Thombike Napisano 21 Lutego 2014 Share Napisano 21 Lutego 2014 Z opisu wynika, że są polakierowane ale faktycznie wygląda to tak jakby budy były przed lakierowaniem kompletnie sklejone. Tak czy siak łatwiej jest rozkleic taką bude niż doprowadzić Twoja "spaloną" do stanu używalności No i jednak sa tu 3 budy, więc gdyby sie udało wyrwac to za przyzwoitą kase to mógłbyś już naprawdę poszaleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 21 Lutego 2014 Share Napisano 21 Lutego 2014 Tak, budy są sklejone, zaszpachlowane, pomalowane ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 21 Lutego 2014 Autor Share Napisano 21 Lutego 2014 Jesteś pewien, że to są trzy kasty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thombike Napisano 22 Lutego 2014 Share Napisano 22 Lutego 2014 I tu trzeba by było wysłac już zapytanie do własciciela aukcji bo raz odsyła do zdjęć, na których są 3 budy i kupa gratów a innym razem pisze, ze ma jeszcze sporo częsci do tego modelu. Zdjecie ani tekst tak naprawde nie precyzują co jest obiektem aukcji, choć ja rozumiem, że chodzi o wszystkie graty na zdjęciu..czyli cały model merca SLR plus te graty polakierowane... Trzeba dopytać :/ To sa niestety niemcy i niemiecki język...potrafia się sami ze soba nie rozumieć Chociaż...generalnie chodzi o kompletny niezbudowany model...tego jestem pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 22 Lutego 2014 Autor Share Napisano 22 Lutego 2014 Z opisu wynika, że pozostałe części modelu dostępne są na innych aukcjach. Wyślę oczywiście zapytanie chociaż mój niemiecki jest na poziomie: "...kleine prosiątko po polu gelaufen ....." Ciąg dalszy zmagań z silnikami. Zrobiłem środkowe pokrywki z dodatkami (śrubki i sticker'y) Boczne pokrywy dokleiłem z powrotem na miejsce i zacząłem zabawę z opaskami na przewodach . One mają napęd atomowy - śmigają z predkością światła w najdalsze zakamarki warsztatu i upierdliwie się tam chowają Tutaj kolejny szacun dla Draz'a: trytytki z zestawu ABER'a to mistrzostwo świata . Jeżeli mogę coś zasugerować: ABER powinien wydać te opaski jako osobny produkt. Byłbym pierwszym klientem. Kolejnym etapem była poprawa czegoś, co chyba można nazwać drążkami reakcyjnymi. W realu wygląda to jak na fotce poniżej (czerwona strzałka). I przy okazji: ktoś może wie co wskazuje strzałka niebieska . Jakoś nie mam pomysłu. Nie sądzę, żeby mi się chciało toto dorabiać, ale wiedzieć nie zaszkodzi Aby przybliżyć model do rzeczywistości dodałem na końcach zestawowego elementu drążki i śruby z podkładką. Najpierw pokleiłem drążki: A potem złożyłem do kupy: Mała przymiarka na silniku: Niby nic, a cieszy Jak widać dodałem po jednym przewodzie do pokryw bocznych (zgodnie z oryginałem) i całość pospinałem opaskami. Na montaż czekają jeszcze świeżo "pochromowane" śrubki i nity. Kolejnym krokiem będzie instalacja grubych bocznych rur karbowano-plecionych i okablowania bocznych zbiorniczków. cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thombike Napisano 22 Lutego 2014 Share Napisano 22 Lutego 2014 To co wskazuje niebieska strzałka to zbiornik gazu amortyzatora. Z powodu niewielkiej ilości miejsca i zastosowania bardzo krótkich amortyzatorów jest tu zastosowane rozwiązanie cześciej spotykane w motocyklach niż w samochodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 22 Lutego 2014 Autor Share Napisano 22 Lutego 2014 To co wskazuje niebieska strzałka to zbiornik gazu amortyzatora. Z powodu niewielkiej ilości miejsca i zastosowania bardzo krótkich amortyzatorów jest tu zastosowane rozwiązanie cześciej spotykane w motocyklach niż w