spiton Napisano 25 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2014 no właśnie szkoda,że poprawłes ten numer z prawej strony bo ciekawie mogło to wyglądać ,choć w niezamierzony sposób,tylko żeby film z kalek się tak nie przebijał i błyszczał.Prawa strona numeru poezja. Cyba zdrapie i przylepie nowe. Srebrza jak cholera. A to bardzo psuje model. Skoro jednak mówisz, ze podmalówka numeru fajnie wyglada, to podmaluje na nowym numerze. Po tym macie zdrapany kolorek fajnie się zmiękczył na przejściach.Hinomaru po poprawkach świetnie wyglądają,jak prawdziwe podmalówki Dzięki. Faktycznie wyglada lepiej niz sama kalka, która swoja doskonałoscia troche psuła efekt.aha...zauwazyłem teraz zbiornik,świetne zacieki od zaczepów.Rozumiem, że to inny kolor niz bazowy?wygląda naturalnie,jak pożyczony od innego samolotu z eskadry.Pomysł zaklepany :-) Dokładnie. Częśc samolotów była malowana od spodu na jasno szaro, i tym samym częśc zbiorników tz musiała być jasno-szara. Widziałem gdzies zdjęcie , nie pamietam, czy prawdziwego samolotu, czy tylko modelu z własnie takim "odmiennym" zbiornikiem, i spodobało mi się. Teraz wziąłem sie za podwozie. Trochę je podbajeruję. Miałem problem z oczami. Słabo widziałem co robię i skonstruowałem sobie taki "narząd". A tu efekt dłubania Dremel ADHD? ADHD jest OK. leczy z lęków. A lęki są złe. Ograniczają. Trzeba nie bać się ,że się coś spieprzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 25 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2014 Drugi wyrzeźbiony ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 25 Stycznia 2014 Share Napisano 25 Stycznia 2014 numer z lewej strony to mialem na myśli ,że taki uszkodzony.Ciekawie i naturalnie to wygląda,jesli to były podmalunki to mnie masz,dałem się zrobić.Bo z prawej to widać grubszy numer domalowany,taki afuj. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 25 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2014 Ciąg dalszy walki z podwoziem. Doszedłem do wniosku, ze jedynym sposobem fajnego wykonania charakterystycznych podwójnych tłoków amortyzatora, będzie zrobienie ich z igieł. W tym celu rozciąłem goleń. Żeby zrobić fajnie stabilizator kierunkowy goleni, muszę dorobić go od podstaw. Zatem stary poprzednie z pietyzmem wystrugany wywaliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 26 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2014 Ciąg dalszy zabawy goleniami : Wytoczyłem bieżnik. Zrobiłem to w ten sposób, ze nadziałem koło na frez w dremelu, a potem regulując obroty palcem wytoczyłem używając grubej igły lekarskiej.Pisze, bo na początku dużym problemem było uzyskanie właściwych obrotów. Za szybkie topią plastik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 26 Stycznia 2014 Share Napisano 26 Stycznia 2014 fajny patent z bieżnikowaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 26 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2014 fajny patent z bieżnikowaniem... Pierwszy raz coś takiego zrobiłem, i stwierdzam, że jest banalnie proste. Myślę, jeszcze o wytoczeniu luf działek. O ile uda mi się Igły zamontować w jakiejś wkrętarce ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 26 Stycznia 2014 Share Napisano 26 Stycznia 2014 może ten uchwyt z mini wiertarki wkręcic w zwykła wiertarkę,albo całą oprawkę igly lekarskiej wypelnioną jakims kawalkiem plastiku ,żeby się nie zmiazdżyła ta oprawka i wiertarkę tak spreparowaną igłę . ale przecież masz dremela,nie powiesz mi ,ze końcówka do mocowania jest na tyle duża,że nie uchwyci igły? ja mam dwie ,większą do końcowek i małą taką,że wiertło 0,3 łapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Stycznia 2014 Share Napisano 26 Stycznia 2014 A ja się spytam co to jest to zielone takie co użyłeś chyba jako szpachlówki na łączeniu połówek kadłuba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 26 Stycznia 2014 Share Napisano 