Jump to content

Sewastopol - 1/350

Rhayader
 Share

Recommended Posts

• Replies 165
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Właśnie Rhayader - jak z jakością wyprasek?

Prosiłbym jakbyś w wolnej chwili wsadził jakąś fotkę z zoomem na te wypraski.

(bardzo mnie to ciekawi, bo miałem kilka przygód z modelami Zvezdy gdzie nic nie pasowało, przez co musiałem się zaopatrzyć w kilka kilo szpachli)

Pontosa kupiłem w Luckymodel. Zamówiłem w sierpniu - dostałem w styczniu

Brakowało łańcucha,dwóch wentylatorów, czegoś tam jeszcze nie wiadomo do czego i chyba jednej lufy do średniej artylerii...

W zestawie są sieci przeciwtorpedowe, zamierzam je pokazać, więc model będzie z pełnym kadłubem

Ciekawe jak z jakością?
ak z jakością wyprasek?

Nie wygląda to źle, choć na tym etapie niewiele można powiedzieć.

A pochylni duuuzo.
Nie wszystkie pokazuję...

- pokaszszszszszszsz ...

W zestawie są sieci przeciwtorpedowe, zamierzam je pokazać, więc model będzie z pełnym kadłubem

oooooo.... i to jest bardzo słuszna koncepcja

Od razu napiszę, że jestem zainteresowany szczegółowym sprawozdaniem w temacie wykonania tych sieci.

Ciekawi mnie też jak one wyglądają w tym zestawie.

Rhayader - są gdzieś w necie zdjęcia tego zestawu, jak to wygląda (sieci) ? Bo szukałem tak na szybko i nie znalazłem.

...Zamówiłem w sierpniu - dostałem w styczniu

To jest problem niestety. Ja ostatnio zamówiłem blaszki u Edka do Cataliny i czekałem prawie 5 mies.

• 4 weeks later...

Pokład na miejscu

Sewastopol_020.jpg

Musze rozwiązać pewien problem kolejności montażu. Oba okręty będą miały drewniane pokłady, które wolałbym nakleić po pomalowaniu burt. Oba miały również sieci przeciwtorpedowe, a to oznacza masę różnego rodzaju wystających elementów na burtach (bomy do sieci, podesty, drabinki, uchwyty i inne mocowania). Jak poprzyklejam to teraz, na samym początku budowy, to zanim skończę większość zdążę pourywać. Jak przykleję później, to będzie kłopot z maskowaniem wszystkiego co w międzyczasie pojawi się na pokładzie.

• 3 weeks later...
Fajne maszty robi pontos. Zwróciłeś uwagę, że to chyba jedyne zestawy zawierające blaszki pozwalające na prawidłowe połączenie elementów masztów?
To chyba jedyne zestawy zawierające maszty z mosiężnych elementów, a nie z blaszki.

• 3 weeks later...

cd. masztu rufowego

Sewastopol_027.jpg

Sewastopol_028.jpg

Sewastopol_029.jpg

Dojdą jeszcze relingi na podesty. Sewastopol miał je obciągnięte brezentem i muszę znaleźć sposób jak je wykonać by się przy tym zbyt dużo nie nakląć.

Przedni maszt

Sewastopol_030.jpg

Sewastopol_031.jpg

Sewastopol_032.jpg

Sewastopol_033.jpg

i oba

Sewastopol_034.jpg

Doszedł mi kolejny problem. Nie przewierciłem od wewnątrz kadłuba otworów pod plastikowe elementy sieci i podesty, bo miałem ich nie wykorzystywać, a zastąpić fototrawionymi. Teraz nie wiem gdzie poprzyklejać tę masę uchwytów by się to wszystko zmieściło

045.jpg

Tam jest dość ciasno, elementy wchodzą prawie 'na styk' i jak nie trafię z układem to się nie zmieszczę lub sieci będą krzywo...

No nie wiem co robić, przecież go teraz nie rozkleję.

• 2 weeks later...