samochodach. Dzięki za info I wszystko jasne Całkiem fajnie by to wyglądało pod maską. Do przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 23 Lutego 2014 Autor Share Napisano 23 Lutego 2014 Troszkę dzisiaj posiedziałem nad tą pierdółką. Robiłem ją od podstaw, więc nie oceniajcie zbyt surowo. Materiał wyjściowy to pręcik PS o średnicy 3 mm (nie miałem innego :-| ). Zeszlifowany do średnicy ok. 2mm i podrzeźbiony według własnej fantazji. Na fotce detal wisi na wiertle 0.4 mm (tak dla złapania proporcji). Zastanawiam się nad mocowaniem tego do kasty. Wstępnie przewiduję opaskę taką jak na fotce. Wyszło tak: Po namyśle zmieniłem na taką wersję z odpowietrznikiem: Na koniec efekty mojej dzisiejszej ciężkiej pracy. Ohlins'y na miejscu (narazie w jednym silniku). Przymiarka na sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 24 Lutego 2014 Autor Share Napisano 24 Lutego 2014 A ja myślałem (naiwnie), że Was to choć trochę zainteresuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 24 Lutego 2014 Share Napisano 24 Lutego 2014 Ten zbiorniczek (czy jak to tam) bardzo fajnie wyszedł, mała rzecz, a cieszy oko. Nawet ładnie te silniki wyglądają . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thombike Napisano 24 Lutego 2014 Share Napisano 24 Lutego 2014 Amory są marki Ohlins..moze wymyślisz taki napisik na tym zbiorniczku..albo cos co w małym stopniu go bedzie przypominać. Ale poza tym..zaj...e! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 24 Lutego 2014 Autor Share Napisano 24 Lutego 2014 Dałem kalki z napisami, ale nie widać tego (napisów, bo są tak małe literki) na fotkach. Może i dobrze, bo tam nie ma napisu "Ohlins" Jak zamontuję zawieszenie, to dojdą jeszcze przewody od Ohlins'ów do amortyzatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadzior Napisano 25 Lutego 2014 Share Napisano 25 Lutego 2014 Widzę że grubo idziesz. Na forum jestem codziennie ale tylko na chwilę więc nie zawsze mam czas by kukać w każdy temat. Dziś nadrabiam zaległości siadam i kibicuję. Dodam tylko że przykre to co stało się z budą mietasa po kąpieli :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 25 Lutego 2014 Autor Share Napisano 25 Lutego 2014 (edytowane) Faktycznie po wypadku z budą rozważałem zarzucenie projektu Jednak dzięki ludziom z forum tak się nie stało Konkretnie dzięki Krzychowi (krzys500sec), który zaoferował pomoc. Obiecał mi przesłać zbędną budę jak tylko wróci z wojaży Mała aktualizacja. Już wcześniej zrobiłem zawiasy maski silnika. Nie mogłem się oprzeć pokusie, bo blaszki wyglądały obiecująco. Mam na myśli blaszki ABER'a. Zostały one zaprojektowane przez Draz'a. I tu od razu szacunek dla Niego: blaszki są super Przynajmniej te, które użyłem do tej pory Ale do rzeczy. Blaszki wyglądały tak: Niedługo jednak, bo zaraz je "popsułem". Powycinałem i oszlifowałem elementy główne zawiasów. Potem przyszła kolej na pozostałą galanterię, czyli mnóstwo drobiazgów Następny etap prac to mozolne wyginanie i lutowanie. Główne części wyglądały tak: W międzyczasie powstały siłowniki i można było powoli zacząć składać wszystko do kupy. W ostatniej fazie montażu zawiasy zaczęły przypominać produkt docelowy. Gotowe zawiasy: Troszkę mnie martwi fakt, że po złożeniu górne płytki zawiasu nie są równoległe do podłoża. Nie wiem, czy to tak ma być, czy może coś źle zrobiłem. Okaże się przy przymiarce do maski. Podkreślę tylko, że składanie tych zawiasów to czysta przyjemność. Żałuję, że mam tylko jeden taki zestaw (cena kosmiczna ). Do drugiego modelu będą zawiasy Top Gun Works, ale one już takie fajne nie są Do trzeciego meśka będę musiał coś spłodzić samodzielnie, bo budżet tego projektu został maksymalnie wykorzystany I to by było na tyle ..... Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 25 Lutego 2014 Share Napisano 25 Lutego 2014 Rzeczywiście zawiaski powalają. Cały projekt też. Bacznie obserwuję. I nie stresuj sie brakiem postów, bo ile razy można pisać "Super". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 28 Lutego 2014 Autor Share Napisano 28 Lutego 2014 (edytowane) Kolejna aktualizacja. Na warsztat poszły amortyzatory. Do dyspozycji mam amorki z zestawu ABER'a oraz dodatkowe również Aber'owe. Porównanie amortyzatorów Tamiy'owych i tego czym dysponuję w zamian. O ile amorki dedykowane do tego modelu pasują idealnie, to z uniwersalnymi sprawa się troszkę komplikuje. Trzeba będzie coś wymyślić Skoro robię wersję Ohlins, należało trzymać się odpowiedniej kolorystyki. Sprężyny dostały kolorek (Cream yellow Gunze H). Uchwyty będą z tych blaszek: Po malowaniu, złożeniu do kupy i wyginaniu blaszek mam taki oto komplecik: Żeby dopasować uniwersalne amortyzatory do wymagań modelu wyciąłem kawałki rurek PS takim przyrządem: Po odpowiednich poprawkach również ta wersja amorków powinna nadawać się do użytku. Prace trwają, bo muszę wyprodukować tego 12 sztuk W międzyczasie wszedłem w posiadanie takiej oto farby. Nabyłem na portalu aukcyjnym za złotych 9 (słownie: dziewięć) W związku z tym przyszedł mi do głowy kolejny zwariowany pomysł. Otóż rozważam możliwość zrobienia trzeciego meśka w takiej wersji: Napiszcie proszę co o tym sądzicie. Mnie się podoba. I to bardzo. Rozmawiałem już z Panem Havliną z car-model-kit i obiecał ściągnąć w ciągu tygodnia zestaw HD03-0131. Wszystko zależy od tego, czy dostanę obiecaną budę od Krzycha. Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thombike Napisano 28 Lutego 2014 Share Napisano 28 Lutego 2014 Mnie zatkało już jakis czas temu więc co ja moge napisać....jesteś szalony, mówię ci Rozwala mnie tu wszystko a pomysł na TAKIEGO SLR...to będzie "jedyny taki"!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadzior Napisano 28 Lutego 2014 Share Napisano 28 Lutego 2014 Ja też chce w swoich modelach takie amory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 28 Lutego 2014 Autor Share Napisano 28 Lutego 2014 No problem Polecam: Zestaw ABER Tylko ta cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 28 Lutego 2014 Share Napisano 28 Lutego 2014 I i i Ile? Wow. Nieźle sobie z tym radzisz. Co do malowania to zrobisz jak uważasz, ale mi się to nie podoba. Może i jest oryginalne, ale mi osobiście nie podchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 28 Lutego 2014 Autor Share Napisano 28 Lutego 2014 Może być jeszcze taki: lub taki: ...... ale mnie leży najbardziej ten kanarek. Chociaż nie chciałbym takim jeździć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 28 Lutego 2014 Share Napisano 28 Lutego 2014 Dokładam swój głos do kanarka. I będę takim jeździć (jak mi ktoś sprezentuje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadzior Napisano 28 Lutego 2014 Share Napisano 28 Lutego 2014 Biało czarny wmiata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 28 Lutego 2014 Autor Share Napisano 28 Lutego 2014 O żeszszsz.... Zdaje się, że sobie narobiłem. Co głos to inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 28 Lutego 2014 Autor Share Napisano 28 Lutego 2014 Słuchajcie Właśnie dostałem wiadomość, że krzys500sec wysłał mi nadwozie do trzeciej wersji mojego projektu Będzie kanarkowy Hamann Krzychu - Wielkie dzięki raz jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi