Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Była zmiana kalibrów artylerii pomocniczej a także jej ilości - tak mi się kołacze po łbie 

Napisano (edytowane)

Panowie, google serio nie boli i jeszcze Mateusz nie położył na nim łapy więc darmowy:haha:

Działa w kazamatach zostały zmienione podczas długiego remontu (1925-28) połączonego z modernizacją (to wtedy zmienili nadbudówki i 3 kominy na 2). Pierwotnie było 14x170mm, po remoncie 12x150mm. Dodatkowo w 1927 zwiększono ilość artylerii plot. W czasie I WŚ były to działa dużego kalibru (88mm), po modernizacji 6x88mm + 4x37mm + 3x20mm

EDIT --------

oczywiście działa w kazamatach zostały usunięte na początku 1944 gdy stał już uwiązany na stałe w Gdyni, zmieniono też ponownie uzbrojenie plot

Edytowane przez M.A.V.
Napisano

Guten Morgen :-)  

Jak już niektórzy się pewno zorientowali z innego wątku w tym dziale, zostałem pokonany przez 700-kę :mrgreen:  Ale korci mnie, żeby spróbować jeszcze raz, ale w 350-ce. Ponieważ musi to być jakiś niemiaszek, to pytanie do klubowiczów: co konkretnie byście polecili w tej skali z drugowojennego arsenału Kriegsmarine? Oczywiście najchętniej taki model, z którym się nie narobię a i tak ładnie wyjdzie :lol:

Napisano
4 godziny temu, Thalgonis napisał:

co konkretnie byście polecili w tej skali z drugowojennego arsenału Kriegsmarine? Oczywiście najchętniej taki model, z którym się nie narobię a i tak ładnie wyjdzie :lol:

w 1:350 to polecam jakiegoś niszczyciela od Dragona - mają lepszy detal niż Trumpkowe i jest jakaś blacharka w zestawie.

Jak dla mnie niszczyciele to najładniejsze okręty wojenne  :mrgreen:

Napisano
12 godzin temu, M.A.V. napisał:

w 1:350 to polecam jakiegoś niszczyciela od Dragona - mają lepszy detal niż Trumpkowe i jest jakaś blacharka w zestawie.

Jak dla mnie niszczyciele to najładniejsze okręty wojenne  :mrgreen:

Dziękuję 

Napisano (edytowane)

Możesz również pomyśleć o Graf Spee w 350 mi się go fajnie budowało i przy okazji jego lepienia zacząłem zabawę z blaszkami 

Edytowane przez Bartosz.B
Napisano

Dzięki Bartoszu. Też właśnie myślę o blaszkach, bo naiwnie liczę na to, że w tej skali będą już znośniejsze niż w 700-ce :D

Napisano

Do dragonowskich Złomów są eduardowskie blachy, chyba tylko płyta czołowa ISa-3 może się z nimi równać :haha:

Napisano

Złom z eduardowymi blachami to bardzo dobry pomysł. Ładny okręt i może kiedyś się też na niego skuszę. Po mino tego, że jest to 350ka, kadłub zetki będzie tylko o 2 cm dłuższy od smarka, ale przynajmniej reszta części będzie 2x większa :)

Napisano

chudy - verydanke. Też liczę na to, że będą 2x większe :D 

Aczkolwiek mam cały czas dylemat co do skali - zacząłem tę nieszczęsną 700-kę i teraz jak dam coś w 350 to zaburzy mi układ na półce. Jestem estetą i niestety ordung w takim hobby też musi być: lotnicy 1:48, pancerniaki 1:35, okręty 1:???...

Napisano
13 minut temu, Thalgonis napisał:

Aczkolwiek mam cały czas dylemat co do skali - zacząłem tę nieszczęsną 700-kę i teraz jak dam coś w 350 to zaburzy mi układ na półce. Jestem estetą i niestety ordung w takim hobby też musi być: lotnicy 1:48, pancerniaki 1:35, okręty 1:???...

To problem z dupy... powieś dodatkowe półki 

Napisano

Dobra, padło na Prinz Eugena od trampka - drogą wymiany z innym modelarzem. więc nie było wyboru skali - będzie znowu 700-ka .placze:  

Będzie także Königsberg od FH ale cholera wie kiedy - znajomy ma mi przywieźć jak będzie się wybierał do ojczyzny :-)

• Like 1
Napisano
2 godziny temu, Thalgonis napisał:

więc nie było wyboru skali - będzie znowu 700-ka .placze: 

to teraz nie widzę innego wyjścia jak w następnej kolejności zamawiać Tizpitza - smarka zlepiłeś to jesteś już zaprawiony w boju więc pójdzie Ci expresem :mrgreen:

Napisano

Dlatego napisałem że śmigniesz z nim expresem bo tylko kilka drobiazgów innych. Czy ja wiem czy nudno....  z malowaniem można bardziej poszaleć  :mrgreen:

• Haha 1
  • 1 month later...
Napisano

Dzień dobry dosyć tych wyborów :) Panowie tak sobie patrzę na trumpeterowy kadłub graf spee i zastanawiam sie czy mogę to to tak zostawić. Jak patrzę na zdjęcia i relacje to kadłub był raczej nie ruszany - jakieś spostrzeżenia wnioski uwagi :)

IMG_20200713_003335_012.jpg

Napisano
3 minuty temu, laskonogi napisał:

Dzień dobry dosyć tych wyborów :) Panowie tak sobie patrzę na trumpeterowy kadłub graf spee i zastanawiam sie czy mogę to to tak zostawić. Jak patrzę na zdjęcia i relacje to kadłub był raczej nie ruszany - jakieś spostrzeżenia wnioski uwagi :) ?

Ja to bym zostawił....    a potem schował z powrotem do pudełka i zabrał się za jakiś ciekawy okręt    :haha:

Napisano (edytowane)
14 minut temu, M.A.V. napisał:

a potem schował z powrotem do pudełka

na razie tak uczyniłem - tak sobie rozważam różne opcje ... 

14 minut temu, M.A.V. napisał:

jakiś ciekawy okręt

ty mi tu soy-ą oczu nie mydl, tez dzis ogladałem i schwałem do pudełka .. :)

Edytowane przez laskonogi
  • Like 1
  • 3 months later...