Mirek66 Napisano 9 Lutego 2014 Share Napisano 9 Lutego 2014 Witam , koniec zimy to pora na Merkavkę Model strukturę AP ale bardzo delikatną i chyba będę musiał zrobić nową na co nie za bardzo mam ochotę . Do modelu dokupiłem okazjonalnie blaszki firmy ET coś jak Bid Edek , na razie wyglądają dobrze są relatywnie grube i ładnie odwzorowane . Ponadto gąski Friula oraz lufka do M2 z RB oraz drobnica z żywicy która mi pozostała z poprzednich modeli IDF-u . Na razie poskładałem podwozie jak złoże kadłub z wieżą to pokaże . Wszelka pomoc merytoryczna i zdjęciowa mile widziana . Pozdrawiam Mirek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 17 Lutego 2014 Autor Share Napisano 17 Lutego 2014 Witam , za dużo niema do pokazywania ale coby nie było że się zatkało to plastik prawie cały wyklejony , gąski złożone i trochę biżuterii Na razie tyle ; załoganci ; trochę zajęło mi blaszko-wanie kotka to i z Mery nie było za dużo czasu ; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 17 Lutego 2014 Share Napisano 17 Lutego 2014 zapowiada się ciekawy warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Lutego 2014 Share Napisano 18 Lutego 2014 Jak na razie mi się podoba. Co z tą strukturą AP - będziesz coś robił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 18 Lutego 2014 Autor Share Napisano 18 Lutego 2014 Krzyśku strukturę zostawiam taką jaka jest gdyż ma podobną grubość do pryskanej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 2 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2015 Witam , troch wolnego to poskładałem co nieco do kupy Następnym etapem będzie pomalowanie podwozia i gąsek oraz zamontowanie ich na stałe przed przyklejeniem bocznych osłon . Na razie tyle żem złożył pozostało jeszcze sporo ale może dam rady do końca urlopu Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 2 Stycznia 2015 Share Napisano 2 Stycznia 2015 Co to za urządzenie Google maps na wieży? Jakiś system obrony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 2 Stycznia 2015 Share Napisano 2 Stycznia 2015 Ostatnio takiego modulowałem, może się przyda porównanie z galerii. viewtopic.php?f=68&t=46396 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 3 Stycznia 2015 Share Napisano 3 Stycznia 2015 Co to za urządzenie Google maps na wieży?Jakiś system obrony. Jest to izraelski system aktywnej ochrony. Najprawdopodobniej Violin Mk.2, tzw. softkill- nie zestrzeliwuje pocisków, tylko stara się zmylić sterowane PPK, np. poprzez "oślepienie" ich wiązką promieniowania podczerwonego. Ale to tylko przypuszczenia, oficjalnie wszelkie informacje na ten temat blokuje izraelska cenzura wojskowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 3 Stycznia 2015 Share Napisano 3 Stycznia 2015 np.na Pumie,czy to prawda? Widziałem je zamontowane, tak jak wspomniałeś na Merkawie Mk.2 , Mk.2D, Mk.4. Oprócz tego mam zdjęcia Nagmachona, Nakpadona, Pumy Bet, Achzarita i Cat'a D9R Dubi z zamontowanym Violinem (jeśli chcesz, mogę wysłać na PW). Więc swego czasu był szeroko stosowany (może tylko testowany na różnych platformach?) (zwłaszcza widać to na zdjęciach z operacji Płynny Ołów z 2009 roku, gdzie sporo Merkaw jest w niego wyposażonych). Ale fakt, jest on już podobno przestarzały. Na zdjęciach z zeszłorocznej wojny w Gazie już go nie widziałem, za to dużo Merkaw 4 było już w wersji M, z systemem Trophy, a na starszych Mk.2D i Mk.3D zamontowano system aktywnej ochrony ALWACS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 3 Stycznia 2015 Share Napisano 3 Stycznia 2015 Proszę bardzo Broszura producenta: http://elbitsystems.com/Elbitmain/files/ALWACS.pdf 2D z systemem ALWACS- 4 czujniki E-LAWS znajdują się na maszcie, za włazami ładowniczego i dowódcy (niestety, na zdjęciach są pod pokrowcami), urządzenia VIRCM są zamontowane z tyłu wieży, nad zasobnikami, w opancerzonych obudowach. (o wiele lepsze zdjęcia elementów tego systemu mam na fotkach Mk.3D): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 4 Stycznia 2015 Share Napisano 4 Stycznia 2015 Co to za urządzenie Google maps na wieży?Jakiś system obrony. Jest to izraelski system aktywnej ochrony. Najprawdopodobniej Violin Mk.2, tzw. softkill- nie zestrzeliwuje pocisków, tylko stara się zmylić sterowane PPK, np. poprzez "oślepienie" ich wiązką promieniowania podczerwonego. Ale to tylko przypuszczenia, oficjalnie wszelkie informacje na ten temat blokuje izraelska cenzura wojskowa... A podziękował ,więc tematu drążył nie będą ,bo mi jeszcze mosad na chatę wiedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 16 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2015 Witam , Krzychu chyba lepiej ci nikt tego nie wyjaśni jak Bartek i Janusz dzięki koledzy . Stojkovic jest fajna , brudzing mi się podoba . A oto mi się udało wymalować ; Do malowania użyłem farbek Humbrola 84 i 85 mieszanych ze sobą w różnych proporcjach . Jak wszystko podeschnie przystąpię do następnych etapów . Pozdrawiam Mirek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 16 Stycznia 2015 Share Napisano 16 Stycznia 2015 Kolor wyszedł świetnie. Pamiętaj Mirku o pomalowaniu kamery cofania nad błotnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klepas Napisano 16 Stycznia 2015 Share Napisano 16 Stycznia 2015 Mirku jak zwykle świetna robota! Czekam na ciąg dalszy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 16 Stycznia 2015 Share Napisano 16 Stycznia 2015 Ładne malowanie. Ja tam skłaniam się w stronę techniki CM. ale co się komu podoba. Ważne, że model w odbiorze miły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 17 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2015 Podziękował koledzy Bartku pamiętam mam jeszcze trochę drobnicy do pokolorowania pędzelkiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 20 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2015 Witam . model potraktowałem olejami Abtajlung-a i szuwaksami ze słoiczka tego samego producenta . Teraz model musi wyschnąć parę dni gdyż Humbroll dostał mocnych naprężeń od terpentyny i grozi mu popękanie Wrzucam dużą ilość zdjęć detalu moż3e komuś się przyda w przyszłości choć nie koniecznie Zapraszam do wyrażania opinii oraz uwag . Pozdrawiam Mirek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 20 Stycznia 2015 Share Napisano 20 Stycznia 2015 Bardzo mi się podoba Merkava w twoim wydaniu. Bardzo ciekawa praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klepas Napisano 20 Stycznia 2015 Share Napisano 20 Stycznia 2015 Mirek bardzo lubię Twój styl malowania modeli. Jak zwykle wspaniały efekt. Podglądam dalej ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Stycznia 2015 Share Napisano 21 Stycznia 2015 Malowanie bardzo ładne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 21 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2015 Podziękował koledzy za dobre słowo jak model podeschnie to położę aerkiem cienką warstwę pigmentów LC . Kółka mam wymalowane gąski zagruntowane czarnym jeszcze parę kolorków aero i płukanek i złoże je do kupy , efekt pokażę na fotkach . Pozdrawiam Mirek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 25 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2015 Witam ,model praktycznie gotowy brakuje ludków i pakunków które muszę zakupić gdyż mam same drugo wojenne . Przy pomocy aero położyłem pigment rozcieńczony w rozpuszczalniku Tamki do akryli LF Lebanon Dust PG 103 , nadmiar z tarłem wacikiem moczonym w benzynie lakowej . Następnie poprawiłem pędzelkiem Sinai Sand PG102 po czym utrwaliłem wszystko SW Talensa . Zacieki zrobiłem przy pomocy specyfików AK Fuel Stains oraz Rust Streaks tam gdzie wyszły mi za mocno stonowałem PG 102 . Użyłem też mieszanki proszków Vallejo ochry i sieny aby urozmaicić trochę kolory . Na koniec pozapuszczałem ad nowa tabliczki znamionowe które zatarły w trakcie wcześniejszych zabiegów oraz przetarłem je i większość nitów suchym pędzlem kolorem Buff. Na koniec model pokryłem matem Vallejo i to tyle Wszelkie sugestie i uwagi mile widziane . Pozdrawiam Mirek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 25 Stycznia 2015 Share Napisano 25 Stycznia 2015 Elegancki suchy pędzel. Brawo za ogólny efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 26 Stycznia 2015 Share Napisano 26 Stycznia 2015 Rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi