com/rkkaww2/galleries/Special_auto/special_refuel.htm

???

Edytowane przez Gość

Mam problem:

wlasnie robie sobie SU-57 i zahamowaly mnie pojemniki na amunicje.

W Hunnicacie, Osprey'u itp wszystkie zamieszczone zdjecia przedstawiaja pojemnik w tyle pomiedzy zbiornikami paliwa.

Jednak w publikacji Kagero sa one po bokach (widac resztki chyba drzwiczek)

Co faktycznie jezdzilo u Sowietow ?

Wydaje mi sie ze propozycja pierwsza to chyba prototypy, ale wlasnie tego nie jestem pewien.

Prosze o pomoc

Zaintrygowało mnie pytanie o skrzynki w dziale samobieżnym z BS-3...

Dlatego te zdjęcia z D-30 (bo to są podobne modernizacje...)...

Rosjanie twierdza, ze z powodu takiej modernizacji, zapas amunicji był bardzo ograniczony, a przemieszczanie amunicji 100mm z kadłuba do wieży było wręcz nie możliwe z powodu wielkości samego działa (łatwo to można porównać nakładając przekroje działa 85mm i BS-3, na wieżę T-34...) i przesłonięcia otworu nad którym normalnie spoczywała wieża.

Hm... Mogło być tak, ze w kadłubie nie było wcale skrzynek z amunicją do BS-3... Z tego powodu Syryjska modernizacja miała skrzynki amunicyjne na kadłubie.

Kurcze! Dopiero teraz znalazłem Twoją odpowiedź. Dzięki! Myślę, że to wyczerpuje w zasadzie temat. Zakładam, że w kadłubie nie było amunicji i wnętrze pozostawie puste. W sumie to mało pocisków nieli do tej pukawki i coraz bardziej się przekonuję, że musiała to być broń głównie psychologiczna, a wrazie użycia najbardziej niebezpieczna dla samej załogi.

Masz może Grzegorzu jakieś fotki drewnianych skrzynek do samego działa? Może kilka bym ustawił obok pojazdu?

Pozdrawiam i dziękuję!

Czy ma ktoś zdjęcia czołgu IS-3 z czasów II wojny światowej? Chciałbym skleić model IS-a 3 ale nie interesują mnie czołgi powojenne. Jak ktoś ma to bardzo proszę o wrzucenie ich tutaj.

Szukam zdjęć armaty Ł-11 stosowanej we wczesnych T-34 (1940) i KW-1
Wpisz w internet пушка Л-11 i powiedz mu, ze z pozdrowieniami ode mnie...

W rosyjskim necie szybciej coś odszukasz...

Gdzieś, kiedyś kojarzę jakąś instrukcję do tej armaty, ale nie sądzę abym to teraz znalazł...

Ps... I tak z innej beczki to pomyliłeś tematy Kat...

Wpisz w internet пушка Л-11 i powiedz mu, ze z pozdrowieniami ode mnie...

W ten sposób też szukałem, nie wyskakuje nic ciekawego poza jednym rysunkiem z lewej strony i z tyłu oraz paroma zdjęciami czołgu

Ps... I tak z innej beczki to pomyliłeś tematy Kat...

No właśnie nie byłem pewien czy to powinno być tu, czy może w wątku o byłym UW czy tez może jeszcze w zupełnie nowym temacie.

A jak byś przypadkiem znalazł instrukcje to by było super

Pozdrawiam

Czy ma ktoś zdjęcia czołgu IS-3 z czasów II wojny światowej? Chciałbym skleić model IS-a 3 ale nie interesują mnie czołgi powojenne. Jak ktoś ma to bardzo proszę o wrzucenie ich tutaj.

Takich zdjęć nie znajdziesz niestety, chyba, że prototypów.

Takich zdjęć nie znajdziesz niestety, chyba, że prototypów.

Jager powinieneś sprawdzić w jakim okresie IS-3 były w służbie "liniowej"...

...................................

Czy T-55 majace system PW-LWD jezdzily wylacznie z tralama (KMT-3,4) czy rowniez bez nich ?

Rozumiem, że pytasz o Przewoźne Wyrzutnie Ładunków Wydłużonych Dużych (czasem be z słowa dużych...), bo jeśli tak to ładunki wydłużone były stosowane w każdej konfiguracje, więc również bez trałów i z trałami i nie tylko z T-55. Najczęściej widziana konfiguracja T-55 z PW-ŁWD to czołg z elementami KMT-5 (tzw. czołg torujący...).