Skocz do zawartości

M 12 "King Kong", czyli 155mm GMC- Academy 1:35

rhinoceros

Rekomendowane odpowiedzi

M 12 King Kong naprawdę nazywał się 155mm GMC.

To bardzo dziwny pojazd: podwozie pochodziło z czołgu M 3, armata natomiast była konstrukcji francuskiej z zapasów armii amerykańskiej z czasów I wojny światowej i tuż po niej. Potrzeba wsparcia jednostek piechoty bardzo późno zaowocowała powstaniem różnych konstrukcji. Ameryka weszła w II wojnę światową beż czołgu średniego i artylerii samobieżnej…

Sam model- to mający już kilka dobrych lat wyrób Academy.

Obecnie z trudem dorównuje jakością nowym pozycjom w katalogu Dragona, czy AFV….

Model przedstawia działo o nazwie własnej „Corregidor” z 991. Field Artillery Batalion używane 16 czerwca 1944 roku pod St Lo we Francji. Opatrzony było godłem legendarnego pułku Washington Grey’s.

Początkowo replika miała nosić malowanie działa o nazwie własnej „Adolph Assasins”, ale okazało się, że „Adolph” ma niewłaściwy krój liter na kalkomanii- podobnie było z wozem o nazwie „June Gill”, który w zestawie ma niepoprawny krój godła.

Model miał być wykonany prosto z pudełka, jednak postanowiłem wymienić w nim co nieco. I tak po przestudiowaniu dostępnych fotografii (głównie z: S. Zaloga, US Armored Artillery in Word War II, Concord, Hong Kong 2002) wprowadziłem następujące modyfikacje:

• Wymieniłem gąsienice („Corregidor” miał T 49)- zresztą zestawowe były mało elastyczne i zbyt uproszczone,

• podobnie postąpiłem z osłonami reflektorów- blaszki pochodzą z zestawu Zoom Eduarda.

• Wyciąwszy imitację siatki nad przedziałem silnikowym, zastąpiłem ją fragmentem fototrawionej Abera.

• Musiałem zmniejszyć grubość niektórych części- np. pancernej osłony celowniczego.

• Rozwierciłem reflektory i wkleiłem imitację szkła.

• Zdjęcia pokazały, że wóz posiadał jeden fragment osłony przeciwpiaskowej po każdej stronie układu jezdnego- podobnie jak M 3 i M 4- do czego musiałem zaadoptować fragmenty pozostałości modeli Shermanów.

• Założyłem też imitację siatki maskującej, założyłem uchwyty z drutu zamiast plastikowych imitacji i dodałem kilka przedmiotów „pierwszej potrzeby” używanych na froncie

Działo ma „konfigurację” marszową, więc trzeba było dokładnie przestudiować dość skomplikowany system opuszczania lemiesza i zamocować go w prawidłowej pozycji. Linki mają lekki zwis, gdyż cała konstrukcja lemiesza zaczepiona jest na hakach.

Tym razem działo musiałem mocniej ubłocić i pokryć kurzem- na zdjęciach wygląda na dość sfatygowane. Otarcia i zniszczenia powłoki lakierniczej nie mogły być duże, bo batalion został sprowadzony do pierwszej bitwy pod St Lo.

Zapraszam do oglądania i komentowania!

nwtd.jpg

l1yz.jpg

81a7.jpg

z1q4.jpg

85nc.jpg

n9jt.jpg

0hwi.jpg

gxo5.jpg

byju.jpg

zo0c.jpg

hnhs.jpg

Pozdrawiam!

poproszę o zdjęcie siatki maskującej z bliska i kilka słów o sposobie jej wykonania.

O siatce pisałem już: http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=38568&start=135

(post z Pt sie 23 2013, 19:06).

Ta sama metoda wykonania...

To proste! Poćwicz!

Dzięki, Panowie, za dobre słowa...

W "rozmachu" podstawki nie prześcignę Lipsteina , więc nie będę się z nim ścigał...

Postaram się wyprzedzić siebie przy najbliższym projekcie...

Pozdrawiam!