26 Stycznia 2014 jak na mój gust green stuff ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Stycznia 2014 Share Napisano 26 Stycznia 2014 Na mój też, ale szpachlować green stuffem szparę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 26 Stycznia 2014 Share Napisano 26 Stycznia 2014 faktycznie bardziej do formowania powierzchni sie nadaje ale na zagranicznych forach (głównie usa) widywalem ,ze stosują właśnie też na łaczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Stycznia 2014 Share Napisano 26 Stycznia 2014 W takim razie jeśli tak, to Spiton weź wyjaśnij w czym to lepsze od zwykłej szpachli. Bo mnie zaciekawiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
error.exe Napisano 26 Stycznia 2014 Share Napisano 26 Stycznia 2014 Golenie podwozia bomba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 26 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2014 To Tamiya. Nie używałem szpachli. Poważnie ,-)) To zielone, to farba która malowałem środek. Jakoś tak wypłynęła ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 26 Stycznia 2014 Share Napisano 26 Stycznia 2014 a my już rozpoczeliśmy dyskusję......a tu takie banalne wyjaśnienie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 26 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2014 Szpachluje szpachlą wamodu. Bo nie kurczy się tak strasznie. Kiedyś miałem jakąś szpachle tamki i mieszałem ją z CA. Fajny patent, bo szybko schnie i jest twarde. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 27 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2014 Golenie zlepione, i przylepione do reszty. Nie hamujcie się z komentarzami ,-)) Lubię komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 27 Stycznia 2014 Share Napisano 27 Stycznia 2014 Bardzo fajny Japonczyk. Zacna skala (Brakuje tylko jednego zera... ) Strasznie mi sie podoba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 27 Stycznia 2014 Share Napisano 27 Stycznia 2014 Robi się coraz bardziej ciekawie. Może dorobisz wlew na zbiorniku dodatkowym podniesie to jeszcze bardziej atrakcyjność modelu. Dorabiałem taki w swoim Shidenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 27 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2014 wlew chyba dorobię. Nie wiedziałem i jego istnieniu ,-)). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 27 Stycznia 2014 Share Napisano 27 Stycznia 2014 cuda wyrabiacie psiakostka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 27 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2014 Dzięki za odzew. Zawsze to przyjemniej, niż bez odzewu ,-)) Pomyslałem sobie, ze zamiast zapuszczać waszem linie podziału (co daje jednak efekt troche sztuczny) przepoleruje na koniec model kawałkiem filcu. Linie podziału i tak beda widoczne , ale bardziej subtelnie. Taki jest plan, a jak wyjdzie to zobaczymy. W goleniach wkradł mi się błąd. Zrobiłem mu na przedniej stronie takie małe walce z których wystają po dwa przewody. Problem polega na tym, ze te "dyngsy" miał tylko prototyp. Trudno. Nie chce mi sie odrywać ,-)). Zresztą całe golenie nie są zrobione zbyt dokładnie. Są bardziej "na motywach" niż dokładna kopią oryginału. Zeby były lepsze, trzeba by je było zrobić zupełnie od podstaw. W pewnym momencie, miałem nawet na to ochotę, ale, zal mi było pracy. Zresztą model to weekend edition. Może jeszcze kiedyś takiego Shidena zrobię to wtedy pomyślę ,-)). No dobra nie zrobię drugiego, bo niby po co ,-)) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 27 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2014 Seba77, Twój to 72 czy 48 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 27 Stycznia 2014 Share Napisano 27 Stycznia 2014 Spiton nie zawodzisz jest ogień i dym! Fajnie Ci to wychodzi jak już wielokrotnie to pisałem strasznie lubię twój styl robienia modeli - mają jaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi