Skocz do zawartości

F6F5 Hellcat 1/72 Italeri

spiton

Rekomendowane odpowiedzi

Małymi kroczkami, ale do przodu.

Dorobiłem ludzika, obsługi lotniskowca. Trudno mi było zlepić go tak, żeby jego pozycja była przekonująca. Ale chyba się udało. Zdjęcie zrobiłem tylko z jednej pozycji, bo go chwilowo przylepiłem do podstawki. Do zdjęcia.

a788d67ac78331d3.jpg

A tu kolorowy pilot w kabinie

02566b95ad278460.jpg

• Odpowiedzi 102
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Kupiłem już przez internet kawałek pokładu lotniskowca. Samolot będzie stał przypięty do katapulty na moment przed startem. Ale zdjęcie cenne, bo pokazuje jak okładają się koszulki na ostrym wietrze.

Sebastianie, odnośnie łokcia- wieeem, jakie to ciężkie do wykonania, dlatego zwróciłem na to uwagę ;) A jakiż pokład nabyłeś? Plastik? Karton? Pochwal się może od razu, a nie trzymasz nas w niepewności...

Co do fotki ze skrzydłem- nie wiedziałem, że składanie i rozkładanie można było przeprowadzać przy działającym silniku. Każdego dnia czegoś sie człowiek uczy.

Prace nad Hellcacikiem posuwają się (że tak powiem) do przodu.

Trochę go utytłałem.

W razie czego mam trochę kwitów, ze samoloty pokładowe w "sterylnych" hangarach lotniskowców potrafiły się utytłać, czy poobijać i nałapać rys wszelakich, plam, przebarwień itp. A na lotniskowcach eskortowych to już nie wspomnę. A przecież USS Monterey ( nazwa nadana na cześć świetnego koncertu Jimiego Hendrixa) to lotniskowiec eskortowy.

9bd5f3baffb4fd43.jpg

cbf58dbe6c7b3c98.jpg

11bfa4026d77ae73.jpg

1888db95abd4f02f.jpg

a80dae78e4e29062.jpg

a7f51806fc38f101.jpg

Coś mnie te rysy nie przekonują, tak jakby skali nie trzymały W tej chwili wydaje się, że wziąłeś papier ścierny na palucha i heja!

Mojom skromnom zdaniom większość rysek powinna iść w obrębie może dwóch paneli, pojedyncze na większej powierzchni. Jak masz podparcie fotkami, to wrzuć proszę.

W tej chwili wydaje się, że wziąłeś papier ścierny na palucha i heja!

Bingo ! To są prawdziwe rysy. Nie da się ich poprawić, bez poważnej roboty lakierniczej ,-))

na tym co lata znam się słabo ...

ale tak na moje oko to rysy prawoburtowe są bardzo fajne. Trochę mi "nie stroją" te z lewej burty...

Chyba, że chop z kabiny wziął szczotkę i porysał.... ale z kolei promień rysania nie bardzo...

poważnie - to bardzo fajny model. Strasznie mi się podoba.

ps

a tu masz współczesne wnętrze USS Intrepid widać nieco konstrukcji - plus Hellcat i Avenger...

sorry za offtopa.

12796728945_0eb8a732a0_c.jpg

12796828803_cec1cef2b3_c.jpg

Wiadomo, że te długie rysy nie są najlepsze. Ale nie ma w tej robocie "ctrl + Z" ,-)) Papier ścierny się ślizga po twardym błyszczącym lakierze i trzeba docisnąć, żeby zaczął rysować. No i czasem się uda lepiej, czasem gorzej ,-))

No i przypomnę , że to 72. W naturze te rysy nie są tak wielkie. Jak i cały model. To oczywiście pisze do lotników, bo dla blackmana to gigant ,-))

niestety moim zdaniem popsuło neco model to rysowanie,nie wiem czy nie byłoby lepiej gdyby podkład nie był widoczny. Te resy nieco dziwne...

ciekawy przykład otarć i rys do "żywego" od drabinki.

są skupione raczej w jednym miejscu,tam gdzie najczęsciej cos powodowało uszkodzenie.

Teraz wygląda jakby pilot z gwoździami wchodził do kabiny i jeszcze po pijaku :-)

http://www.airplane-pictures.net/photo/367719/aviation-glamour-aviation-glamour-model/

Edytowane przez Gość

Wdrapałem się do pracowni, wziąłem model, żeby coś z tymi RYSAMI zrobić i parsknąłem śmiechem. Ich prawie nie widać !! ,-))

Zrobiłem lusterko wsteczne. Przykleić to cholerstwo nie było łatwo ! W realu jest ultra lustro. Filia chromowa gładka i lustrzana jak fix ! A na focie wychodzi to tak sobie.

I podmalowałem światła pozycyjne, żeby były bardziej przezroczyste.

0b73986c4300a32e.jpg

19a05a3a04d2215c.jpg

Dobrze sprawdziłem na fotach. Takie było duże. Pilot siedzi trochę wysoko, ale być może w Hellcacie podobnie jak w Corsairze, fotel przy starcie i lądowaniu był podniesiony. Nie wiem czy tak było w F6 ale trudno. Przyjmuje, że tak ,-)).

• 1 month later...
  • 2 weeks later...

Pomęczyłem trochę skrzydła ,-)) Nie wiem czy nie przegiąłem, ale było warto. Jest zdobyte doświadczenie ,-))

83b2da959d80b0aa.jpg

0218916bed869f68.jpg