kashato Napisano 27 Maja 2014 Share Napisano 27 Maja 2014 No dodaj też, że czekasz na dodatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 27 Maja 2014 Autor Share Napisano 27 Maja 2014 No dodaj też, że czekasz na dodatki To fakt: czekam Głównie na sticker'y i zawiasy maski do jednego SLR'a. Nie mam jeszcze pomysłu na siłowniki drzwi. Mam jeden komplet z zestawu ABER'a. Czyli potrzebuję jeszcze "tylko" trzy . Kombinuję z igłami do strzykawek, tylko nie mogę sobie poradzić ze zrobieniem otworów pod trzpienie mocujące do kasty. Jak wrócę z Kielc spróbuję odpuścić lokalnie materiał i wiercić. Chyba, że macie inny patent ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 28 Maja 2014 Share Napisano 28 Maja 2014 Kombinuję z igłami do strzykawek, tylko nie mogę sobie poradzić ze zrobieniem otworów pod trzpienie mocujące do kasty. Jak wrócę z Kielc spróbuję odpuścić lokalnie materiał i wiercić. Chyba, że macie inny patent ? Igły jednorazowe są z miękkiej, niehartowanej stali. Z wierceniem nie powinno być problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 4 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2014 (edytowane) Mała aktualizacja. Ostatnio krucho z czasem ...... Udało się "posunąć" Hamann'a lekko do przodu. Myślałem, że polerka jest OK, ale na fotkach widzę, jak bardzo się myliłem Model nosi ślady past polerskich, a linie podziału jeszcze nie zapuszczone. Zastanawiam się czy robić czarne, czy może ciemno szare ? Fabryka Mercedesa pracuje. Robię pewne detale seryjnie. Zajmuje to mnóstwo czasu ..... Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 4 Czerwca 2014 Super Moderator Share Napisano 4 Czerwca 2014 Pieknie budujesz! Od samego początku się przyglądam. Mam pytanie natury technicznej - jakimi środkami polerujesz lakier? Zamówiłem pasty polerskie Tamiya - masz może jakieś doświadczenie w ich używaniu? Czy może masz jakiś swój ulubiony środek? pozdrawiam i powodzenia. Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 4 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2014 Używam past Tamiya (trzy gradacje). Nakładam miękką szmatką, poleruję, a następnie dopieszczam ściereczką z mikrofibry. Oczywiście najpierw idzie papier 2500 lub gąbka 3M micro. Lakier na Hamann'ie wymaga jeszcze troszkę pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 4 Czerwca 2014 Super Moderator Share Napisano 4 Czerwca 2014 Dziękuję za odpowiedź! Czyli idę w dobrym kierunku z pastami Tamiya. A ta gąbka 3M to jest taka jak w tym linku??? Ewentualnie zerknij proszę na pełną listę produktów - może tam znajdziesz tę gąbkę. Z góry dziękuję za pomoc! pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 4 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2014 Dokładnie taka, jak w pierwszym linku. Kupiłem na naszym ulubionym portalu aukcyjnym za ok. 4 zł/arkusik (cztery różne gradacje przydatne do szlifowania i polerowania: fine, suerfine, ultrafine i microfine). Polecam. Żaden papier ścierny ich nie zastąpi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 4 Czerwca 2014 Share Napisano 4 Czerwca 2014 Linie podziału moim zdaniem zrób ciemno szare. Myślę, że będzie to ładnie wyglądać, niż taki czarny brutal na żółtej karoserii . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 4 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2014 Dzięki za radę Też myślę, że ciemny szary będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 7 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2014 (edytowane) Aktualizacja. Kończę prace przy przednich zderzakach. Mam pewien dylemat co do grilla zderzaka Hamann'a. Początkowo wstawiłem siatkę z zestawu ABER'a. Niestety wydaje mi się, że jest ona zbyt rzadka. Może być widać "bebechy", które zbyt piękne w tym miejscu nie są Wstawiłem więc jeszcze jedną siatkę. Jest ona gęściejsza i matowo czarna. Ta ABER'owa jest fuknięta czarnym metalikiem, co daje lekką srebrną poświatę. Daje to dość ciekawy efekt. No i oczywiście maskuje wnętrze komory silnika. Którą wersję zastosować ? Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 7 Czerwca 2014 Super Moderator Share Napisano 7 Czerwca 2014 Zdecydowanie podwójny wzór ciekawiej wygląda. Dwa kolory dodatkowo potęgują pro efekt ;-) pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 17 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2014 (edytowane) Co by wątek nie zaginął..... Pracuję nad wnętrzami. Ciężko idzie, bo roboty sporo, czasu mało a i umiejętności nie za wiele. Dla zabawy zestawiłem fotele i boczki tapicerki cuzamen do kupy. Od góry: - roadster, - 722, - Hamann, - Brabus. Walczę na czterech frontach równocześnie 8-) A właściwie na pięciu, bo jeszcze szykuję dioramę warsztatu Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 17 Czerwca 2014 Super Moderator Share Napisano 17 Czerwca 2014 Masa pracy! Podziwiam! Pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 19 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2014 (edytowane) Równolegle pracuję nad dioramą warsztatu samochodowego. Jeszcze nie wiem, czy staną tam SLR'y, czy inne modele. Plac budowy wygląda obecnie tak: Podnośniki jeszcze surowe (bez brudzenia) i przymierzone bez klejenia. W głębi widoczne dwa kanały (w budowie). Brakło mi kostki brukowej i czekam na dostawę. Była by dzisiaj, ale mam kolejne Święto, więc kiszka. Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadzior Napisano 19 Czerwca 2014 Share Napisano 19 Czerwca 2014 Nieźle, gdzie można kupić taką dioramę? Czy wszystko produkowałeś sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 19 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2014 Podnośniki są Fujimi, okablowanie i cała reszta moja. To dopiero początek zabawy z ta dioramą. Dzisiaj robiłem bramy (dwie) wjazdowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 19 Czerwca 2014 Share Napisano 19 Czerwca 2014 Fajny pomysł z dioramą, ale po co Ci kanał skoro masz podnośnik? Te dwie rzeczy do siebie nie pasują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadzior Napisano 19 Czerwca 2014 Share Napisano 19 Czerwca 2014 skwarciu21 powiem ci jako koleś pracujący na warsztacie jesteś w błędzie. Jest sporo rzeczy które na kanale robi się o wiele lepiej niż na podnośniku. Masz może jakiś link gdzie można zanabyć taką dioramę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 19 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2014 Kupiłem tutaj: narzędzia, ale można trafić również w polskich sklepach. Co do kanału, to w warsztacie, gdzie naprawiam swoje auto jest zarówno podnośnik, jak i kanał. Poza wszystkim, w dioramie chodzi mi o możliwość wyeksponowania szczegółów, np. waloryzowanego zawieszenia, silnika itp. W zestawie Fujimi jest również cała masa innych narzędzi (przenośne podnośniki, klucze, butle spawalnicze itp.). Można będzie powiesić np. silnik na wyciągarce i pokazać jego konstrukcję....... Pole do popisu jest duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moloszek28 Napisano 19 Czerwca 2014 Share Napisano 19 Czerwca 2014 Pole do popisu jest duże. Ano duże Jak to w porządnym warsztacie, muszą być jeszcze plakaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 19 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2014 Niestety najpierw muszą być ściany ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 19 Czerwca 2014 Share Napisano 19 Czerwca 2014 skwarciu21 powiem ci jako koleś pracujący na warsztacie jesteś w błędzie.Jest sporo rzeczy które na kanale robi się o wiele lepiej niż na podnośniku. Masz może jakiś link gdzie można zanabyć taką dioramę? Wiem, że nie wszystko sie da zrobić na 2 ramiennym podnośniku, ale wtedy używa się 4 ramienne pewnie wiesz o co chodzi ale w kleje zdjęcie dla innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadzior Napisano 20 Czerwca 2014 Share Napisano 20 Czerwca 2014 Dzięki za link Podnośników jest na pęczki, najazdowe 2 czy 4 ramienne, nawet takie które są montowane na paleciaku. Tak zwane mobilne. Ale ja np sprzęgło wolę wymieniać na kanale niż na podnośniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 30 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2014 (edytowane) Mały update. Równolegle z pracami nad MB SLR'ami buduję mój warsztat Małymi kroczkami do przodu. Obecnie pole walki wygląda mniej więcej tak: Mercedesy są na etapie wyposażania wnętrz. Robota żmudna i na dłuższą metę - nudna, bo wszystko cztery razy Trenuję przy okazji nowe (dla mnie) techniki: np. wasch. Jak tylko coś konkretnego będzie widać, wrzucę fotki. Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi