rhinoceros Napisano 13 Stycznia 2014 Share Napisano 13 Stycznia 2014 M 12 King Kong naprawdę nazywał się 155mm GMC. To bardzo dziwny pojazd: podwozie pochodziło z czołgu M 3, armata natomiast była konstrukcji francuskiej z zapasów armii amerykańskiej z czasów I wojny światowej i tuż po niej. Potrzeba wsparcia jednostek piechoty bardzo późno zaowocowała powstaniem różnych konstrukcji. Ameryka weszła w II wojnę światową beż czołgu średniego i artylerii samobieżnej… Sam model- to mający już kilka dobrych lat wyrób Academy. Obecnie z trudem dorównuje jakością nowym pozycjom w katalogu Dragona, czy AFV…. Model przedstawia działo o nazwie własnej „Corregidor” z 991. Field Artillery Batalion używane 16 czerwca 1944 roku pod St Lo we Francji. Opatrzony było godłem legendarnego pułku Washington Grey’s. Początkowo replika miała nosić malowanie działa o nazwie własnej „Adolph Assasins”, ale okazało się, że „Adolph” ma niewłaściwy krój liter na kalkomanii- podobnie było z wozem o nazwie „June Gill”, który w zestawie ma niepoprawny krój godła. Model miał być wykonany prosto z pudełka, jednak postanowiłem wymienić w nim co nieco. I tak po przestudiowaniu dostępnych fotografii (głównie z: S. Zaloga, US Armored Artillery in Word War II, Concord, Hong Kong 2002) wprowadziłem następujące modyfikacje: • Wymieniłem gąsienice („Corregidor” miał T 49)- zresztą zestawowe były mało elastyczne i zbyt uproszczone, • podobnie postąpiłem z osłonami reflektorów- blaszki pochodzą z zestawu Zoom Eduarda. • Wyciąwszy imitację siatki nad przedziałem silnikowym, zastąpiłem ją fragmentem fototrawionej Abera. • Musiałem zmniejszyć grubość niektórych części- np. pancernej osłony celowniczego. • Rozwierciłem reflektory i wkleiłem imitację szkła. • Zdjęcia pokazały, że wóz posiadał jeden fragment osłony przeciwpiaskowej po każdej stronie układu jezdnego- podobnie jak M 3 i M 4- do czego musiałem zaadoptować fragmenty pozostałości modeli Shermanów. • Założyłem też imitację siatki maskującej, założyłem uchwyty z drutu zamiast plastikowych imitacji i dodałem kilka przedmiotów „pierwszej potrzeby” używanych na froncie Działo ma „konfigurację” marszową, więc trzeba było dokładnie przestudiować dość skomplikowany system opuszczania lemiesza i zamocować go w prawidłowej pozycji. Linki mają lekki zwis, gdyż cała konstrukcja lemiesza zaczepiona jest na hakach. Tym razem działo musiałem mocniej ubłocić i pokryć kurzem- na zdjęciach wygląda na dość sfatygowane. Otarcia i zniszczenia powłoki lakierniczej nie mogły być duże, bo batalion został sprowadzony do pierwszej bitwy pod St Lo. Zapraszam do oglądania i komentowania! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Stycznia 2014 Share Napisano 13 Stycznia 2014 Bardzo ładny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zekar Napisano 13 Stycznia 2014 Share Napisano 13 Stycznia 2014 Podoba się, tym bardziej, że bardzo ciekawy pojzad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cortez 77 Napisano 13 Stycznia 2014 Share Napisano 13 Stycznia 2014 poproszę o zdjęcie siatki maskującej z bliska i kilka słów o sposobie jej wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 13 Stycznia 2014 Share Napisano 13 Stycznia 2014 Siatka z bandaża? fajny model, zawsze lubiłem samobieżne duże kalibry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 14 Stycznia 2014 Share Napisano 14 Stycznia 2014 taki ładny że aż się prosi o załogantów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 14 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2014 poproszę o zdjęcie siatki maskującej z bliska i kilka słów o sposobie jej wykonania. O siatce pisałem już: http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=38568&start=135 (post z Pt sie 23 2013, 19:06). Ta sama metoda wykonania... To proste! Poćwicz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 14 Stycznia 2014 Share Napisano 14 Stycznia 2014 podoba mi się, fajnie wyszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 14 Stycznia 2014 Share Napisano 14 Stycznia 2014 Jak się ze swoim June Gil guzdram to mam - konkurenta. Ładny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keisyzrk Napisano 20 Stycznia 2014 Share Napisano 20 Stycznia 2014 Podoba się, bardzo ładne wypłowienie/przebarwienie? farby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 20 Stycznia 2014 Share Napisano 20 Stycznia 2014 Ciekawy pojazd i fajne wykonanie. Podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erolo2000 Napisano 24 Stycznia 2014 Share Napisano 24 Stycznia 2014 Niezły jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 24 Stycznia 2014 Share Napisano 24 Stycznia 2014 Dobry, na prawdę fajny. Dawaj go na dioramę co tak będzie stał "na czarnym". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 26 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2014 Dzięki, Panowie, za dobre słowa... W "rozmachu" podstawki nie prześcignę Lipsteina , więc nie będę się z nim ścigał... Postaram się wyprzedzić siebie przy najbliższym projekcie... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi